Έξαρση γρίπης, κοροναϊού, RSV και εποχικών ιώσεων. Γεμάτα τα παιδιατρικά νοσοκομεία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Έξαρση γρίπης, κοροναϊού, RSV και εποχικών ιώσεων. Γεμάτα τα παιδιατρικά νοσοκομεία

Στα τμήματα επειγόντων περιστατικών καταγράφονται συνθήκες ασφυξίας

  medlabnews.gr iatrikanea

Οι ιώσεις και τον φετινό χειμώνα καραδοκούν με το κοκτέιλ κοροναϊού, γρίπης και RSV να ανεβάζει τα κρούσματα στα ύψη με αποτέλεσμα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία να είναι καθημερινές.

Kοροναϊός, ιός της γρίπης και RSV παρουσίασαν αύξηση συγκριτικά με την προηγούμενη βδομάδα. Μάλιστα η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 8 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Καμπανάκι για λήψη μέτρων ατομικής υγιεινής από την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, η οποία είπε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού. Μιλώντας στην ΕΡΤ, η Ματίνα Παγώνη είπε ότι αυτή η αύξηση έχει φτάσει το 45%, ενώ υπάρχει γενικότερη έξαρση ιώσεων. Εξήγησε ότι οι γιορτές με αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού ήταν κάτι αναμενόμενο και όσον αφορά τις άλλες ιώσεις, «προλαβαίνουμε ακόμα να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης, μέχρι τέλος Φλεβάρη».

Από το γιορτινό τραπέζι, στα παιδιατρικά νοσοκομεία οδηγούνται πολλά παιδιά, λόγω της έξαρσης του κοροναϊού, της γρίπης και των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Στα τμήματα επειγόντων περιστατικών καταγράφονται συνθήκες ασφυξίας, με αποτέλεσμα οι πολύωρες αναμονές να είναι αναπόφευκτες.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που αναγκάζονται να πάνε τα παιδιά τους στο νοσοκομείο τέταρτη και πέμπτη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, λόγω του έντονου συνωστισμού και της πολύωρης αναμονής.

«Είναι η πέμπτη ημέρα, ερχόμαστε κάθε μέρα και δεν έχουμε βγάλει άκρη ακόμα», τονίζει ένας πατέρας έξω από το «Αγία Σοφία».

Μία μητέρα λέει ότι ότι την Κυριακή (24/12) περίμεναν να περάσουν 60 νούμερα μέχρι να εξεταστεί το παιδί της. «Ήμασταν τουλάχιστον 4 – 5 ώρες. Να ψήνονται στον πυρετό τα παιδάκια και να περιμένουν τόσες ώρες είναι ανεπίτρεπτο».

Πλήττονται τα παιδιά κάτω των 5 ετών

«Υπάρχει μια έξαρση ιώσεων, περιλαμβάνει Covid, γρίπη, RSV, στρεπτόκοκκο αλλά και άλλους αναπνευστικούς ιούς όπως είναι ο αδενοϊός, ο εντεροϊός. Περισσότερο όμως φαίνεται ότι πλήττονται τα παιδιά κάτω των 5 ετών. Είναι κάτι που παρατηρείται έτσι κι αλλιώς σε έξαρση τον χειμώνα και πολύ περισσότερο τη γιορτινή περίοδο, όπου λόγω των μετακινήσεων και των εορταστικών εκδηλώσεων, συγχρωτίζονται», σημειώνει η παιδίατρος Άννα Παρδάλη.

Η ίδια τονίζει ότι «αν τα παιδιά νοσούν, θα πρέπει να μένουν σπίτι μέχρι να γίνονται καλά και για να μην εξαντληθούν αλλά και για μη διασπείρουν παρακάτω. Και όταν πρόκειται να βρεθούν σε εορταστικά τραπέζια και σε εκδηλώσεις μαζί με ευπαθείς, ιδιαίτερα ηλικιωμένους, καλό είναι να κάνουν τεστ, που περιλαμβάνουν γρίπη, Covid και RSV».

Γιατί αυξάνονται οι νοσηλείες

Στη χώρα καταγράφονται το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα αυξημένα κρούσματα ιώσεων του αναπνευστικού, ενώ έχουν εντοπιστεί περιστατικά της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον, JN. 1, τόσο στις μεγαλύτερες, όσο και στις νεότερες ηλικίες.

Η στέλεχος αυτό «είναι πιθανό να διαφεύγει της ανοσίας και να μεταδίδεται πιο εύκολα» και θεωρείται πιθανό να επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τη Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ, είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1 διαφέρουν από τα τυπικά συμπτώματα της Όμικρον. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι συμβαίνει αυτό.

Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν τον πονόλαιμο ή μια ενόχληση σαν κνησμό (φαγούρα) στον λαιμό ως πρώτα συμπτώματα

Είναι επίσης πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση από άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, αν και οι εισαγωγές σε νοσοκομεία αυξάνονται σε ορισμένες περιοχές όπως η πόλη της Νέας Υόρκης, η οποία θεωρείται μια πολιτεία, από την οποία προβλέπεται τι θα ακολουθήσει για μεγάλο μέρος της υπόλοιπης χώρας.

«Αλλά η αύξηση των νοσηλειών θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της μείωσης της ανοσίας του πληθυσμού, τουλάχιστον εν μέρει. Επιπλέον, και οι υπόλοιπες παραλλαγές συμβάλλουν αναμφίβολα σε περισσότερες νοσηλείες στις ΗΠΑ, ενώ οι θάνατοι παραμένουν σταθεροί. Επιπρόσθετα, είναι πρόωρο να απαντηθεί αν η JN.1 προκαλεί ανοσιακή διαφυγή».

Τα συμπτώματα της JN.1

Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν τον πονόλαιμο ή μια ενόχληση σαν κνησμό (φαγούρα) στον λαιμό ως πρώτα συμπτώματα. Συνήθως ακολουθεί η ρινική συμφόρηση (μπούκωμα). Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι κόπωση, πονοκέφαλος, βήχας και πυρετός.

Πολύ σπανιότερα οι ασθενείς έχουν συμπτώματα όπως ξηρό βήχα (ή μη παραγωγικό, δηλαδή χωρίς φλέγματα), απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης (αγευσία ή ανοσμία).

Όσον αφορά τα σοβαρά περιστατικά, αυτά εξακολουθούν να εκδηλώνουν δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή ωχρό, γκριζωπό ή μπλε χρώμα σε δέρμα, χείλη ή νύχια.

Μέτρα προφύλαξης

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, τονίζουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας με ειδική μέριμνα στους ηλικιωμένους και τα ευάλωτα άτομα και επισημαίνουν ότι γονείς και παιδιά θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή και να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους.

Ειδικότερα, τα μέτρα προφύλαξης από τους ιούς περιλαμβάνουν:

Διεξαγωγή τεστ αν πρόκειται να επισκεφθούμε ηλικιωμένους

Μάσκα, όπου υπάρχει συγχρωτισμός

Καλή υγιεινή των χεριών

Απομόνωση

Αερισμός χώρου

Όχι κάπνισμα σε κλειστό χώρο.

Οι γονείς, σε περίπτωση που τα παιδιά τους παρουσιάσουν ύποπτα συμπτώματα, θα πρέπει να προσέξουν:

Συμπτώματα που επιμένουν (υψηλός πυρετός)

Συχνή επικοινωνία με τον γιατρό

Να μην ταξιδεύουν αν υπάρχουν συμπτώματα

Καλή διατροφή (χυμοί)

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων