Σημαντική εφεύρεση κάνει τρίπλεξ καρδιάς 24ωρου και είναι ένα μικρό αυτοκόλλητο | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Σημαντική εφεύρεση κάνει τρίπλεξ καρδιάς 24ωρου και είναι ένα μικρό αυτοκόλλητο

Οι σχεδιαστές λένε ότι το επίθεμα υπερήχων τους θα μπορούσε να γενικευτεί για χρήση με τη σπονδυλική στήλη, το ήπαρ και τις φλέβες.

 medlabnews.gr iatrikanea

Μηχανικοί και γιατροί στις ΗΠΑ ανέπτυξαν την πρώτη φορετή συσκευή υπερήχων που μπορεί να καταγράψει εν κινήσει σε πραγματικό χρόνο τόσο τη δομή όσο και τη λειτουργία της καρδιάς. Ο νέος ισχυρός μη επεμβατικός ιατρικός αισθητήρας απεικόνισης της καρδιάς, ο οποίος έχει μέγεθος γραμματοσήμου, μπορεί να φοριέται στο σώμα όλο το 24ωρο και δουλεύει ακόμη και την ώρα που κανείς ασκείται.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον καθηγητή νανομηχανικής Σενγκ Σου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», δήλωσαν ότι στόχος είναι να γίνουν οι υπέρηχοι για την καρδιά πιο εύκολοι. Σήμερα τα υπερηχοκαρδιογραφήματα (τρίπλεξ καρδιάς) απαιτούν ογκώδεις συσκευές και εξειδικευμένο προσωπικό. «Η νέα τεχνολογία επιτρέπει στον καθένα να κάνει υπερηχογράφημα εν κινήσει», δήλωσε ο Σου.

Ο υπέρηχος μπορεί να παρέχει λεπτομερείς εικόνες της καρδιάς σας, αλλά ο όγκος των μηχανημάτων δεν τα καθιστά πρακτικά για συνεχή σάρωση, ειδικά εκτός νοσοκομείου.

Ωστόσο, μπορεί να είναι πολύ πιο… φορητά μηχανήματα στο μέλλον. Ερευνητές από την Σχολή Μηχανολόγων του πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα επίθεμα υπερήχων που παρέχει εικόνες καρδιάς σε πραγματικό χρόνο, ακόμη και όταν βρίσκεστε σε κίνηση! Παρουσίασαν το εύρημά τους σε σχετική δημοσίευση στο Nature.

Το επίθεμα υπερήχων χρησιμοποιεί επίσης λογισμικό “βαθιάς εκμάθησης” για να υπολογίζει αυτόματα τον όγκο της καρδιακής κοιλίας και να παράγει στατιστικά απόδοσης. Θα ξέρετε την καρδιακή σας παροχή ανά πάσα στιγμή, για παράδειγμα.

Πώς λειτουργεί το επίθεμα υπερήχων

Η συσκευή χρησιμοποιεί πιεζοηλεκτρικούς (δηλαδή, τροφοδοτούμενους με πίεση) μετατροπείς για την εκτέλεση απεικόνισης σε βάθος ιστού. Ηλεκτρόδια υγρού μετάλλου, εν τω μεταξύ, διασφαλίζουν ότι η συσκευή απεικόνισης υπερήχων μπορεί να παραμείνει κολλημένη στο δέρμα σας και συμπαγής. Προηγούμενες προσπάθειες για φορητές συστοιχίες υπερήχων βασίστηκαν σε λεπτές μεταλλικές μεμβράνες που περιορίζουν την πολυπλοκότητα του σχεδιασμού.

Δυστυχώς αυτή η νέα τεχνολογία δεν είναι κοντά στην παραγωγή.

Οι επιστήμονες θέλουν να δουλέψουν περισσότερο στην σμίκρυνση του συστήματος, το οποίο πρέπει προς το παρόν να συνδεθεί σε ένα εξωτερικό σύστημα επεξεργασίας μέσω ενός εύκαμπτου καλωδίου. Η ομάδα ελπίζει επίσης να βελτιώσει τη χωρική ανάλυση μέσω καλύτερων αλγορίθμων και να χρησιμοποιήσει ένα μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων εκπαίδευσης Τεχνητής Νοημοσύνης, που θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει καλύτερα τον γενικό πληθυσμό.

Μερικά από τα πλεονεκτήματα είναι ήδη ξεκάθαρα.

Οι δημιουργοί πιστεύουν ότι το επίθεμα υπερήχων θα μπορούσε να παρέχει συνεχείς μετρήσεις για ασθενείς με καρδιακή νόσο ή σε εντατική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών ασθενών. Οι απομακρυσμένες σαρώσεις υπερήχων είναι ένας ακόμα στόχος, αλλά βασίζονται σε ράβδους ή άλλα δυσκίνητα gadget. Η νέα τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμη για τους αθλητές που ελπίζουν να ενισχύσουν την καρδιά τους και να βελτιστοποιήσουν τις ικανότητές τους.

Η ιδέα δεν περιορίζεται μόνο στην καρδιά.

Οι σχεδιαστές λένε ότι το επίθεμα υπερήχων τους θα μπορούσε να γενικευτεί για χρήση με τη σπονδυλική στήλη, το ήπαρ και τις φλέβες. Υπό αυτό το πρίσμα, η τεχνολογία θα μπορούσε να προσφέρει ελευθερία σε πολλούς ασθενείς και αθλητές που διαφορετικά θα έπρεπε να επισκεφτούν κλινικές ή νοσοκομεία, για να καταγραφούν δεδομένα για την κατάστασή τους.

Προς το παρόν, το «έξυπνο» επίθεμα υπερήχων συνδέεται μέσω καλωδίου με υπολογιστή όπου «κατεβάζει» αυτόματα τα δεδομένα που έχει συλλέξει από την καρδιά. Ήδη οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει ένα ασύρματο κύκλωμα για το «τσιρότο», που θα σύντομα θα ενσωματωθεί σε αυτό. Παράλληλα, έχουν δημιουργήσει τη νεοφυή εταιρεία-τεχνοβλαστό Softsonics για να αξιοποιήσουν εμπορικά τη συσκευή τους.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων