medlabnews.gr iatrikanea
Επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησαν έναν επαναστατικό νέο τύπο γονιδιακής θεραπείας προκειμένου να θεραπεύσουν μια νεαρή ασθενή με υποτροπιάζουσα λευχαιμία Τ-κυττάρων.
Η χρήση της τεχνικής – που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία – δημιούργησε ελπίδες ότι σύντομα θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση άλλων παιδικών καρκίνων και σοβαρών ασθενειών.
Μια 13χρονη είχε υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και μεταμόσχευση μυελού των οστών σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η λευχαιμία της, χωρίς επιτυχία. Καθώς δεν υπήρχαν άλλες διαθέσιμες θεραπείες, οι προοπτικές ήταν ζοφερές. Όμως, αφού έλαβε από δότες έγχυση Τ-κυττάρων, τα οποία τροποποιήθηκαν με τη χρήση μιας νέας τεχνολογίας γνωστής ως επεξεργασία βάσης, η 13χρονη αναρρώνει και η ασθένειά της βρίσκεται σε ύφεση εδώ και έξι μήνες.
Τώρα η ομάδα του νοσοκομείου Great Ormond Street του Λονδίνου που θεράπευσε το κορίτσι, ετοιμάζεται να αναλάβει άλλους δέκα ασθενείς με λευχαιμία, οι οποίοι επίσης έχουν εξαντλήσει όλες τις συμβατικές θεραπείες, για περαιτέρω δοκιμές με τροποποιημένα Τ-κύτταρα.
Εάν και αυτές αποδειχθούν επιτυχείς, υπάρχουν πολλές ελπίδες ότι τα τροποποιημένα κύτταρα θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε ασθενείς που πάσχουν από άλλους τύπους λευχαιμίας και άλλες σοβαρές ασθένειες.
Οι συνήθεις θεραπείες περιλαμβάνουν μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών και χημειοθεραπεία. Στην περίπτωση της 13χρονης, αυτές απέτυχαν να σταματήσουν την πρόοδο της νόσου και η μόνη της επιλογή φαινόταν να είναι η παρηγορητική φροντίδα.
Αλλά η πρόσφατη πρόοδος στην κυτταρική θεραπεία πρόσφερε μια νέα μέθοδο για την αντιμετώπιση της κατάστασής της.
Τα Τ-κύτταρα συλλέχθηκαν από έναν υγιή δότη και τροποποιήθηκαν έτσι ώστε να μπορούν να σκοτώνουν άλλα Τ-κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των λευχαιμικών κυττάρων της.
Αυτό έγινε με τη χρήση της επεξεργασίας βάσης, η οποία επιτρέπει στους επιστήμονες να κάνουν μια απλή αλλαγή στα «γράμματα» του DNA που συνθέτουν τον γενετικό κώδικα ενός ατόμου.
- 300 παιδιά κάθε χρόνο προσβάλλονται στην χώρα μας από καρκίνο, κυρίως λευχαιμία. Τι περιλαμβάνουν τα ασυνήθιστα συμπτώματα;
- Η αύξηση του παιδικού καρκίνου οφείλεται στην περιβαλλοντολογική μόλυνση και στις μεταλλάξεις των χρωματοσωμάτων του ανθρώπου.
- Τι είναι η λευχαιμία; Ποιοι κινδυνεύουν; Υπάρχει θεραπεία και πώς είναι η ζωή του αρρώστου μετά την ίαση;
- Τι είναι το λέμφωμα; Ποια τα συμπτώματα; Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα (video)
- Τι είναι η ασθένεια Hodgkin’s, ποια η διαφορά από την μη Hodgkin’s, πώς γίνεται η διάγνωση και ποια η θεραπεία;
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου