Sandoz, «Act4Biosimilars»: Νέα παγκόσμια πρωτοβουλία με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης στην περίθαλψη, την ισότητα και τη βιωσιμότητα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Sandoz, «Act4Biosimilars»: Νέα παγκόσμια πρωτοβουλία με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης στην περίθαλψη, την ισότητα και τη βιωσιμότητα

Στόχος η αύξηση της εγκρισιμότητας, της προσβασιμότητας, του βαθμού αποδοχής και της προσιτότητας των βιοομοειδών
Sandoz, «Act4Biosimilars»: Νέα παγκόσμια πρωτοβουλία με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης στην περίθαλψη, την ισότητα και τη βιωσιμότητα

medlabnews.gr iatrikanea

Η Sandoz, παγκόσμιος ηγέτης στα γενόσημα και βιοομοειδή φάρμακα, ανακοίνωσε την έναρξη μια νέας παγκόσμιας πρωτοβουλίας που ονομάζεται «Act4Biosimilars», η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση των αδικιών και των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας παγκοσμίως. Η Act4Biosimilars αποσκοπεί στην ενίσχυση της πρόσβασης των ασθενών σε προηγμένα φάρμακα, αυξάνοντας την εγκρισιμότητα (approvability), την προσβασιμότητα (accessibility), τον βαθμό αποδοχής (acceptability) και την προσιτότητα (affordability) (τα 4 A) των βιοομοειδών. Την πρωτοβουλία υποστηρίζει μια διεπιστημονική Συντονιστική Επιτροπή που απαρτίζεται από επικεφαλής οργανώσεων ασθενών, επαγγελματίες της υγείας, ειδικούς στα βιοομοειδή φάρμακα και εξέχοντα στελέχη του κλάδου από όλον τον κόσμο, με αποστολή την αύξηση της υιοθέτησης των βιοομοειδών φαρμάκων σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τουλάχιστον 30% σε 30+ χώρες έως το 2030.

Το βιοομοειδές είναι ο διάδοχος ενός βιολογικού φαρμάκου (γνωστό και ως «φάρμακο αναφοράς») για το οποίο το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έχει λήξει και το δικαίωμα αποκλειστικής διάθεσης έχει χαθεί. Τα βιοομοειδή έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με το αντίστοιχο φάρμακο αναφοράς από πλευράς ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Έτσι, το βιοομοειδές αναμένεται να έχει τα ίδια αποτελέσματα με το φάρμακο αναφοράς σε όλες τις ενδείξεις και τους πληθυσμούς ασθενών για τους οποίους έχει λάβει έγκριση το φάρμακο αναφοράς. Τα βιοομοειδή χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση και την πρόληψη πολλών νόσων που είναι απειλητικές για τη ζωή και προκαλούν σωματική ανικανότητα, όπως ο καρκίνος, η ψωρίαση, η αρθρίτιδα και ο διαβήτης.

«Λόγω της προσιτότητάς τους, τα βιοομοειδή έχουν ανοίξει έναν νέο κόσμο δυνατοτήτων για τους ασθενείς, επιτρέποντας στα βιολογικά φάρμακα να γίνουν ευρύτερα διαθέσιμα σε όσους χρειάζονται αυτές τις προηγμένες θεραπείες που μπορούν να τους αλλάξουν τη ζωή», είπε η Zorana Maravic, CEO της Digestive Cancers Europe. «Ωστόσο, μέχρι να αντιμετωπίσουμε τις υπάρχουσες ανισότητες της πρόσβασης στα βιοομοειδή, πάρα πολλοί ασθενείς θα συνεχίσουν να χάνουν την ευκαιρία θεραπείας με αξιόπιστα και αποτελεσματικά φάρμακα».

Ο ιστότοπος www.act4biosimilars.com περιγράφει τους 12 στόχους που έχουν οριστεί στο πλαίσιο των «4 A» από τη Συντονιστική Επιτροπή για την επιτυχία της αποστολής. Αυτοί περιλαμβάνουν τη διασφάλιση της δίκαιης τιμολόγησης, τη συμμετοχή των ασθενών στις θεραπευτικές αποφάσεις και τη βελτιστοποίηση της ανάπτυξης των βιοομοειδών.

Ως άμεσο επόμενο βήμα, η Συντονιστική Επιτροπή καταρτίζει ένα Σχέδιο Δράσης για την παροχή των κατάλληλων στρατηγικών, εργαλείων και δραστηριοτήτων στους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να έχουν τα μέσα και την ενθάρρυνση που χρειάζονται για να πραγματοποιήσουν αυτούς τους 12 στόχους στις 30 χώρες και πέρα από αυτές. Το Σχέδιο Δράσης θα υποστηρίζεται από χάρτες δεικτών της εκάστοτε χώρας, προκειμένου να παρακολουθείται και να υπολογίζεται η αλλαγή που συντελείται από τις ομάδες, τις ενώσεις και τους οργανισμούς παγκοσμίως.

«Αν και χώρες όπως η Νορβηγία πρωτοπορούν όσον αφορά στην υιοθέτηση των βιοομοειδών και έχουν καταφέρει επιτυχώς να εξοικονομήσουν σημαντικές δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, υπάρχουν άλλες χώρες που ακόμη εξελίσσονται και φιλοδοξούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους», δήλωσε ο Επίτιμος Καθηγητής Tore K Kvien, πρώην Επιμελητής της Ρευματολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Diakonhjemmet για 25 χρόνια. «Η παραπληροφόρηση για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την επιστημονική βάση των βιοομοειδών συνεχίζει να προκαλεί σύγχυση και να παρεμποδίζει την υιοθέτηση. Με το Σχέδιο Δράσης της Act4Biosimilars, θα θέσουμε ως προτεραιότητα τα απαιτούμενα βήματα για την καλύτερη επιμόρφωση, την ενημέρωση και τη δημιουργία δράσεων σε όλες τις χώρες και τις περιοχές».

Η Συντονιστική Επιτροπή θα δημιουργήσει το Σχέδιο Δράσης από κοινού με μια ομάδα ειδικών στα βιοομοειδή και κύριων εμπλεκόμενων φορέων, όπως οργανώσεις ασθενών, επαγγελματίες της υγείας, σωματεία, think tanks, κυβερνητικούς φορείς και επαγγελματικές ενώσεις.

Η πρωτοβουλία Act4Biosimilars υποστηρίζεται από τη Sandoz, τον ιδρυτικό της χορηγό, πρωτοπόρο και παγκόσμιο ηγέτη στα βιοομοειδή. Η Sandoz ανέπτυξε και παρουσίασε το πρώτο βιοομοειδές φάρμακο στους ασθενείς πριν 16 χρόνια.

«Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης υφίστανται περισσότερη πίεση από ποτέ, η οποία μπορεί να αποδοθεί στις δαπάνες που σχετίζονται με την αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού, τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με χρόνιες νόσους και, εσχάτως, την πανδημία», είπε ο Richard Saynor, CEO της Sandoz. «Τα βιοομοειδή αποτελούν μέρος της λύσης για την υποστήριξη ενός πιο βιώσιμου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης για όλους. Νιώθουμε υπερηφάνεια που είμαστε ο ιδρυτικός χορηγός της Act4Biosimilars, η οποία θα καθοδηγήσει τις δράσεις για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές τις πιο οικονομικές θεραπευτικές επιλογές οι ασθενείς που τις χρειάζονται περισσότερο».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων