Αυξήθηκαν φέτος τα κρούσματα από Aids, στην χώρα μας. Ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Αυξήθηκαν φέτος τα κρούσματα από Aids, στην χώρα μας. Ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα;

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, από την εμφάνιση της νόσου έως σήμερα, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας περίπου 20.493 περιστατικά

 

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Βασικός σκοπός είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τον ιό HIV, ο οποίος προκαλεί το AIDS, καθώς και με τρόπους πρόληψης και μεθόδους θεραπείας.
Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουμε όλοι ανεξαιρέτως τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης ενάντια στο AIDS. Ο ιός HIV μεταδίδεται με εισαγωγή αίματος από οροθετικό άτομο απευθείας στο κυκλοφορικό σύστημα ενός άλλου ατόμου (και όχι με την απλή επαφή του αίματος στο δέρμα) καθώς και με το σεξ. Ακόμα και τότε (μέσω σεξουαλικής επαφής δηλαδή) η μετάδοση του ιού HIV δεν είναι τόσο άμεση όσο πολλοί άνθρωποι πιστεύουν.
Σε κάθε περίπτωση, η χρήση προφυλακτικού στο σεξ αποτελεί την καλύτερη “ασπίδα” ενάντια στο AIDS, όσον αφορά τη διείσδυση του πέους στον κόλπο, ή στον πρωκτό. Όσον αφορά το στοματικό σεξ, ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά αν το οροθετικό άτομο εκσπερματίσει έξω από το στόμα του/της συντρόφου του (πεολειξία), ή αν μια οροθετική γυναίκα, που λαμβάνει στοματικό σεξ από τον/την σύντροφό της (αιδοιολειξία), δεν είναι σε περίοδο εμμηνόρροιας.

Aύξηση στα περιστατικά HIV/AIDS καταγράφεται στη χώρα μας κατά τον τελευταίο χρόνο.

Στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές έφτασαν κατά τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους 531 άνθρωποι θετικοί HIV/AIDS, αριθμός που μεταφράζεται σε 5,1 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού.

Πρόκειται για ρεκόρ τετραετίας, όπως προκύπτει από τα συγκριτικά στοιχεία που αναμένεται να δωθούν στη δημοσιοτητα σήμερα Πέμπτη (30/11) στο 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ) στην Αθήνα.

Τα παραπάνω στοιχεία προβληματίζουν τους επιστήμονες που παρακολουθούν την επιδημιολογική πορεία της λοίμωξης HIV/AIDS στη χώρα, καθώς όπως λένε, οι νέες διαγνώσεις βρίσκονται σε λίγο υψηλότερα επίπεδα, συγκριτικά με εκείνες που δηλώθηκαν τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα των 4 προηγούμενων ετών.

Να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια είχε καταγραφεί σχετικά πτωτική πορεία των νέων διαγνώσεων ετησίως και κυρίως στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (ΑΣΑ), και “τα αίτια αυτής της ανόδου θα πρέπει να διερευνηθούν περισσότερο”, σχολιάζουν οι ειδικοί.

Προεξάρχουσα ηλικιακή ομάδα κατά τη διάγνωση, είναι αυτή των 30-39 ετών.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως προς το παρόν δεν μπορούν να εντοπίσουν την αιτία της αύξησης αυτής και πως τα συμπεράσματα είναι προϊόν ανάλυσης δεδομένων στην πορεία του χρόνου.

ΕΟΔΥ: 20.493 περιστατικά από την εμφάνιση του HIV/AIDS έως σήμερα

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, από την εμφάνιση της νόσου έως σήμερα, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας περίπου 20.493 περιστατικά, με κυριότερο τρόπο μετάδοσης την απροφύλακτη σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών.

Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που καταγράφεται είναι η καθυστέρηση στη διάγνωση.

Από τις νέες διαγνώσεις του 2022 το 10,6% των ατόμων που αναζήτησαν ιατρική βοήθεια είχαν ήδη εμφανίσει ή ανέπτυξαν AIDS.

Αρνητικό ρεκόρ στις καθυστερημένες διαγνώσεις καταγράφεται:

στις γυναίκες (σχεδόν οι 7 στις 10) με HIV/AIDS

στα άτομα που μολύνθηκαν μέσω ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής (πάνω από 7 στους 10),

στα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών κατά τη διάγνωση (λίγο λιγότεροι από 7 στους 10)

στα άτομα αλλοδαπής εθνικότητας (πάνω από 6 στους 10).

Μόνο το 1 στα 2 (48,1%) περιστατικά HIV που διαγνώστηκαν το 2022 ξεκίνησε αντιρετροϊκή θεραπεία εντός 30 ημερών από τη στιγμή της διάγνωσης, ενώ οι 7 στους 10 (70,1%) άρχισαν να λαμβάνουν αγωγή εντός των 90 ημερών από τη διάγνωση.

AIDS: Ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης μέσα σε 2-4 εβδομάδες μετά την μόλυνση με τον ιό HIV. Άλλοι μπορεί να μην αισθάνονται άρρωστοι κατά το στάδιο αυτό.
Τα γριππώδη συμπτώματα μπορεί να είναι:
  • Πυρετός
  • Κρυάδες
  • Εξάνθημα
  • Νυχτερινές εφιδρώσεις
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Πονόλαιμος
  • Κούραση
  • Λεμφαδενοπάθεια
  • Στοματικά έλκη (άφθες)
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η λοίμωξη από τον HIV μπορεί να μην εμφανιστεί σε ένα τεστ για AIDS, αλλά οι άνθρωποι που το έχουν να είναι ήδη ιδιαίτερα μεταδοτικοί.

Κάντε εξετάσεις, μην ντρέπεστε! Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου!

Δεν θα πρέπει να υποθέσετε ότι έχετε τον ιό HIV μόνο και μόνο επειδή έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα. Κάθε ένα από αυτά τα συμπτώματα μπορούν να προκληθούν από άλλες ασθένειες. Και μερικοί άνθρωποι που έχουν τον ιό HIV δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα για 10 χρόνια, ή περισσότερο.
Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε εκτεθεί στον ιό HIV, επιβάλλεται να κάνετε το σχετικό τεστ για AIDS. Τα περισσότερα τεστ ανιχνεύουν αντισώματα (πρωτεΐνες που παράγει το σώμα ως τρόπο αντίδρασης ενάντια στην παρουσία του ιού), όχι το ίδιο τον ιό. Αλλά χρειάζεται να περάσουν μερικές εβδομάδες για να παράξει το σώμα αυτά τα αντισώματα, οπότε αν κάνετε το τεστ πολύ νωρίς, ίσως να μην πάρετε ακριβή αποτελέσματα. Μπορεί δηλαδή το τεστ να βγει αρνητικό, αλλά αυτό να συμβεί επειδή απλά δεν υπάρχουν αρκετά αντισώματα ακόμα στον οργανισμό σας, προκειμένου να ανιχνευθούν. Γι’ αυτό οι ειδικοί εφιστούν προσοχή: πρέπει να επαναλάβετε το τεστ για AIDS μετά από περίπου 3 μήνες, για να είστε σίγουροι!
Είστε σε υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του ιού HIV σε άλλους κατά τη διάρκεια του πρώιμου στάδιο της λοίμωξης, ακόμα και αν δεν έχετε συμπτώματα. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν μέτρα για να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος μετάδοσης.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μιλήστε με το γιατρό σας για ΟΛΑ αυτά τα θέματα. Εκείνος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σας βοηθήσει και ΟΧΙ κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από γνωστούς, ή φίλους, ή από κάποιο αφερέγγυο ιστότοπο στο διαδίκτυο!


Διαβάστε επίσης

Πώς μεταδίδεται το AIDS και πώς ΔΕΝ μεταδίδεται η HIV λοίμωξη;

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων