Περίπου 30.000 - 40.000 τόνοι τροφίμων πετάγονται στα σκουπίδια κάθε χρόνο από τους κρητικούς αλλά και πάνω από 10.000 τόνοι λαχανικών που καλλιεργούνται στα θερμοκήπια της Κρήτης και δεν πωλούνται, καταλήγουν στις χωματερές. Ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, στα σκουπίδια καταλήγουν 130 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων, την ώρα που μεγάλες ομάδες του κάθε πληθυσμού σε κάθε χώρα, αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις βασικές τους ανάγκες, ενώ έχουμε και την πείνα που θερίζει τις λεγόμενες χώρες του τρίτου κόσμου. Τα δραματικά αυτά στοιχεία, κατατέθηκε σήμερα στη διάρκεια του συμποσίου που οργανώθηκε στο ΕΛΜΕΠΑ, με θέματα που σχετίζονται με την κυκλική οικονομία, με στόχο την αξιοποίηση των τροφίμων για να μην καταλήγουν να γίνονται σκουπίδια. Αλλά και των αποβλήτων και παραπροϊόντων της γεωργικής βιομηχανίας ώστε να πάψουν να είναι πλέον απόβλητα και να αξιοποιηθούν για την παραγωγή ζωοτροφών.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ ΤV και το neakriti.gr , στο περιθώριο του συμποσίου, ο καθηγητής Γεωπονίας στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Θρασύμβουλος Μανιός, έδωσε στη δημοσιότητα δραματικά στοιχεία, λέγοντας πως την ίδια ώρα, "αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη αύξηση του κόστους των τροφίμων. Αυτό δεν είχε συμβεί ούτε στην περίοδο της πανδημίας, ούτε νωρίτερα με την οικονομική κρίση. Έχουμε αύξηση του κόστους και αυτό θα επηρεάσει τον τρόπο που ζούμε και καταναλώνουμε τα τρόφιμα"...
Συνεχίζοντας, ο Θρασύμβουλος Μανιός, επισήμανε: "Θέλουμε να ελπίζουμε ότι το θετικό αυτής της κρίσης θα είναι η μείωση της σπατάλης. Γιατί η σπατάλη είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ίσως λοιπόν αυτό το δυσάρεστο γεγονός της αύξησης του κόστους να μας βοηθήσει να μειώσουμε τις απώλειες"...
Και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι "αυτή τη στιγμή σύμφωνα με δικούς μου υπολογισμούς μόνο στην Κρήτη πρέπει να χάνονται πάνω από 30 με 40 χιλιάδες τόνοι τροφίμων. Θα πρέπει βέβαια να λάβουμε υπόψη μας, ότι εμείς, επειδή έχουμε και πολλά θερμοκήπια που παράγουν λαχανικά έχουμε και εκεί σημαντικές απώλειες, που δεν έχουν να κάνουν με όλη την τροφική αλυσίδα, που θεωρώ ότι εία της τάξεως των άλλων 10.000 τόνων"!
Στην Περιφέρεια Κρήτης
Τι μπορεί όμως να γίνει σε επίπεδο Κρήτης για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης; Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας – Εμπορίου - Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης, μίλησε για την έρευνα και καινοτομία προκειμένου να επιτευχθεί ο παραγωγικός μετασχηματισμός της Κρήτης. "Σε όλο τον κόσμο πετάγονται κάθε χρόνο εκατομμύρια τόνοι τροφίμων, όταν την ίδια ώρα, εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη και υστερούνται αλλά και πεθαίνουν και από την πείνα. Αυτό πραγματικά είναι μία πολύ μεγάλη αντίφαση. Και σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, είναι ένα θέμα που το λέμε Κυκλική Οικονομία. Και από την άποψη εξοικονόμησης χρήσης πρώτων υλών και τροφίμων αλλά και της διαχείρισης των περισσευμάτων, μέσα από διαδικασίες κοινωνικής συμβίωσης. Δηλαδή, να δημιουργηθούν δίκτυα τα οποία θα τροφοδοτούν τα περισσεύματα τροφής σε ομάδες της κοινωνίας που στερούνται, για να έχουμε μια ελαχιστοποίηση αυτών των περισσευμάτων"...
Ο Αντώνης Παπαδεράκης μιλώντας και για την Κρήτη, περιέγραψε ένα εξειδικευμένο σχέδιο, "που και ως περιφέρεια το έχουμε εντάξει στο δυναμικό μας, στο πλαίσιο χρηματοδότησης της Κυκλικής Οικονομίας στις επιχειρήσεις, το οποίο θα τρέξει στο επόμενο διάστημα. Και θα βγουν οι πρώτες προσκλήσεις στη βάση σχετικής μελέτης"...
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου