Οι κοινωνικά απομονωμένοι, μοναχικοί άνθρωποι κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με νέα μελέτη | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Οι κοινωνικά απομονωμένοι, μοναχικοί άνθρωποι κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η έμφαση στην αντιμετώπιση της κοινωνικής απομόνωσης και της μοναξιάς μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ευημερίας των ανθρώπων
Οι κοινωνικά απομονωμένοι, μοναχικοί άνθρωποι κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με νέα μελέτη

Επιμέλεια Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, Μοριακή Βιολόγος, medlabnews.gr iatrikanea

Η κοινωνική απομόνωση αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 32% και η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 14%, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του Nature Human Behaviour. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 2 εκατομμύρια ενήλικες από 90 προηγούμενες μελέτες που δημοσιεύθηκαν από το 1986 έως το 2022.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης πολυάριθμες συνδέσεις μεταξύ της κοινωνικής απομόνωσης, της μοναξιάς, του καρκίνου, των καρδιακών προβλημάτων και του θανάτου.

Άτομα με καρκίνο ή καρδιακά προβλήματα κινδυνεύουν περισσότερο

Η κοινωνική απομόνωση αύξησε κατά 24% τον κίνδυνο να πεθάνει κάποιος από καρκίνο ή από καρδιακά προβλήματα κατά 34%. Η μοναξιά αύξησε κατά 9% τον κίνδυνο να πεθάνει κάποιος από καρκίνο.

Τα άτομα με καρδιακά προβλήματα είχαν κατά 28% αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία (όχι μόνο από καρδιακή πάθηση) αν ήταν κοινωνικά απομονωμένα, και κατά 51% αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού. Τα άτομα με καρκίνο του μαστού είχαν κατά 33% αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από αιτία που σχετίζεται με τον καρκίνο, εάν ήταν κοινωνικά απομονωμένα.

"Επομένως, είναι απαραίτητο να βελτιωθεί η κατάσταση των κοινωνικών σχέσεων των ατόμων με καρκίνο, ιδίως εκείνων με καρκίνο του μαστού, για να παραταθεί ο χρόνος επιβίωσης", έγραψαν οι συγγραφείς.

Οι ερευνητές όρισαν την κοινωνική απομόνωση ως την έλλειψη (ή τον περιορισμό) κοινωνικής επαφής με άλλους ανθρώπους, όπως το να έχει κανείς ένα μικρό κοινωνικό δίκτυο, σπάνιες κοινωνικές επαφές ή να ζει μόνος του. Η μοναξιά ορίστηκε ως το αίσθημα άγχους λόγω των λιγότερων κοινωνικών σχέσεων από τις επιθυμητές. Η κοινωνική απομόνωση θεωρείται ότι έχει χαρακτηριστικά που είναι αντικειμενικά, όπως ένας συγκεκριμένος αριθμός σχέσεων, ενώ η μοναξιά έχει υποκειμενικά χαρακτηριστικά που ορίζονται από το πώς αισθάνονται οι άνθρωποι για τις σχέσεις τους.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την κοινωνική απομόνωση και τη μοναξιά με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Πως συνδέεται η κοινωνική απομόνωση με τον κίνδυνο θανάτου;

Οι ερευνητές σημείωσαν τέσσερα σημαντικά πιθανά σημεία που συνδέουν την κοινωνική απομόνωση, τη μοναξιά και τον κίνδυνο θανάτου:

  • Μεταβαλλόμενα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης, η οποία επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης, τον μεταβολισμό, τη φλεγμονώδη αντίδραση, το αναπαραγωγικό σύστημα και το καρδιαγγειακό σύστημα.
  • Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, ιδιαίτερα αργότερα στη ζωή, όπως η κατάθλιψη και η γνωστική έκπτωση
  • Επιβλαβείς συμπεριφορές όπως το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ, η κακή διατροφή και η μειωμένη άσκηση
  • Λιγότερες πιθανότητες για προληπτικό ιατρικό έλεγχο ή ιατρική περίθαλψη έκτακτης ανάγκης λόγω του μικρού κοινωνικού δικτύου.

Οι ερευνητές επεσήμαναν επίσης ότι οι μοναχικοί ή κοινωνικά απομονωμένοι άνθρωποι είναι επίσης πιο πιθανό να λάβουν ελλιπή ιατρική φροντίδα.

"Η ελλιπής περίθαλψη που παρέχεται από επαγγελματίες υγείας οι οποίοι αντιλαμβάνονται αυτή την ομάδα ως δύσκολη στη θεραπεία ή χρονοβόρα επιδεινώνει περαιτέρω τα δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία", έγραψαν.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι "η έμφαση στην αντιμετώπιση της κοινωνικής απομόνωσης και της μοναξιάς μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ευημερίας των ανθρώπων" και του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

Πηγή: webmd.com

Διαβάστε επίσης:

Αυξάνει σημαντικά ο κίνδυνος άνοιας σε ανθρώπους που επιδιώκουν να ζουν μόνοι

Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μονάχοι. Η μοναξιά οι αιτίες και τα προβλήματά της.

Μπορεί να έχετε κατάθλιψη; Βασικοί κανόνες για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Το άγχος γερνάει νωρίτερα από το αναμενόμενο

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων