Συμπτώματα του νέου κοροναϊού που επικρατεί σήμερα. Σε τι διαφοροποιούνται σε σχέση με τις παλαιότερες παραλλαγές | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Συμπτώματα του νέου κοροναϊού που επικρατεί σήμερα. Σε τι διαφοροποιούνται σε σχέση με τις παλαιότερες παραλλαγές

Η τελευταία παραλλαγή του SARS-COV-2 ονομάζεται JN.1 και είχε ταχεία εξάπλωση τον Δεκέμβριο του 2023

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr iatrikanea

Αυτές τις εορταστικές ημέρες καταγράφεται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού. Στην πιο δυνατή έξαρση των τελευταίων έξι μηνών βρίσκεται ο κοροναϊός, λέει ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αν υπολογίσουμε χοντρικά πόσο έχουν αυξηθεί τα self τεστ και πόσοι βγαίνουν θετικοί που δηλώνονται ή που προσέρχονται στα νοσοκομεία πρέπει οι θετικοί να είναι πάνω από 40 με 50.000. Αναμένεται δε περαιτέρω αύξηση μετά τις εορταστικές συναθροίσεις της παραμονής και της Πρωτοχρονιάς. Μόνο την περασμένη Τετάρτη (27.12.23) 306 άνθρωποι εισήχθησαν με επιπλοκές και βαριά συμπτώματα κοροναϊού στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας, οι προσελεύσεις στα ΤΕΠ και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ενηλίκων ασθενών με λοιμώξεις του αναπνευστικού έχουν αυξηθεί από 25% έως 80% στα πολύ μεγάλα Νοσοκομεία (π.χ. Ευαγγελισμός) και πάνω από 30% στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι αναμονές στα Επείγοντα των Νοσοκομείων ενηλίκων ξεπερνούν τις 8 ώρες και στα Νοσοκομεία Παίδων, τις 4 ώρες.

Φυσικά απαιτείται ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή από άτομα «υψηλού» κινδύνου. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συστήνει τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και Μαζικά Μέσα Μεταφοράς, παραπέμποντας όμως στην Επιτροπή Λοιμώξεων κάθε νοσοκομείου την απόφαση για υποχρεωτική χρήση μάσκας στα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας που συνδέονται με αυτά.

Παράλληλα τα μέλη της επιτροπής συστήνουν την χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της covid-19, αλλά και του εμβολιασμού για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, παρά το γεγονός ότι η χρήση φαρμάκων και εμβολίων είναι περιορισμένη.

Ποια νέα συμπτώματα αναφέρονται από την παραλλαγή JN.1

Η τελευταία παραλλαγή του SARS-COV-2 ονομάζεται JN.1 και είχε ταχεία εξάπλωση τον Δεκέμβριο του 2023. Θεωρείται πλέον το πιο κοινό στέλεχος του κοροναϊού στις ΗΠΑ, ενώ αυξάνεται επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Κίνα και στην Ινδία.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) να σημειώνει ότι ”οι τύποι συμπτωμάτων και πόσο σοβαρά είναι συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου παρά από το ποια παραλλαγή του κοροναϊού προκαλεί την μόλυνση".

Τα τελευταία δεδομένα από τον Δεκέμβριο του 2023 από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου υποδηλώνουν ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μεταξύ των ερωτηθέντων με COVID-19 είναι κατά σειρά:

Καταρροή (31,1%)

Βήχας (22,9 %)

Πονοκέφαλος (20,1 %)

Αδυναμία ή κόπωση (19,6 %)

Μυϊκός πόνος (15,8 %)

Πονόλαιμος (13,2 %)

Προβλήματα ύπνου (10,8 %)

Ανησυχία ή άγχος (10,5 %)

Πολλά από τα κορυφαία συμπτώματα, όπως καταρροή και βήχας, έχουν αναφερθεί σε άτομα με COVID-19 από το 2020, αλλά αυτή η λίστα περιλαμβάνει ορισμένες νέες προσθήκες, όπως προβλήματα ύπνου και άγχος.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η απώλεια γεύσης και όσφρησης (κάποτε θεωρούνταν ενδεικτικό σημάδι της COVID-19) αναφέρονται τώρα μόνο από το 2-3% των μολυσμένων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ξαφνική άνοδος της παραλλαγής JN.1 υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική, είτε καλύτερη στην αποφυγή εντοπισμού της από το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ότι είναι πιο επιθετική παραλλαγή από άλλες.

“Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η παραλλαγή JN.1 παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία σε σχέση με άλλες παραλλαγές επίσης που κυκλοφορούν στην κοινότητα”, ανέφερε το CDC στον ιστότοπό του.

Το CDC σημειώνει: “Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια, δοκιμές και θεραπείες εξακολουθούν να λειτουργούν καλά κατά της παραλλαγής JN.1, επομένως αυτή η παραλλαγή δεν επηρεάζει τις συστάσεις του CDC”.

Πότε είναι Covid, γρίπη, κρυολόγημα ή RSV; 

 Ο παρακάτω πίνακας αναλύει ορισμένα κοινά συμπτώματα των παθήσεων που μπορεί να προκαλέσουν βήχα. Ο πίνακας που ακολουθεί μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν ο βήχας σας οφείλεται σε Covid-19 ή κάποια άλλη πάθηση.

 
ΚρυολόγημαΓρίπηRSVCovid
Έναρξη συμπτωμάτων1-3 ημέρες μετά την έκθεση1-4 ημέρες μετά την έκθεση4-6 ημέρες μετά την έκθεση2-14 ημέρες μετά την έκθεση
ΠυρετόςΣπάνιοςΣυχνάΣυχνάΣυχνά
ΒήχαςΉπιοςΣυχνάΣυχνάΣυχνά
Ναυτία ή διάρροιαΌχιΚάποιες φορέςΌχιΚάποιες φορές
Άλλα συμπτώματαΦτέρνισμα, πονόλαιμος και καταρροή ή βουλωμένη μύτηΚόπωση, πόνους στο σώμα, πονοκέφαλοςΚαταρροή, φτέρνισμα, πονόλαιμος, πονοκέφαλοςΠόνος στο σώμα,  
(δες παραπάνω)

Διαβάστε επισης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων