Η τεχνητή νοημοσύνη της Meta μπορεί να μεταφράζει προφορικό λόγο (video) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η τεχνητή νοημοσύνη της Meta μπορεί να μεταφράζει προφορικό λόγο (video)

Η Meta ανέπτυξε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να μεταφράσει τα Χόκιεν (Hokkien), μια προφορική γλώσσα που ομιλείται κυρίως από Κινέζους τ

medlabnews.gr iatrikanea

Η Meta ανέπτυξε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να μεταφράσει τα Χόκιεν (Hokkien), μια προφορική γλώσσα που ομιλείται κυρίως από Κινέζους της διασποράς και μια από τις εθνικές γλώσσες της Ταϊβάν.

Η εταιρεία αναφέρει σε ανάρτησή της στο blog της ότι θέλει να χρησιμοποιήσει την έρευνα της τεχνητής νοημοσύνης για να «καταρρίψει τους γλωσσικούς φραγμούς και να οικοδομήσει έναν κόσμο ενωμένο μέσω της γλώσσας στο μέλλον».

Σήμερα, τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης επικεντρώνονται κυρίως σε γραπτές γλώσσες. Ωστόσο, οι περισσότερες από 7.000 ζωντανές γλώσσες, πάνω δηλαδή από το 40% των γλωσσών είναι κυρίως προφορικές και δεν έχουν ένα τυπικό ή ευρέως γνωστό σύστημα γραφής όπως τα Χόκιεν. Ο μεταφραστής ομιλίας της Meta είναι ο πρώτος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως για μια προφορική γλώσσα, στην προκειμένη περίπτωση τα Χόκιεν.

Αυτό το σύστημα μετάφρασης αποτελεί μέρος του έργου Universal Speech Translator (UST) της Meta. Το UST δημιουργεί νέες προσεγγίσεις για τη μετάφραση της ομιλίας από μια γλώσσα σε μια άλλη, ανεξάρτητα αν είναι γραπτές ή προφορικές. Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικά στάδια, η εταιρεία εκτιμά ότι αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου της μετάφρασης όλων των προφορικών και γραπτών γλωσσών.

Ένα μέρος αυτού του έργου περιλαμβάνει επίσης το πρόγραμμα No Language Left Behind της Meta. Για αυτό το τμήμα του έργου, η εταιρεία κατασκευάζει ένα νέο προηγμένο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για τις σπανιότερες γλώσσες.

Το μέλλον της μετάφρασης των προφορικών γλωσσών

Επί του παρόντος, το σύστημα μπορεί να μεταφράσει μεταξύ μόνο Χόκιεν και Αγγλικών, αλλά η εταιρεία εκτιμά ότι αυτή η καινοτόμος μεταφραστική τεχνολογία έχει άπειρες δυνατότητες.

«Τα μεταφραστικά μας μοντέλα, τα σύνολα δεδομένων αξιολόγησης και η έρευνα είναι ανοικτού κώδικα, ώστε να μπορούν και άλλοι να αναπαράγουν και να αξιοποιήσουν την έρευνά μας», έγραψε στην ανάρτησή της η Meta.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων