Μελέτη δείχνει πώς η πανδημία γέρασε πρόωρα τον εγκέφαλο των παιδιών; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Μελέτη δείχνει πώς η πανδημία γέρασε πρόωρα τον εγκέφαλο των παιδιών;

Πώς η ίδια η πανδημία μπορεί να έχει επηρεάσει τη φυσική δομή του εγκεφάλου των παιδιών και την ψυχική τους υγεία.

medlabnews.gr iatrikanea 

Μελέτη η οποία μέτρησε την ηλικία του εγκεφάλου μετά από περίπου 10 μήνες απαγορεύσεων (lockdown), έδειξε ότι οι εγκέφαλοι των εφήβων είχαν γεράσει τουλάχιστον τρία χρόνια σε αυτό το διάστημα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο Biological Psychiatry: Global Open Science, ήταν η πρώτη που συνέκρινε σαρώσεις (τομογραφίες) των φυσικών δομών του εγκεφάλου των εφήβων πριν και μετά την έναρξη της πανδημίας και κατέγραψε σημαντικές διαφορές, δήλωσε ο Ιαν Γκότλιμπ (Ian Gotlib), επικεφαλής συγγραφέας στην εργασία και καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Οι ερευνητές γνώριζαν ότι οι έφηβοι είχαν υψηλότερα «επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και φόβου» από «πριν από την πανδημία. Αλλά δεν γνωρίζαμε τίποτα για τις επιπτώσεις στον εγκέφαλό τους», δήλωσε ο Γκότλιμπ, ο οποίος είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Νευροανάπτυξης, Επιρροής και Ψυχοπαθολογίας του Στάνφορντ. «Σκεφτήκαμε ότι μπορεί να υπάρχουν αποτελέσματα παρόμοια με αυτά που θα συναντούσατε με τις πρώτες αντιξοότητες. απλά δεν καταλάβαμε πόσο δυνατές θα ήταν».

Συγκρίνοντας μαγνητικές τομογραφίες μιας ομάδας 128 παιδιών, τα μισά που λήφθηκαν πριν και τα μισά στο τέλος του πρώτου έτους της πανδημίας, οι ερευνητές βρήκαν ανάπτυξη στον ιππόκαμπο και την αμυγδαλή, περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν αντίστοιχα την πρόσβαση σε ορισμένες αναμνήσεις και βοηθούν στη ρύθμιση του φόβου, του άγχους και άλλων συναισθημάτων.

Βρήκαν επίσης λέπτυνση των ιστών στον φλοιό, ο οποίος εμπλέκεται στην εκτελεστική λειτουργία. Αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν κατά την κανονική ανάπτυξη του εφήβου. Ωστόσο, η πανδημία φάνηκε να έχει επιταχύνει τη διαδικασία, είπε ο Γκότλιμπ.

Η πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου των παιδιών δεν είναι θετική εξέλιξη. Πριν την πανδημία, παρατηρήθηκε σε περιπτώσεις χρόνιου παιδικού στρες, τραύματος, κακοποίησης και παραμέλησης. Αυτές οι δυσμενείς εμπειρίες της παιδικής ηλικίας όχι μόνο κάνουν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στην κατάθλιψη, το άγχος, τον εθισμό και άλλες ψυχικές ασθένειες, αλλά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και άλλων μακροπρόθεσμων αρνητικών εκβάσεων.

Οι εικόνες του εγκεφάλου των εφήβων πριν από την πανδημία προήλθαν από μια διαχρονική μελέτη που ξεκίνησε η ομάδα του Γκότλιμπ πριν από οκτώ χρόνια, με αρχικό στόχο την καλύτερη κατανόηση των διαφορών μεταξύ των φύλων στα ποσοστά κατάθλιψης μεταξύ των εφήβων. Οι ερευνητές στρατολόγησαν 220 παιδιά ηλικίας 9 έως 13 ετών, με σχέδιο να κάνουν μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου τους κάθε δύο χρόνια. Καθώς συνέλεγαν το τρίτο σετ σαρώσεων, η πανδημία έκλεισε κάθε προσωπική έρευνα στο Στάνφορντ, εμποδίζοντας τους επιστήμονες να συλλέγουν δεδομένα σάρωσης εγκεφάλου από τον Μάρτιο του 2020 έως τα τέλη του ίδιου έτους.

Καθώς συζητούσαν πώς να εξηγήσουν τη διαταραχή, οι επιστήμονες είδαν την ευκαιρία να διερευνήσουν ένα διαφορετικό ερώτημα: πώς η ίδια η πανδημία μπορεί να έχει επηρεάσει τη φυσική δομή του εγκεφάλου των παιδιών και την ψυχική τους υγεία. Ταίριαξαν ζευγάρια παιδιών με την ίδια ηλικία και φύλο, δημιουργώντας υποομάδες με παρόμοια εφηβεία, κοινωνικοοικονομική κατάσταση και έκθεση στο άγχος της παιδικής ηλικίας. «Αυτό μας επέτρεψε να συγκρίνουμε 16χρονους πριν από την πανδημία με διαφορετικούς 16χρονους που αξιολογήθηκαν μετά την πανδημία», είπε ο Γκότλιμπ.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων