Επιμέλεια: Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, Μοριακή Βιολόγος, medlabnews.gr iatrikanea
Είτε απολαμβάνεται ζεστός ή κρύος, μόνος του ή με συνοδεία
αφρόγαλου, ο εσπρέσο παρέχει μία εξαιρετικά συμπυκνωμένη δόση καφεΐνης στους
λάτρεις του καφέ.
Αλλά πιθανόν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο από το να σας ξυπνάει. Έρευνα που
δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry
δείχνει ότι, σε προκαταρκτικές εργαστηριακές δοκιμές in vitro, οι ενώσεις του
εσπρέσο φαίνεται ότι μπορούν να αναστείλουν τη συσσώρευση της πρωτεΐνης tau -
μια διαδικασία που πιστεύεται ότι εμπλέκεται στην εμφάνιση της νόσου του
Alzheimer.
Απολαυστικός αλλά και
ωφέλιμος
Ο εσπρέσο είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής καφές στη χώρα
μας, κερδίζοντας συνεχώς έδαφος από τον ελληνικό και τον στιγμιαίο καφέ. Για να
παρασκευαστεί μία δόση εσπρέσο, το ζεστό νερό εξαναγκάζεται να περάσει μέσα από
λεπτοαλεσμένους κόκκους καφέ, δημιουργώντας ένα συμπυκνωμένο εκχύλισμα. Αυτό
χρησιμοποιείται συχνά ως βάση για άλλα ποτά, συμπεριλαμβανομένου του μοντέρνου
μαρτίνι εσπρέσο.
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ο καφές θα μπορούσε
επίσης να έχει ευεργετικές επιδράσεις κατά ορισμένων νευροεκφυλιστικών
ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Αν και οι ακριβείς μηχανισμοί που προξενούν αυτές τις παθήσεις είναι ακόμη
ασαφείς, πιστεύεται ότι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται tau παίζει σημαντικό ρόλο.
Στους υγιείς ανθρώπους, οι πρωτεΐνες tau βοηθούν στη σταθεροποίηση των δομών
στον εγκέφαλο, αλλά όταν αναπτύσσονται ορισμένες ασθένειες, οι πρωτεΐνες
μπορούν να συσσωρευτούν σε ινίδια. Ορισμένοι ερευνητές προτείνουν ότι η πρόληψη
αυτής της συσσωμάτωσης θα μπορούσε να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Έτσι, η
Mariapina D'Onofrio και οι συνεργάτες της θέλησαν να δουν αν οι ενώσεις στον
εσπρέσο θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη συσσώρευση tau in vitro.
Η έρευνα με τους κόκκους καφέ εσπρέσο
Οι ερευνητές παρασκεύασαν εσπρέσο από κόκκους που
αγοράστηκαν σε κατάστημα και στη συνέχεια χαρακτήρισαν τη χημική τους σύσταση
χρησιμοποιώντας φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού.
Επέλεξαν την καφεΐνη και την τριγωνελίνη, δύο αλκαλοειδή, το
φλαβονοειδές γενιστεΐνη και τη θεοβρωμίνη, μια ένωση που βρίσκεται επίσης στη
σοκολάτα, για να επικεντρωθούν σε περαιτέρω πειράματα. Αυτά τα μόρια, μαζί με
το πλήρες εκχύλισμα εσπρέσο, επωάστηκαν μαζί με μια συντομευμένη μορφή της
πρωτεΐνης tau για έως και 40 ώρες. Καθώς αυξανόταν η συγκέντρωση του
εκχυλίσματος εσπρέσο, της καφεΐνης ή της γενιστεΐνης, τα ινίδια ήταν μικρότερα
και δεν σχημάτιζαν μεγαλύτερα συσσωματώματα, με το πλήρες εκχύλισμα να
παρουσιάζει τα πιο σημαντικά αποτελέσματα.
Τα κοντύτερα ινίδια βρέθηκαν να μην είναι τοξικά για τα
κύτταρα και δεν λειτούργησαν ως "σπόροι" για περαιτέρω συσσωμάτωση.
Σε άλλα πειράματα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τόσο η καφεΐνη όσο και το
εκχύλισμα εσπρέσο μπορούσαν να δεσμεύσουν προσχηματισμένα ινίδια tau.
Αν και χρειάζονται πολύ περισσότερες έρευνες, η ομάδα
αναφέρει ότι τα προκαταρκτικά in vitro ευρήματά τους θα μπορούσαν να ανοίξουν το
δρόμο προς την εύρεση ή το σχεδιασμό άλλων βιοδραστικών ενώσεων κατά των
νευροεκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Πηγή: American
Chemical Society
Διαβάστε επίσης:
Τι
επιδράσεις έχει ο καφές στην υγεία μας; Μύθοι και αλήθειες.
Η σωστή
διατροφή που προστατεύει και καθυστερεί την άνοια και το Αλτσχάιμερ.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου