του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D., medlabnews.gr iatrikanea
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες η σωματική δραστηριότητα φαίνεται ότι έχει θετική δράση:
- στον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες, όπως αποδείχθηκε από πληθώρα μελετών
- στον καρκίνο του παχέος εντέρου, μεγάλη μείωση σε αυτούς που είχαν σωματική δραστηριότητα, σε σχέση με αυτούς που είχαν καθιστική ζωή
- στον καρκίνο του ενδομητρίου και
- στον καρκίνο του προστάτη
Εκείνο που δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε, είναι ότι η σωματική δραστηριότητα πρέπει να συνδυαστεί με το σωστό σωματικό βάρος και την καλή διατροφή. Αυτή η τριάδα είναι που έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Παρ’ όλα αυτά έχει αποδειχθεί ότι και παχύσαρκοι που είναι σωματικά δραστήριοι, είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση από αυτούς που δεν γυμνάζονται.
Σημαντικά οφέλη υγείας μπορούν να προκύψουν με το να συμπεριληφθεί τις περισσότερες εάν όχι όλες της ημέρες της εβδομάδος, μια μέτριου βαθμού σωματική άσκηση (π.χ. 30 λεπτά γρήγορο βάδισμα, 15 λεπτά τρέξιμο, ή 45 λεπτά βόλεϊ). Με μια μέτρια αύξηση της ημερήσιας δραστηριότητας, πολλοί πολίτες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και την ποιότητα ζωής τους. Πολλοί οργανισμοί προτείνουν τα 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα, συνιστώντας ως καλύτερη πρακτική αυτή να μην γίνεται μόνο μία φορά, αλλά να κατανέμεται σε περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
Επιπρόσθετα οφέλη στην υγεία, μπορούν να επιτευχθούν με περισσότερη σωματική άσκηση. Άτομα που μπορούν να διατηρήσουν ένα τακτικό πλάνο δραστηριότητας μεγαλύτερης διάρκειας ή μεγαλύτερης έντασης, ενδέχεται να αποκομίζουν, μεγαλύτερα οφέλη.
Η σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο πρώιμης θνησιμότητας γενικότερα, πέρα από τoν καρκίνο. Μειώνει τα ποσοστά εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου, της υπέρτασης και του σακχαρώδη διαβήτη. Η σωματική άσκηση επί πλέον βελτιώνει τη διανοητική υγεία και είναι σημαντική για την καλή κατάσταση των μυών, των οστών και των αρθρώσεων.
Δυστυχώς η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην Ευρώπη σ’ ότι αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που δεν ασκείται καθόλου. Αντίθετα οι Σκανδιναβοί είναι στις πρώτες θέσεις σ΄ό,τι αφορά το χρόνο που ξοδεύουν σε τακτική άσκηση.
Συμβουλές για μείωση του χρόνου που καθόμαστε:
- Περιορίστε το χρόνο που αφιερώνετε στην παρακολούθηση της τηλεόρασης και τη χρήση άλλων μορφών ψυχαγωγίας, με βάση την οθόνη
- Χρησιμοποιήστε ένα σταθερό ποδήλατο ή διάδρομο βαδίσματος ή τρεξίματος όταν παρακολουθείτε τηλεόραση
- Χρησιμοποιήστε στις μετακινήσεις σας, στη δουλειά σας, παντού τις σκάλες αντί για τους ανελκυστήρες
- Εάν μπορείτε, περπατήστε ή πηγαίνετε με ποδήλατο στον προορισμό σας (δουλειά, ψώνια, επίσκεψη)
- Μετά το μεσημεριανό γεύμα ασκηθείτε ελαφριά με τους συναδέλφους, την οικογένεια ή τους φίλους σας
- Όταν στη δουλειά κάθεστε πολύ ώρα, κάντε τακτικά κάποια διαλείμματα για ασκήσεις (κυρίως διατάσεων) επί τόπου ή για ένα μικρό γρήγορο περίπατο.
- Περπατήστε για να επισκεφτείτε συναδέλφους αντί να τους τηλεφωνήσετε ή να τους στείλετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
- Πηγαίνετε να χορέψετε με το/τη σύζυγο ή τους φίλους σας
Διαβάστε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου