Κύμα καύσωνα μαζί με καπνό από πυρκαγιές: Ένα θανατηφόρο κοκτέιλ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Κύμα καύσωνα μαζί με καπνό από πυρκαγιές: Ένα θανατηφόρο κοκτέιλ

Πως ο συνδυασμός των δύο φαινομένων οδηγεί σε τεράστιο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία
Κύμα καύσωνα μαζί με καπνό από πυρκαγιές: Ένα θανατηφόρο κοκτέιλ

Επιμέλεια: Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, Μοριακή Βιολόγος, medlabnews.gr iatrikanea

Καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας καθιστά τα καλοκαιρινά κύματα καύσωνα όλο και πιο βίαια, αυξάνεται παράλληλα και ο κίνδυνος πυρκαγιών. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτές οι επικίνδυνες συνθήκες, όταν συνδυάζονται, αποτελούν επείγοντα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία που πλήττει δυσανάλογα τους ευάλωτους πληθυσμούς.

Οι καύσωνες από μόνοι τους οδηγούν σε κακή ποιότητα αέρα, ακόμη και χωρίς τη ρύπανση από πυρκαγιές. Η University Corporation for Atmospheric Research εξηγεί πώς ο στάσιμος αέρας που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα αυξάνει το όζον και τη σωματιδιακή ρύπανση, γεγονός που οδηγεί σε επικίνδυνα επίπεδα όζοντος στις αστικές και περιαστικές περιοχές.

Όταν στο μείγμα προστίθενται τα επιβλαβή σωματίδια από τις πυρκαγιές, ο συνδυασμός επιφέρει κίνδυνο που υπερβαίνει το άθροισμα των επιμέρους επιπτώσεών του κάθε παράγοντα έκθεσης, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ οι ημέρες μόνο με αιωρούμενα σωματίδια και οι ημέρες μόνο με ακραία ζέστη αύξησαν τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά περίπου 5 έως 6 τοις εκατό, οι ημέρες με ταυτόχρονη έκθεση αύξησαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής και αναπνευστικής θνησιμότητας κατά 21 τοις εκατό.

Μειώνοντας την ικανότητα του οργανισμού να αποβάλλει τις τοξίνες, η ταυτόχρονη έκθεση μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου και άλλων ασθενειών. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) των ΗΠΑ αναφέρει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες, μια κατάσταση που προκαλεί καρκίνο, ενώ μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα επισημαίνει παρόμοιους κινδύνους από την υπερθερμία και την αφυδάτωση.

Πόσο επικίνδυνο είναι το οξειδωτικό στρες;

Το οξειδωτικό στρες μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη των ιστών και των κυττάρων, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου αργότερα στη ζωή. Ενώ η βλάβη του DNA από την έκθεση σε καπνό πυρκαγιάς μπορεί να επιδιορθωθεί σε νεότερους ανθρώπους, καθώς ο οργανισμός γηράσκει, οι μηχανισμοί επιδιόρθωσης δεν είναι τόσο ισχυροί.

Τα κύτταρα που επενδύουν τους αεραγωγούς, τα λεγόμενα κύτταρα του αναπνευστικού βλεννογόνου, για παράδειγμα, κανονικά ενώνονται για να σχηματίσουν ένα φράγμα και να προστατεύσουν το σώμα από την εισπνοή τοξινών. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, πολλά από αυτά τα κύτταρα αποκολλώνται και πρέπει να αναγεννηθούν.

Καθώς όμως ο αέρας μολύνεται όλο και περισσότερο, η ικανότητα του οργανισμού να αναγεννά αυτά τα κύτταρα δεν μπορεί να συμβαδίσει με την αντιστάθμιση της συσσώρευσης ρύπων.

Οι άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως το άσθμα ή η καρδιοπάθεια, κινδυνεύουν περισσότερο από επικίνδυνες και θανατηφόρες συνέπειες, δήλωσε ο Δρ Ali Raja, αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

"Βλέπουμε υψηλότερη θνησιμότητα και αυξημένο κίνδυνο θανάτου, όχι μόνο σε περιόδους υπερβολικής ζέστης, αλλά και όταν η υπερβολική ζέστη συνδυάζεται με κακή ποιότητα αέρα", είπε.

Με την επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών, η συχνότητα των ακραίων θερμικών φαινομένων και των πυρκαγιών θα αυξηθεί, θέτοντας τις ευάλωτες περιοχές σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Η έκθεση του ΟΗΕ για το χάσμα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέβλεψε αύξηση της θερμοκρασίας τουλάχιστον κατά 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, με τις πολιτικές για τις εκπομπές να υπολείπονται των όσων απαιτούνται για την αποτροπή μελλοντικών θερινών περιβαλλοντικών καταστροφών.

Πηγή: advocatechannel, nbcnews

Διαβάστε επίσης:

Οδηγίες, πρώτες βοήθειες σε περίπτωση εισπνοής καπνού, αιθάλης. Πότε να ζητήσετε βοήθεια;

Ο καύσωνας μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες για την υγεία καταστάσεις; Χρήσιμες οδηγίες. Βασικά προληπτικά μέτρα

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων