επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea
Άλλη μια σημαντική διάκριση για την ομογενή επιστήμονα της Αυστραλίας Βάσω Απστολοπούλου.
Άλλο ένα βραβείο στην πρωτοπόρα ερευνήτρια Βάσω Αποστολοπούλου που νικά τον καρκίνο γιατί με το έργο της η καταξιωμένη Ελληνίδα της Αυστραλίας προωθεί τις ανθρωπιστικές αξίες του Ελληνισμού.
Τιμήθηκε σε εκδήλωση που έγινε στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας. Ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα της Δρ Αποστολοπούλου, είναι η ανάπτυξη της ανοσοθεραπείας στη θεραπεία του καρκίνου, μια θεραπεία που χρησιμοποιείται σε εκατοντάδες εργαστήρια σε όλον τον κόσμο. Με βάση αυτήν τη θεραπεία η Δρ Αποστολοπούλου προχώρησε στην ανάπτυξη δύο εμβολίων για τον καρκίνο του μαστού και για τον καρκίνο των ωοθηκών.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ H ΒΑΣΩ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Η ομογενής Βάσω Αποστολοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο προάστιο St. Albans Μελβούρνης από γονείς Έλληνες μετανάστες με καταγωγή από την Αμαλιάδα. Έχει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στην έρευνα και κατάρτιση στον τομέα της ανάπτυξης εμβολίων για χρόνιες ασθένειες. Έχει εκπαιδευτεί στην ανοσολογία, τον καρκίνο και την πρωτεϊνική κρυσταλλογραφία, με εκτεταμένο υπόβαθρο και δεξιότητες στην ανάπτυξη κλινικής έρευνας. Η διεπιστημονική έρευνά της στους τομείς ανοσολογίας, φαρμακευτικής χημείας, βιοχημείας, κρυσταλλογραφίας, κλινικής έρευνας, επιδημιολογίας, ανάπτυξης φαρμάκων επικεντρώνεται στον καρκίνο και σε αυτοάνοσες ασθένειες. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο Ινστιτούτο Ερευνών του Austin και το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία. Ήταν η πρώτη ερευνήτρια παγκοσμίως που ανέπτυξε τη θεωρία της ανοσοθεραπείας για τον καρκίνο του μαστού στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η θεωρία αυτή σήμερα χρησιμοποιείται σε χιλιάδες εργαστήρια.
Μόλις στα 27 της είχε ανακηρυχθεί «Νεαρή Αυστραλιανή της Χρονιάς» στην Πολιτεία της Βικτώριας και είχε φιλοξενηθεί στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων της Μελβούρνης. Παράλληλα, στο ερευνητικό κέντρο Austin, όπου εργαζόταν, είχε υπό την καθοδήγησή της μια δεκαπενταμελή ομάδα. Η Βάσω Αποστολοπούλου ήταν η «Γυναίκα της Χρονιάς 2003» στην κατηγορία των επιστημόνων, έχει κερδίσει το “Βραβείο Premier για Ιατρικές Έρευνες”, ενώ το αμερικανικό περιοδικό “Times” την έχει κατατάξει στους πιο επιτυχημένους Έλληνες εκτός Ελλάδας.
Το έργο της για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του καρκίνου έχει δοκιμαστεί σε περισσότερες από 25 κλινικές μελέτες φάσης I, II, III, ενώ τα τελευταία 20 χρόνια, έχει λάβει πάνω από 100 βραβεία και διακρίσεις γι’ αυτά τα επιτεύγματα. Έχει αναλάβει έρευνα στο ερευνητικό ίδρυμα Scripps στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, στο Austin Research Institute Australia, στο Burnet Institute της Αυστραλίας, στο εξαίρετο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και στο Mater Medical Research Institute Australia. Έχει, επίσης, 335 ερευνητικές δημοσιεύσεις και βιβλία, 278 ανακοινώσεις σε συνέδρια και έχει κατοχυρώσει τα πνευματικά δικαιώματα 17 δραστικών ουσιών. Είναι επίσης τακτική κριτής σε μια σειρά επιστημονικών περιοδικών.
Η Βάσω Αποστολοπούλου έχει ερευνητικά επιτεύγματα στους τομείς της χορήγησης αντιγόνων και της ανάπτυξης εμβολίων. Έχει συμβάλει στην ανάπτυξη εμβολίων κατά του καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών και του παγκρέατος. Η θεωρία της ανοσοθεραπείας στοχεύει στην τόνωση συγκεκριμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία μπορούν να προγραμματιστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να θανατώνουν καρκινικά κύτταρα. Στη μέθοδο αυτή βασίστηκε η κ. Αποστολοπούλου για την ανάπτυξη του πρώτου παγκοσμίως εμβολίου κατά του καρκίνου του μαστού. Το συγκεκριμένο εμβόλιο βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο της εξόδου του στην αγορά. Η ίδια δηλώνει αισιόδοξη ότι είναι απλώς θέμα λίγων χρόνων μέχρι το εμβόλιο να αρχίσει να χορηγείται σε νεαρές, συνήθως, γυναίκες, όπως συμβαίνει με το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Παγκοσμίως, η ιατρική κοινότητα αναγνωρίζει το έργο της και την επαινεί για τη σπουδαία ανακάλυψή της.
Εκτός από αντιπρόεδρος του Τμήματος Έρευνας του Πανεπιστημίου Victoria, τα τελευταία χρόνια και σε συνεργασία με ερευνητές επιστήμονες από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών εργάζεται για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της ασθένειας της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Για το ανοσοθεραπευτικό προϊόν κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας που η ίδια ανέπτυξε, κλινικές δοκιμές σε ασθενείς ξεκίνησαν το 2018 με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Τίμησαν τις «Ελληνίδες του κόσμου»
Στην αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου, κατάμεστη από πλήθος συμπολιτών, πλημμύρησαν τα συναισθήματα από συγκίνηση και θαυμασμό για τις μεγάλες κυρίες του Ελληνισμού, που με ακαταμάχητο σθένος προβάλουν και αναδεικνύουν τις αρετές και τις αξίες που αναδύουν από τις Ελληνικές ρίζες τους διασπαρμένες στα πέρατα των πέντε ηπείρων.
«Εκδηλώσεις, όπως αυτή που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προβάλλουν το θετικό πρότυπο της γυναίκας Ελληνίδας της διασποράς, η οποία έρχεται από τα πέρατα της οικουμένης για να φωτίσει το δρόμο για τις υπόλοιπες γυναίκες του σήμερα και του αύριο», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, πραγματοποιώντας την επίσημη έναρξη της εκδήλωσης με τίτλο «Ελληνίδες του κόσμου», που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας.
Ο Ανδρέας Κατσανιώτης επεσήμανε ότι «επιδίωξη της Πολιτείας είναι να ενισχύσει τις σχέσεις της με τις γυναίκες τις διασποράς και τις οργανώσεις τους, παρέχοντας το βήμα για να διατυπωθούν οι απόψεις τους και οι προβληματισμοί τους».
Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι γνώσεις και η εμπειρία τους σε όλους τομείς όπου δραστηριοποιούνται, μόνο όφελος έχει για το μητροπολιτικό κέντρο».
Τις κυρίες αυτές, τα οικουμενικά σύμβολα του πολιτισμού και ανιδιοτελούς προσφοράς στα Γράμματα τις Επιστήμες τις Τέχνες και με επίκεντρο τον άνθρωπο, αφήνουν με το έργο τους ένα ισχυρό αποτύπωμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την κα.Βάσω Αποστολοπούλου από την Αυστραλία, την κα.Ιωάννα Ζαχαράκη από την Γερμανία, την κα.Στέλλα Κοκόλη από τις Η.Π.Α, την κα.Αικατερίνη Σοφιανού-Μπελεφάντη από την Αίγυπτο, την κα.Χριστίνα Τσαρδίκου από την Αργεντινή και την κα.Μαρίνα Τσιχλάκη από την Μοζαμβίκη της Αφρικής, τίμησαν η Ελληνική Επιτροπή για την UNESCO και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο Απόδημου Ελληνισμό, ο Γενικός Γραμματέας απόδημου Ελληνισμού κ.Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ.Νεκτάριος Φαρμάκης η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα.Αικατερίνη Τζιτζικώστα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πάτρας κ. Χρήστος Μπούρας και οι σεβασμιότατοι Αρχιεπίσκοποι Αλεξάνδρειας και Ζάμπιας απένειμαν τις τιμητικές διακρίσεις στις Ελληνίδες του Κόσμου.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης, Οι Πρόεδροι, κα.Γεωργία Γιάχου και ο κ.Μαλλιάς Θεόδωρος των Συλλόγων, Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς» και του Κέντρου Πολιτισμού-Ολυμπισμού «Κωστής Παλαμάς» ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Υπουργείου και της Περιφέρειας και απένειμαν τιμής ένεκεν στις τιμώμενες κυρίες και στον κ.Ιωάννη Χρυσουλάκη, το επετειακό βιβλίο- λεύκωμα του Συλλόγου με τίτλο «Οι Καλλιτέχνες δημιουργούν Πολιτισμό» του συγγραφέα Δρ.Θεόδωρου Μαλλιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου