Οι στόχοι της Φυσικοθεραπείας στη διαχείριση των ασθενών με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση (Ι.Π.Ι.). | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Οι στόχοι της Φυσικοθεραπείας στη διαχείριση των ασθενών με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση (Ι.Π.Ι.).

Τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς με Ι.Π.Ι. είναι ο ξηρός βήχας και η δύσπνοια.


επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Η Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση (Ι.Π.Ι.) είναι μια μη αναστρέψιμη αγνώστου αιτιολογίας πνευμονική νόσος με σοβαρές συνέπειες για τη ζωή των ασθενών. Κατά την εξέλιξη της παρατηρείται αντικατάσταση των κυψελίδων από ινώδη ιστό μη ικανό να συμμετάσχει στην ανταλλαγή αερίων του πνεύμονα. Στην Ελλάδα, η εκτιμώμενη επίπτωση της νόσου είναι 1-5 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα. Η νόσος είναι συχνότερη σε άτομα άνω των 50 ετών και προσβάλλει σε μεγαλύτερη συχνότητα τους άρρενες. Τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών αναφέρονται στο 30% για 5ετή επιβίωση.

Τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς με Ι.Π.Ι. είναι ο ξηρός βήχας και η δύσπνοια. Άλλα σημαντικά συμπτώματα που συνοδεύουν την κλινική εικόνα της είναι η απώλεια βάρους, η δεκατική πυρετική κίνηση, η κόπωση, οι αρθραλγίες, οι μυαλγίες και η πτώση του κορεσμού οξυγόνου κατά την εκτέλεση δραστηριοτήτων. Η Ι.Π.Ι. χαρακτηρίζεται από προοδευτική μείωση της ικανότητας άσκησης και γενικά της κινητικότητας ως αποτέλεσμα της δύσπνοιας και της υποξυγοναιμίας που προκαλούνται από την άσκηση. Αυτό σε συνδυασμό με τη σαρκοπενία, λόγω της ηλικίας και της μακροχρόνιας χρήσης κορτιζόνης, οι ασθενείς οδηγούνται σε ακόμα πιο περιορισμένη κίνησης και αδυναμία εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων,συνεπώς χαμηλή ποιότητα ζωής.

Οι στόχοι της Φυσικοθεραπείας στη διαχείριση των ασθενών με Ι.Π.Ι. είναι οι εξής:

• Μέγιστη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας του ασθενή

• Διδασκαλία σχετικά με τη νόσο, την αυτοδιαχείριση της κατάστασης, τη διακοπήκαπνίσματος και την πρόληψη λοιμώξεων

• Μείωση του αναπνευστικού έργου.

• Βελτίωση της αερόβιας ικανότητας της φυσικής κατάστασης και της ικανότητας για άσκηση.

Οι αρχικές παρεμβάσεις για τη μέγιστη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας και της μεταφοράς του οξυγόνου περιλαμβάνει:

1. Διδασκαλία σχετικά με τη νόσο

2. Αεροβική άσκηση

3. Ασκήσεις ενδυνάμωσης

4. Ασκήσεις έκπτυξης του θώρακα

5. Σωστές θέσεις του σώματος

6. Τεχνικές βήχα και χαλάρωσης.

Ο έλεγχος του κορεσμού του οξυγόνου κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι απαραίτητος, ενώ σε περιπτώσεις μείωσης αυτού, απαιτείται η χρήση οξυγόνου για την προσαρμογή του ασθενή στην εκτέλεση του προγράμματος αναπνευστικής φυσικοθεραπείας. Ασθενείς που ακολουθούν προγράμματα πνευμονικής αποκατάστασης βελτιώνουν την αντοχή στην άσκηση και καλυτερεύουν την ποιότητα ζωής τους. Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν αερόβια άσκηση, όπως ποδήλατο και περπάτημα 2-3 φορές την εβδομάδα (Vainshelboim, 2016). Τέλος η σωστή εργονομία στον εργασιακό χώρο και στο σπίτι μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητας του ασθενή.

Το Επιστημονικό Τμήμα Καρδιοαγγειακής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας - Αποκατάστασης (Ε.Τ.Κ.Α.Φ.Α) του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) ενημερώνει το ευρύ κοινό για τη σημασία της εφαρμογής του κατάλληλου προγράμματος φυσικοθεραπείας ασθενών με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση.

 Το πρώτο φάρμακο που δημιουργήθηκε ποτέ μέσω AI δοκιμάζεται σε ασθενείς

Το πρώτο φάρμακο που δημιουργήθηκε ποτέ από Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) εισήλθε σε κλινικές δοκιμές φάσης 2, με την πρώτη δόση να χορηγείται επιτυχώς σε άνθρωπο, ανακοίνωσε στις 27 Ιουνίου η Insilico Medicine.

Το φάρμακο, που επί του παρόντος αναφέρεται ως INS018_055, δοκιμάζεται για τη θεραπεία της Ιδιοπαθούς Πνευμονικής Ίνωσης (IPF), ενός σπάνιου, προοδευτικού τύπου χρόνιας πνευμονοπάθειας.

Η δοκιμή διάρκειας 12 εβδομάδων θα περιλαμβάνει συμμετέχοντες που έχουν διαγνωστεί με IPF.

"Το φάρμακο, το οποίο θα χορηγείται από το στόμα, θα υποβληθεί στις ίδιες αυστηρές δοκιμές για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά του, όπως και τα παραδοσιακά ανακαλυφθέντα φάρμακα, αλλά η διαδικασία ανακάλυψης και σχεδιασμού του είναι απίστευτα νέα", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Insilico MedicineAlex ZhavoronkovPhD, σε δήλωσή του στο Fox News Digital.

"Ωστόσο, με τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, αναπτύχθηκε πολύ πιο γρήγορα από τα παραδοσιακά φάρμακα".

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων