Βασίλης Καρράς: Μεγάλο το φιλανθρωπικό του έργο. Έστελνε κόσμο στα νοσοκομεία και τους έδινε χρήματα… | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Βασίλης Καρράς: Μεγάλο το φιλανθρωπικό του έργο. Έστελνε κόσμο στα νοσοκομεία και τους έδινε χρήματα…

Ο Βασίλης Καρράς ήταν ένας άνθρωπος καλός, έκανε αγαθοεργίες. Βοηθούσε τους πάντες, όπου υπήρχαν προβλήματα.

  medlabnews.gr

Μεγάλος καλλιτέχνης, ακόμα πιο μεγάλος άνθρωπος, σπάνιας κοπής χαρακτήρας ο Βασίλης Καρράς έφυγε από τη ζωή και το κενό που άφησε πίσω του είναι δυσαναπλήρωτο.

Επί δύο χρόνια η αυθεντική φωνή του λαϊκού τραγουδιού έδινε μία σκληρή μάχη με τον καρκίνο ωστόσο ο καταπονημένος οργανισμός τους δεν άντεξε όταν πριν από λίγες ημέρες προσβλήθηκε από κοροναϊό.

Συντετριμμένη η οικογένειά του, οι φίλοι και οι συνεργάτες του ενώ βαρύ είναι το κλίμα και στη γενέτειρά του, το Κοκκινοχώρι Καβάλας.

Πρόκειται για τον τόπο όπου τα τελευταία χρόνια ο τραγουδιστής είχε επιστρέψει και μάλιστα είχε δημιουργήσει μια μεγάλη φάρμα.

Μάλιστα σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων ο γνωστός τραγουδιστής είχε προσφέρει πολλά στον τόπο μέσα από έργα ανάπλασης και αγαθοεργίες.

«Πάρα πολύ τον αγαπούσε ο κόσμος, ψυχούλα, ψυχούλα», δηλώνει ένας κάτοικος στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, ένα χωριό για το οποίο ο αείμνηστος καλλιτέχνης είχε πολλά όνειρα. «Είμαστε συγκλονισμένοι. Για εμάς ο Βασίλης ήταν πρώτα από όλα συγχωριανός. Θα ήμασταν μαζί σήμερα, εδώ ήταν συνέχεια».

«Έχω πολλούς φίλους στη Θεσσαλονίκη και μου έλεγαν ότι έκανε αγαθοεργίες. Μου έλεγαν με ονοματεπώνυμο και εμείς δεν είχαμε ιδέα. Ξέρω ότι βοηθούσε κυρίως παιδιά. Έστελνε κόσμο μέσα στα νοσοκομεία και τους έδινε χρήματα για να συμπαρασταθούν στα παιδάκια τους».

«Ο Βασίλης Καρράς ήταν ένας άνθρωπος καλός, έκανε αγαθοεργίες εδώ πέρα. Βοηθούσε τους πάντες, όπου υπήρχαν προβλήματα. Βοηθούσε το χωριό, είχε όνειρα για το χωριό. Εμένα μου έλεγε, που πρόσφατα πήγα και τον είδα, ότι θέλει να κάνει κάποια πράγματα ακόμη» ανέφεραν στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ.

Η φιλανθρωπική συναυλία που διοργάνωσε για τον 15χρονο Παναγιώτη από τη Φλώρινα

Η συναυλία του Βασίλη Καρρά για τον έφηβο Παναγιώτη δόθηκε το καλοκαίρι του 2000 και μετά τις εκδηλώσεις των Πρεσπών ήταν το γεγονός του καλοκαιριού στη Δυτική Μακεδονία

Η συμβολή του Βασίλη Καρρά ήταν ιδιαίτερα σημαντική εκτός από τη μουσική και στο κοινωνικό έργο, ο λαϊκός τραγουδιστής είχε διοργανώσει συναυλία, χωρίς χρηματική αποζημίωση, για τον 15χρονο Παναγιώτη από τη Φλώρινα προκειμένου να συγκεντρωθούν τα έξοδα για τη νοσηλεία του μετά από ατύχημα που είχε.

Το 2000 οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Λεχόβου κάνοντας εράνους προσπαθούν να συλλέξουν χρήματα για να βοηθήσουν τον 15χρονο Παναγιώτη από το χωριό τους να αντιμετωπίσει τα έξοδα νοσηλείας του αλλά και για να εγχειριστεί σε νοσοκομείο του εξωτερικού μετά από σοβαρό ατύχημα που είχε με το ποδήλατο του και από το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί καθολική αναπηρία.

Η υπόθεση του νεαρού συγκίνησε την κοινωνία του Αμυνταίου Φλώρινας και όλοι συνεισφέρουν στον έρανο των μαθητών. Κάποιος από την ομάδα των εφήβων είχε την ιδέα να προτείνουν στον Βασίλη Καρρά να τραγουδήσει σε συναυλία που θα διοργανώσουν για την οικονομική ενίσχυση και τη στήριξη της νοσηλείας του νεαρού Παναγιώτη. Ο Σταύρος Μουστάκας συμμαθητής τότε του Παναγιώτη, ήταν στην τετραμελή ομάδα αντιπροσωπείας εφήβων του χωριού και θυμάται ότι επισκέφθηκαν τον Βασίλη Καρρά στο «χωριό της Ειρήνης», έξω από τη Θεσσαλονίκη. «Την πρόταση για τη συναυλία την έκανα εγώ, του περιέγραψα την κατάσταση, τις ανάγκες που υπάρχουν και ότι σκοπός της συναυλίας είναι η συλλογή χρημάτων για να πάει ο Παναγιώτης στο εξωτερικό».

Ο Βασίλης Καρράς δέχθηκε αμέσως, δηλώνοντας ότι θα τραγουδήσει χωρίς καμιά οικονομική αποζημίωση. Η συναυλία του Βασίλη Καρρά για τον έφηβο Παναγιώτη δόθηκε το καλοκαίρι του 2000 και μετά τις εκδηλώσεις των Πρεσπών ήταν το γεγονός του καλοκαιριού στη Δυτ. Μακεδονία. Η περιοχή του Προφήτη Ηλία, το ύψωμα πάνω από το Λέχοβο, μεταμορφώθηκε σε χρόνο ρεκόρ για να φιλοξενήσει τις ανάγκες της συναυλίας. Ο Σταύρος Μουστάκας θυμάται ότι πουλήθηκαν συνολικά 10.500 εισιτήρια. Ο τραγουδιστής την προηγούμενη μέρα της συναυλίας συνοδευόμενος από μέλη της οικογένειάς του επισκέφθηκε το σπίτι του Παναγιώτη, μίλησε με τους γονείς του και δήλωσε την συμπαράσταση του στον αγώνα που κάνουν. Ο Σταύρος Μουστάκας αναφέρει ότι την ημέρα της συναυλίας ο τραγουδιστής ανακοίνωσε στην οργανωτική επιτροπή ότι και «οι μουσικοί του αποφάσισαν να παίξουν αφιλοκερδώς».

Δυστυχώς όμως ο νεαρός Παναγιώτης λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της υγείας του λίγο καιρό αργότερα έφυγε από τη ζωή.

Η φιλανθρωπία του Καρρά στη Μεσοποταμία

Στη Μεσοποταμία Καστοριάς, οι κάτοικοι θα τον θυμούνται όχι μόνο για τα τραγούδια και τις εμφανίσεις του στην περιοχή αλλά και για την φιλανθρωπία του, καθώς το 1997 μετά τη συναυλία του στο Δάσος Μεσοποταμίας, είχε δωρίσει χρήματα στην ενορία του χωριού για να χρησιμοποιηθούν για φιλανθρωπικό σκοπό ή για την ανέγερση του Ιερού Ναού Πέτρου & Παύλου.

Το βιβλίο και η φιλανθρωπική δράση

Γράφτηκε και βιβλίο για τον Βασίλη Καρρά. «Από την Αποθέωση της Ανατολής στο χειροκρότημα της Δύσης», με συγγραφέα το δημοσιογράφο, Νίκο Δημαρά. Μια ωδή στα τραγούδια και την καριέρα του μεγάλου μουσικού.

Ωστόσο πίσω από την στιβαρή, μπάσα και βαριά φωνή κρυβόταν μια αγνή ψυχή. Ο Βασίλης Καρράς ήταν άνθρωπος με όλη τη σημασία της λέξης, βοηθούσε συνεχώς φίλους, άλλους συναδέλφους καλλιτέχνες και απλό κόσμο.

Οι περισσότερες ενέργειές του και δράσεις τους δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, γιατί ο ίδιος δεν το ήθελε.

Ορισμένες είχαν αναφερθεί από τα ΜΜΕ. Όπως το Πάσχα του 2016, όταν στην ενορία του Αγίου Ανδρέα στα Άνω Πατήσια προσέφερε λάδι, συγκεκριμένα 150 κιλά της δικής του σοδειάς από τη Θεσσαλονίκη, ενώ έστειλε κούτες με τρόφιμα, αλλά και παιχνίδια για τα παιδιά.

Το ίδιο έκανε για πολλά χρόνια, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Μάλιστα από τότε που δημιουργήθηκε και Σύλλογος Φίλων Βασίλη Καρρά, μαζί είχαν δημιουργηθεί τράπεζες αίματος σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, αλλά καλύφθηκαν οικονομικά άπορες οικογένειες και όχι μόνο.

Η δημιουργία της μεγάλης έκτασης «Tο χωριό της Ειρήνης» άλλωστε είχε και αυτό το σκοπό.

Είναι χώρος εκδηλώσεων, αλλά έχουν λάβει χώρα πολλές φιλανθρωπικές δράσεις.

Βοήθησε πάρα πολύ και τον τόπο του, το Κοκκινοχώρι Καβάλας, αλλά και όλα τα χωριά της περιοχής.

Είχει γίνει μάλιστα και… αγρότης στο Κοκκινοχώρι, είχε φάρμα και καλλιεργούσε πολλά προϊόντα.

Η «Στέγη Καλλιτεχνών» που δεν πρόλαβε

Μία ιδέα του Βασίλη Καρρά που δυστυχώς δεν προχώρησε ήταν η Στέγη των Καλλιτεχνών, ένα σπίτι δηλαδή φιλοξενίας και αλληλεγγύης σε καλλιτέχνες και τραγουδιστές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Πριν από μερικά χρόνια μάλιστα ξεκίνησαν οι διαδικασίες για το καταστατικό.

Από το Βασίλη Καρρά, τον Παντελή Φιλιππίδη (πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου), το Νίκο Δημαρά και τον επιχειρηματία Νάκο Τρυφωνίδη. Ο θάνατος του τελευταίου, ωστόσο, ναυάγησε την προσπάθεια. Ωστόσο ο Καρράς βοηθούσε πολύ κόσμο από μόνος του, τόσο οικονομικά, όσο και καλλιτεχνικά.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων