Άλμα της Τεχνητής Νοημοσύνης: Το πρώτο φάρμακο που δημιουργήθηκε ποτέ μέσω AI δοκιμάζεται σε ασθενείς | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Άλμα της Τεχνητής Νοημοσύνης: Το πρώτο φάρμακο που δημιουργήθηκε ποτέ μέσω AI δοκιμάζεται σε ασθενείς

Το φάρμακο δοκιμάζεται για τη θεραπεία της Ιδιοπαθούς Πνευμονικής Ίνωσης
Άλμα της Τεχνητής Νοημοσύνης: Το πρώτο φάρμακο που δημιουργήθηκε ποτέ μέσω AI δοκιμάζεται σε ασθενείς

Επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Το πρώτο φάρμακο που δημιουργήθηκε ποτέ από Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) εισήλθε σε κλινικές δοκιμές φάσης 2, με την πρώτη δόση να χορηγείται επιτυχώς σε άνθρωπο, ανακοίνωσε στις 27 Ιουνίου η Insilico Medicine.

Το φάρμακο, που επί του παρόντος αναφέρεται ως INS018_055, δοκιμάζεται για τη θεραπεία της Ιδιοπαθούς Πνευμονικής Ίνωσης (IPF), ενός σπάνιου, προοδευτικού τύπου χρόνιας πνευμονοπάθειας.

Η δοκιμή διάρκειας 12 εβδομάδων θα περιλαμβάνει συμμετέχοντες που έχουν διαγνωστεί με IPF.

"Το φάρμακο, το οποίο θα χορηγείται από το στόμα, θα υποβληθεί στις ίδιες αυστηρές δοκιμές για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά του, όπως και τα παραδοσιακά ανακαλυφθέντα φάρμακα, αλλά η διαδικασία ανακάλυψης και σχεδιασμού του είναι απίστευτα νέα", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Insilico Medicine, Alex Zhavoronkov, PhD, σε δήλωσή του στο Fox News Digital.

"Ωστόσο, με τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, αναπτύχθηκε πολύ πιο γρήγορα από τα παραδοσιακά φάρμακα".

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει την ανακάλυψη φαρμάκων

Για κάθε νέο φάρμακο, υπάρχουν τέσσερα βήματα, εξήγησε ο Zhavoronkov, ο οποίος εδρεύει στο Ντουμπάι.

"Πρώτον, οι επιστήμονες πρέπει να βρουν έναν "στόχο", έναν βιολογικό μηχανισμό που οδηγεί την ασθένεια, συνήθως επειδή δεν λειτουργεί όπως προβλέπεται", είπε.

"Δεύτερον, πρέπει να δημιουργήσουν ένα νέο φάρμακο για αυτόν τον στόχο, παρόμοιο με ένα κομμάτι παζλ, που θα εμποδίζει την εξέλιξη της νόσου χωρίς να βλάπτει τον ασθενή".

Το τρίτο βήμα είναι η διεξαγωγή μελετών - πρώτα σε ζώα, στη συνέχεια σε κλινικές δοκιμές σε υγιείς εθελοντές ανθρώπους και τέλος σε ασθενείς.

"Εάν αυτές οι δοκιμές δείξουν θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία των ασθενών, το φάρμακο φτάνει στο τέταρτο και τελευταίο του βήμα - την έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές για χρήση ως θεραπεία για την εν λόγω ασθένεια", δήλωσε ο Zhavoronkov.

Κατά την παραδοσιακή διαδικασία, είπε, οι επιστήμονες βρίσκουν στόχους "χτενίζοντας" την επιστημονική βιβλιογραφία και τις βάσεις δεδομένων δημόσιας υγείας για να αναζητήσουν μονοπάτια ή γονίδια που συνδέονται με ασθένειες.

"Η τεχνητή νοημοσύνη μάς επιτρέπει να αναλύουμε τεράστιες ποσότητες δεδομένων και να βρίσκουμε συνδέσεις που μπορεί να διαφεύγουν από τους επιστήμονες και στη συνέχεια να "φανταζόμαστε" εντελώς νέα μόρια που μπορούν να μετατραπούν σε φάρμακα", δήλωσε ο Zhavoronkov.

Σε αυτή την περίπτωση, η Insilico χρησιμοποίησε την ΤΝ τόσο για να ανακαλύψει έναν νέο στόχο για την IPF όσο και για να δημιουργήσει στη συνέχεια ένα νέο μόριο που θα μπορούσε να δράσει σε αυτόν τον στόχο.

Πως δημιουργήθηκε το πρωτοποριακό φάρμακο

Η εταιρεία χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα που ονομάζεται PandaOmics για τον εντοπισμό στόχων που προκαλούν ασθένειες αναλύοντας επιστημονικά δεδομένα από κλινικές δοκιμές και δημόσιες βάσεις δεδομένων.

Μόλις ανακαλύφθηκε ο στόχος, οι ερευνητές τον εισήγαγαν στο άλλο εργαλείο της Insilico, το Chemistry42, το οποίο χρησιμοποιεί γενετική τεχνητή νοημοσύνη για τον σχεδιασμό νέων μορίων.

"Στην ουσία, οι επιστήμονές μας έδωσαν στο Chemistry42 τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που αναζητούσαν και το σύστημα δημιούργησε μια σειρά πιθανών μορίων, τα οποία κατατάχθηκαν με βάση την πιθανότητα επιτυχίας τους", δήλωσε ο Zhavoronkov.

Το μόριο που επιλέχθηκε, το INS018_055, ονομάστηκε έτσι επειδή ήταν το 55ο μόριο της σειράς και έδειξε την πιο υποσχόμενη δραστικότητα, είπε.

Οι τρέχουσες θεραπείες για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση είναι η πιρφενιδόνη και η νιντεντανίμπη.

"Ενώ τα φάρμακα αυτά μπορεί να προσφέρουν κάποια ανακούφιση ή να επιβραδύνουν την επιδείνωση των συμπτωμάτων, δεν αναστρέφουν τη βλάβη ούτε σταματούν την εξέλιξη", δήλωσε ο Zhavoronkov.

Έχουν επίσης δυσάρεστες παρενέργειες, κυρίως ναυτία, διάρροια, απώλεια βάρους και απώλεια όρεξης.

"Υπάρχουν πολύ λίγες επιλογές για τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτή την φοβερή πάθηση και η πρόγνωση είναι κακή - οι περισσότεροι θα πεθάνουν μέσα σε δύο έως πέντε χρόνια από τη διάγνωση", εξήγησε ο Zhavoronkov.

"Οι αρχικές μας μελέτες έδειξαν ότι το INS018_055 έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει ορισμένους από τους περιορισμούς των σημερινών θεραπειών".

Τα επόμενα βήματα

Η ομάδα της Insilico ευελπιστεί ότι τα δεδομένα από αυτή τη νεοεισαχθείσα κλινική δοκιμή θα επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

"Εάν η μελέτη μας Φάσης IIa είναι επιτυχής, το φάρμακο θα περάσει στη συνέχεια στη Φάση IIb με μεγαλύτερη ομάδα συμμετεχόντων", δήλωσε ο Sujata Rao, M.D., επικεφαλής ιατρικός διευθυντής της Insilico, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, σε δήλωσή του στο Fox News Digital.

Κατά τη διάρκεια της Φάσης IIb, ο πρωταρχικός στόχος θα είναι να προσδιοριστεί εάν υπάρχει σημαντική ανταπόκριση στο φάρμακο, δήλωσε ο Rao.

"Στη συνέχεια, το φάρμακο θα συνεχίσει να αξιολογείται σε μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα ασθενών -συνήθως εκατοντάδες- σε μελέτες Φάσης ΙΙΙ για να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα πριν εγκριθεί από τον FDA ως νέα θεραπεία για τους ασθενείς με τη συγκεκριμένη πάθηση", εξήγησε.

"Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις αυτών των δοκιμών είναι η προσέλκυση ασθενών", δήλωσε ο Rao, ιδίως για μια σπάνια ασθένεια όπως η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση.

Πηγή: Foxnews.com

Διαβάστε επίσης:

Πρωτοποριακό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έκανε παράλυτο να ξαναπερπατήσει. Δείτε το video

Τεχνητή νοημοσύνη αναλύει με ακρίβεια αξονικές τομογραφίες και εντοπίζει καρκινικούς όγκους


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων