medlabnews.gr iatrikanea
Περιβαλλοντική οργάνωση κατέθεσε μήνυση, αξιώνοντας την απομάκρυνση του «τοξικού» κρέατος δελφινιού από την αγορά της Ιαπωνίας, μετά από δειγματοληψία που κατέδειξε επίπεδα υδραργύρου εκατό φορές υψηλότερα από τα συνιστώμενα όρια ασφαλείας.
Η Action for Dolphins (AFD), μία μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα την Αυστραλία, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, εν μέσω επίμονων προειδοποιήσεων από τους ειδικούς πως η κατανάλωση κρέατος δελφινιού μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.
Ερευνητής της AFD με έδρα την Ιαπωνία παράγγειλε, στις 13 Οκτωβρίου του 2022, δύο πακέτα εντοσθίων δελφινιού Risso από το Yahoo! Japan. Η παραγγελία του παρελήφθη δύο ημέρες μετά και εστάλη απ’ ευθείας στα εργαστήριο της Ιαπωνίας για περαιτέρω έλεγχο.
Σύμφωνα με την AFD, όπως προέκυψε από τους ελέγχους, στο πρώτο δείγμα τα επίπεδα υδραργύρου ήταν 97.5 φορές υψηλότερα από τα επιτρεπόμενα, ενώ ένα δεύτερο δείγμα επίσης εντοσθίων του ίδιου είδους δελφινιού έδειξε επίπεδα 80 φορές πάνω από τα όρια ασφαλείας.
Υπάρχουν πολλαπλά αποτελέσματα ελέγχων που χρονολογούνται και μια δεκαετία πριν και δείχνουν δυνητικά τοξικά επίπεδα υδραργύρου σε κρέας φάλαινας και δελφινιού που πωλείται μέσω της ιστοσελίδας Yahoo! Japan. Υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης και ετικέτας… Οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει το κρέας, μεταξύ αυτών και έγκυες, κάτι που είναι ιδιαίτερα προβληματικό» σημειώνει η Χάνα Τέιτ, διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης, ελπίζοντας πως τα αποτελέσματα και η μήνυση θα οδηγήσουν στην απομάκρυνση του επικίνδυνου κρέατος από σούπερ μάρκετ, εστιατόρια και online αγορά.
Σύμφωνα με τον Ράσελ Φίλντινγκ, επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Coastal Carolina, ο οποίος έχει διεξάγει εκτεταμένη έρευνα σχετικά με τα κητώδη και τις συγκεντρώσεις υδραργύρου, η τακτική κατανάλωση κρέατος με τέτοιες συγκεντρώσεις μόλυνσης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.
Η μήνυση αυτή αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο σε μια ευρύτερη εκστρατεία της AFD για το τέλος του κυνηγιού των δελφινιών στο Ταϊτζί – εκεί όπου η ετήσια σφαγή εκατοντάδων θαλάσσιων θηλαστικών έγινε το θέμα του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντέρ The Cove.
Σε μία σπάνια συνέντευξή τους στον Guardian πριν από χρόνια, ντόπιοι δελφινοκυνηγοί είχαν αναφέρει πως με το κυνήγι απλώς προστατεύουν την παραδοσιακή βιομηχανία, κατηγορώντας τους επικριτές πως με τις ενέργειές τους υπονομεύουν τις γαστρονομικές παραδόσεις της περιοχής.
Πηγή: Guardian
Διαβάστε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου