Έξαρση σαλμονέλας στην Ευρώπη, τουλάχιστον 134 κρούσματα σε 11 χώρες | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Έξαρση σαλμονέλας στην Ευρώπη, τουλάχιστον 134 κρούσματα σε 11 χώρες

Πιθανός φορέας μόλυνσης σύμφωνα με το ECDC, το κρέας κοτόπουλου
Έξαρση σαλμονέλας στην Ευρώπη, τουλάχιστον 134 κρούσματα σε 11 χώρες

Επιμέλεια: medlabnews.gr iatrikanea

Τουλάχιστον 134 κρούσματα σαλμονέλας έχουν ανιχνευθεί σε 11 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων ECDC. Τα περισσότερα κρούσματα αναφέρθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2023. Οι διαθέσιμες πληροφορίες από συνεντεύξεις ασθενών στην Αυστρία και τη Δανία υποδηλώνουν το κρέας κοτόπουλου ως πιθανό φορέα μόλυνσης.

Έως τις 25 Αυγούστου 2023, 97 περιπτώσεις σαλμονέλα ίδιου στελέχους, αναφέρθηκαν στην Αυστρία ( 6 ), το Βέλγιο ( 6 ), τη Δανία ( 22 ), τη Φινλανδία ( 5 ), τη Γαλλία ( 19 ), Γερμανία ( 1 ), Ιρλανδία ( 12 ), Ολλανδία ( 12 ), Νορβηγία ( 9 ), Σλοβενία ​​( 3 ) και Σουηδία ( 2 )). Στη Δανία, η πλειονότητα των 19 περιπτώσεων που ερωτήθηκαν ανέφεραν κατανάλωση κεμπάπ ή πίτσας που είχαν ως συστατικό το κοτόπουλο, πριν εμφανίσουν συμπτώματα. Στην Αυστρία, δύο από τις πέντε περιπτώσεις που ερωτήθηκαν ανέφεραν ότι έφαγαν κεμπάπ κοτόπουλου εντός επτά ημερών πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και δύο περιπτώσεις ανέφεραν ότι έτρωγαν άλλα πιάτα με κοτόπουλο (μπουρίτο κοτόπουλο και σνίτσελ κοτόπουλου).

Στις αρχές Αυγούστου, η Αυστρία ανέφερε μια συρροή λοιμώξεων από Salmonella Enteritidis ST11, η οποία είχε ως αποτέλεσμα έναν θάνατο. Η έναρξη της νόσου με του πρώτου κρούσματος σε αυτή την ομάδα αναφέρθηκε στα μέσα Μαρτίου με την πιο πρόσφατη ημερομηνία έναρξης στα μέσα Ιουλίου 2023. Μέχρι τις 25 Αυγούστου 2023 είχαν καταγραφεί 8 κρούσματα στην Αυστρία και πέντε από τα οκτώ περιστατικά που ερωτήθηκαν ανέφεραν κατανάλωση κεμπάπ κοτόπουλου λίγο πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Πρόσθετα κρούσματα με απομονώσεις που ήταν στενά συνδεδεμένες γενετικά αναφέρθηκαν στη Γαλλία (10), τη Γερμανία (10), τη Νορβηγία (3), τη Σλοβενία (2) και τη Σουηδία (4), με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε αυτή την ομάδα να ανέρχεται σε 37.

Στην ομάδα της Δανίας, οι ηλικίες κυμαίνονταν από 10 έως 98 έτη, ενώ στην Αυστρία οι ηλικίες κυμαίνονταν από 5 έως 75 έτη. Και στις δύο ομάδες προσβλήθηκαν γυναίκες και άνδρες, αλλά οι άνδρες υπερείχαν στην Αυστρία (86%) και στη Γερμανία (71%).

Η πλειονότητα των απομονωμένων στελεχών που εξετάστηκαν έχουν γενετικές αλλαγές που προκαλούν ανθεκτικότητα στην σιπροφλοξασίνη. Πολλές περιπτώσεις λοίμωξης από Salmonella δεν χρειάζονται αντιβιοτική θεραπεία, αλλά όταν απαιτείται θεραπεία, χρησιμοποιείται συχνά η σιπροφλοξασίνη. Καθώς η σιπροφλοξασίνη δεν είναι κατάλληλη για τη θεραπεία της λοίμωξης σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να χρησιμοποιούνται άλλα αντιβιοτικά. 

Οι δύο ομάδες αντιπροσωπεύουν μόνο ένα ποσοστό όλων των λοιμώξεων από S. Enteritidis ST11 και τα στελέχη αυτά εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για λοιμώξεις σε ολόκληρο τον πληθυσμό της ΕΕ/ΕΟΧ, έως ότου διερευνηθούν και ελεγχθούν κατάλληλα οι πηγές στην τροφική αλυσίδα.  

Το σχολαστικό μαγείρεμα του κρέατος και των πουλερικών και η αποφυγή της διασταυρούμενης μόλυνσης από το άψητο κρέας στα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της μόλυνσης από σαλμονέλα και άλλους τροφιμογενείς οργανισμούς. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των πολύ νέων, των ηλικιωμένων και των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι χώρες ενθαρρύνονται να αναφέρουν σχετικά κρούσματα μέσω των συμβάντων EpiPulse 2023-FWD-00045 και 2023-FWD-00048 και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για τη διερεύνηση τροφιμογενών επιδημιών μεταξύ των αρχών δημόσιας υγείας, ασφάλειας τροφίμων και κτηνιατρικών αρχών.

Τι είναι η σαλμονέλα;

Η σαλμονέλα είναι ένα βακτηρίδιο με παγκόσμια εξάπλωση που κατοικεί στο έντερο θερμόαιμων και ψυχρόαιμων ζώων και που έχει αναγνωρισθεί ως ένας σημαντικός ζωονοσογόνος παράγοντας (παράγοντας δηλαδή που προκαλεί νόσο που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο) με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στα ζώα και στους ανθρώπους. Απαντάται ιδιαίτερα συχνά στα ζώα, ειδικά στα πουλερικά και τους χοίρους. Οι περιβαλλοντικές πηγές του μικροοργανισμού περιλαμβάνουν το νερό, το χώμα, τα έντομα, τις επιφάνειες εργοστασίων, τις επιφάνειες κουζινών, τα ζωικά περιττώματα, τα ακατέργαστα κρέατα, ακατέργαστα πουλερικά και τα ακατέργαστα θαλασσινά.

Η περίοδος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 6 έως 72 ώρες, συνήθως όμως μεταξύ 12-36 ωρών. Η νόσηση εκδηλώνεται συνήθως με έντονη εντεροκολίτιδα που συνοδεύεται από πονοκέφαλο, κοιλιακό πόνο, διάρροια, ναυτία και μερικές φορές με εμετούς. Η αφυδάτωση, κυρίως στα παιδιά και στους ηλικιωμένους, μπορεί να είναι σοβαρή. Σχεδόν πάντα συνοδεύεται και από πυρετό. Η ανορεξία και η διάρροια συχνά επιμένουν για πολλές μέρες. Η μόλυνση ξεκινάει με οξεία εντεροκολίτιδα και μπορεί να καταλήξει σε σηψαιμία, ή εστιακή λοίμωξη. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο μολυσματικός παράγοντας μπορεί να εντοπιστεί σε οποιοδήποτε ιστό του σώματος και να προκαλέσει σηπτική αρθρίτιδα, χολοκυστίτιδα, ενδοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, μηνιγγίτιδα, πνευμονία, πυόδερμα ή πυελονεφρίτιδα. Οι θάνατοι είναι σπάνιοι εκτός από τις πολύ μικρές ηλικίες, τους ηλικιωμένους, τους εξασθενημένους οργανισμούς και τους ανασοκατεσταλμένους. Ωστόσο, η νοσηρότητα και τα συνδεόμενα αποτελέσματα από την σαλμονέλωση μπορεί να είναι υψηλή.

Πηγή: ECDC

Διαβάστε επίσης:

Σαλμονέλα, σαλμονέλωση με πυρετό, διάρροια από άπλυτα λαχανικά, κακοσυντηρημένα τρόφιμα (video)

Τροφική δηλητηρίαση από χαλασμένο φαγητό με ναυτία, έμετο, διάρροια, πόνο, ατονία. Πρώτες βοήθειες

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων