medlabnews.gr iatrikanea
Ο καθαρισμός είναι κάτι περισσότερο από λαμπερούς πάγκους και μπάνια λες και μόλις αποκτήθηκαν, καθώς έχει να κάνει με την προστασία του εαυτού σας, τονίζει η «Washington Post» και απαριθμεί τα έντεκα σημεία με μικρόβια στο σπίτι που πιθανώς δεν καθαρίζονται συχνά. «Συνυπάρχουμε με μικρόβια, αλλά υπάρχουν μερικά που είναι πιο επιβλαβή για τον άνθρωπο από άλλα», λέει η Κρίσαν Κρόνιν (Chrysan Cronin), επιδημιολόγος μολυσματικών ασθενειών και διευθύντρια Δημόσιας Υγείας στο Muhlenberg College στο Αλεντάουν της Πενσυλβάνια. «Πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έρθουμε σε επαφή με αυτά».
Και ενώ ξέρετε ότι η τουαλέτα σας έχει μικρόβια και πιθανότατα γνωρίζετε ότι το τηλέφωνο και τα πόμολα της πόρτας σας μπορούν επίσης να γίνουν εστίες μικροβίων, ειδικοί Δημόσιας Υγείας και επιδημιολόγοι βλέπουν πολλά περισσότερα βακτηριακά σημεία σε ένα τυπικό σπίτι. Πλένετε λοιπόν τα χέρια σας και διαβάστε για μερικά από τα πιο ύπουλα μέρη όπου συχνά κρύβονται μικρόβια και βιοφίλμ – ο τεχνικός όρος για γλοιώδη στρώματα βακτηριακών αποικιών.
Τα μέρη αυτά είναι:
* Θήκη οδοντόβουρτσας (Toothbrush holder)
Η θήκη οδοντόβουρτσας μπορεί να είναι ο χειρότερος εφιάλτης ενός μικροβιολόγου. Δεδομένου ότι τείνει να βρίσκεται κοντά στην τουαλέτα με τα κόπρανα, αποθηκεύστε την οδοντόβουρτσά σας σε ένα συρτάρι ή ντουλάπι φαρμάκων όπου δεν θα είναι τόσο εκτεθειμένη.
* Αποχέτευση του νεροχύτη
Πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ο νεροχύτης της κουζίνας είναι μια εστία μικροβίων. Αλλά το εργαστήριο της Κρόνιν πήγε πέρα από αυτό καθώς το κάτω μέρος της φλάντζας φιλοξενεί αυτό που, στην πιο επιστημονική πεζογραφία της Κρόνιν, είναι το «πιο γλαφυρό, μεγαλύτερο, πιο μικροβιακό βιοφίλμ» που έχετε δει ποτέ – όλα αυτά με τη δυνατότητα να υποστούν αεροζόλ. Για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης, βάλτε τα γάντια, ανασηκώστε τη φλάντζα και τρίψτε τη λάσπη με σαπούνι πιάτων που κόβει το λίπος ή άλλο καθαριστικό διάλυμα. Αποφύγετε το καθαρό λευκαντικό ή το αδιάλυτο ξύδι καθώς και τα δύο μπορούν να αλλοιώσουν το καουτσούκ με την πάροδο του χρόνου. Αποτρέψτε τη συσσώρευση βιοφίλμ, θυμηθείτε να καθαρίζετε τη φλάντζα κάθε φορά που καθαρίζετε το νεροχύτη. * Σφουγγάρια και πετσέτες πιάτων Σύμφωνα με έρευνα από το NSF International -τον παγκόσμιο οργανισμό για τη θέσπιση προτύπων και πιστοποιήσεων δημόσιας υγείας- το σφουγγάρι του νεροχύτη είναι μια πραγματική κιβωτός του Νώε στην ποικιλία των μικροοργανισμών που περιέχει. Για αρχή, το μέσο σφουγγάρι υποστηρίζει μούχλα και ζυμομύκητα. Ενώ η μούχλα έχει τη δική της κακή φήμη, η ζυμομύκητα μπορεί επίσης να είναι προβληματική, ειδικά για άτομα που κατά τα άλλα είναι σοβαρά άρρωστα ή ανοσοκατεσταλμένα. Ενα υγρό σφουγγάρι είναι επίσης ο τέλειος βιότοπος για βακτήρια, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν E. coli, σαλμονέλα και καμπυλοβακτηρίδιο, όλα τα παθογόνα που μπορούν να προκαλέσουν πυρετό και στομαχικές διαταραχές. Αλλάζεται μία φορά τη βδομάδα σφουγγάρια και πετσετάκια.
* Δοχείο καφετιέρας
Αυτό το πρωινό φλιτζάνι μπορεί να μην φαινόταν τόσο ελκυστικό αν γνωρίζατε τι αναπτύσσεται στο δοχείο της καφετιέρας σας – πρωτοπόρα για υψηλή μόλυνση από μαγιά και μούχλα. Η NSF International κατατάσσει στην πραγματικότητα αυτό το σημείο κάτω από το ραντάρ μεταξύ των πέντε κορυφαίων πιο βλαβερών μερών στο σπίτι. Ευτυχώς, υπάρχει μια απλή λύση: Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για μηνιαίο καθαρισμό με αναλογία ένα μέρος νερού προς ένα μέρος αποσταγμένου λευκού ξιδιού.
* Πόμολα και κουμπιά σε συσκευές κουζίνας
Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε τα πόμολα και τα κουμπιά της συσκευής σας όταν σκουπίζετε τις επιφάνειες της κουζίνας σας. Αν και παραβλέπονται εύκολα, είναι μαγνήτες μικροβίων αφού τους αγγίζουμε τόσο συχνά.
* Κουτιά φαγητού με μαλακή πλευρά
Αυτά τείνουν να παγιδεύουν την υγρασία και έχουν γωνίες και σχισμές που είναι δύσκολο να διατηρηθούν καθαρές, αυξάνοντας την πιθανότητα για μούχλα και επιβλαβή βακτήρια. Εάν το δικό σας δεν πλένεται στο πλυντήριο, η Good Housekeeping συνιστά να σκουπιστούν με σπρέι ξιδιού και ένα απολυμαντικό σπρέι που είναι ασφαλές για επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.
* Μπολ κατοικίδιων
Σε αντίθεση με τον δημοφιλή μύθο, το στόμα του σκύλου δεν είναι πιο καθαρό από του ανθρώπου. Πλένετε τακτικά τα μπολ για κατοικίδια με ζεστό σαπουνόνερο – και κρατήστε ένα ξεχωριστό σφουγγάρι για τα είδη κατοικίδιων ζώων.
* Τσάντες, πορτοφόλια και κλειδιά
Τα παπούτσια και τα κινητά τηλέφωνα είναι από τους πιο προφανείς ενόχους για τη μεταφορά μικροβίων, αλλά μην ξεχνάτε την τσάντα, το πορτοφόλι ή τα κλειδιά σας, τα οποία κάνουν τακτικά τον γύρο από τα χέρια μας, στο αυτοκίνητο, στο γραφείο, στο καρότσι του παντοπωλείου και ποιος ξέρει πού αλλού. Ενώ τα μεταλλικά κλειδιά μπορούν να ανεχτούν σκληρά καθαριστικά, τα μπρελόκ αυτοκινήτου απαιτούν επιπλέον προσοχή και θέλουν τρίψιμο με ένα μαλακό πανί ψεκασμένο με 70% αλκοόλ. Οι τσάντες και τα πορτοφόλια, ακόμη και μερικά δερμάτινα με επικάλυψη, μπορούν να ανεχθούν το αλκοόλ σε ένα μαλακό πανί. Τουλάχιστον, μπορείτε να κρεμάσετε την τσάντα σας σε ένα καθορισμένο σημείο δίπλα στην πόρτα ή σε μια ντουλάπα και να αποφύγετε να τοποθετείτε αυτά τα αντικείμενα στον πάγκο της κουζίνας ή σε άλλες επιφάνειες φαγητού.
Διαβάστε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου