επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea
Αγωνία και έντονη ανησυχία πυροδοτεί η απόφαση της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές σε ορισμένες ποικιλίες ρυζιού, εξαιρουμένου του Μπασμάτι, με ισχύ από τις 20 Ιουλίου.
Πανικός έχει προκληθεί στις ΗΠΑ μετά την απόφαση της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές ρυζιού, προκειμένου να κατευνάσει την άνοδο των τιμών στην εγχώρια αγορά και να περιορίσει τις υψηλές τιμές των τροφίμων.
Η Ινδία προσπαθεί να ανακόψει την αλματώδη άνοδο των τιμών και να αποτρέψει εκτεταμένες ελλείψεις στην εσωτερική αγορά της. Αυτό σημαίνει νέο χτύπημα στην αγορά αγροτικών αγαθών, την ώρα που η τιμή σίτου παίρνει ξανά την ανιούσα με άνοδο περίπου 11% στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από την πρωτοβουλία για τις εξαγωγές σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας και οι τιμές πολλών λαχανικών και γενικότερα τροφίμων έχουν «χτυπήσει κόκκινο».
Η απόφαση της Ινδίας, του μεγαλύτερου εξαγωγέα ρυζιού στον κόσμο και του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού μετά την Κίνα, θέτει σε κίνδυνο ένα άκρως σημαντικό προϊόν του πλανήτη, την ώρα που ο μισός περίπου πληθυσμός του πλανήτη τρέφεται με ρύζι.
Χάος επικράτησε στα σούπερ μάρκετ διαφόρων πολιτειών των ΗΠΑ, αμέσως μετά την πληροφόρηση που έλαβαν Ινδοί και μη πολίτες για την απαγόρευση των εξαγωγών. Κόσμος συρρέει στα καταστήματα για να αγοράσει πακέτα, ακόμη και ολόκληρα τσουβάλια, με ρύζι για να δημιουργήσει αποθεματικό καθώς φοβούνται για την ραγδαία αύξηση της τιμής πώλησής του στο επόμενο διάστημα.
Οι χώρες που επηρεάζονται θα αναγκαστούν να στραφούν σε εναλλακτικούς προμηθευτές στην περιοχή, όπως η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, εκτιμούν οικονομολόγοι γεγονός που θα τροποποιήσει την αλυσίδα εφοδιασμού και θα προκαλέσει έντονες διακυμάνσεις στις τιμές.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Καταναλωτικών Υποθέσεων, το λευκό ρύζι αποτελεί περίπου το 25% των εξαγωγών ρυζιού της χώρας με την Ινδία να είναι μία από τις κορυφαίες χώρες εξαγωγής ρυζιού, στην οποία αναλογεί το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών.
Την ίδια ώρα, η εταιρεία γεωργικών αναλύσεων Gro Intelligence σε πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε πριν ανακοινωθεί επισήμως η απαγόρευση προέβλεψε ότι ο περιορισμός της προσφοράς είναι πολύ πιθανό να επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια για χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρύζι.
«Οι κορυφαίοι εισαγωγείς ινδικού ρυζιού είναι το Μπαγκλαντές, η Κίνα, το Μπενίν και το Νεπάλ, ενώ αρκετές ακόμη χώρες της Αφρικής εισάγουν επίσης μεγάλες ποσότητες», έγραψαν οι αναλυτές της Gro Intelligence.
Το Ελληνικό ρύζι
Η Ελλάδα παράγει ένα από τα καλύτερα ρύζια, επειδή τα ελληνικά εδάφη είναι αλατούχα και αυτό βοηθάει στη δημιουργία προϊόντων υψηλής ποιότητας.
Η Ελλάδα έχει γίνει αυτάρκης σε ρύζι από το 1984 και έπειτα. Αν και η ισορροπία εισαγωγών-εξαγωγών ήταν θετική την τελευταία περίοδο, η παραγωγή ρυζιού Indica ήταν μικρή και δεν κάλυπτε τις ανάγκες της κατανάλωσης μέχρι το 1993. Από το έτος αυτό και μετά η παραγωγή αυτού του τύπου υπερκαλύπτει τις ανάγκες της Ελλάδας κατά δύο φορές, ενώ παρατηρείται και ένα έλλειμμα της τάξης του 15%-20% όσον αφορά το ρύζι τύπου Japonica. Από τα 250.000 στρέμματα που καλλιεργούνται με ρύζι στη χώρα μας, το 70% αφορά τον τύπο ρυζιού indica. Είναι υψηλής ποιότητας ρύζι με εξαγωγές στην Ευρώπη. Η Ελλάδα παράγει ένα από τα καλύτερα ρύζια αυτού του τύπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου