Πάλι φταίνε οι ανεμβολίαστοι; Ευτυχώς υπάρχουν και οι ειδικοί που λένε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία, να τηρούνται τα μέτρα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πάλι φταίνε οι ανεμβολίαστοι; Ευτυχώς υπάρχουν και οι ειδικοί που λένε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία, να τηρούνται τα μέτρα

 medlabnews.gr iatrikanea

«Δεν είναι δυνατόν κάθε χρόνο το σύστημα να πιέζεται από λοιμώξεις που είναι εκτός σχεδιασμού. Δεν γίνεται να ξαναμπούμε στο pause. Δεν το αντέχει η κοινωνία»!

Το φταίξιμο στους…ανεμβολίαστους και δη όσους είναι άνω των 60 εξακολουθούν να ρίχνουν «ειδικοί» και ΜΜΕ, θυμίζοντάς μας κάτι από τις όχι και τόσο μακρινές ημέρες όπου το κράτος έβαζε μηνιαίο πρόστιμο σε όσους ηλικιωμένους δεν είχαν εμβολιαστεί!!!

Αυτή τη ρητορική ακούμε στα παρακάτω αποσπάσματα με πρωταγωνιστή τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

«Εφεξής όλοι οι άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες για να νιώθουν ότι έχουν αυξημένες άμυνες θα πρέπει να εμβολιάζεται κάθε χρόνο».

Άσχημες μνήμες ξυπνάνε:

 


Ιώσεις: «Καμία ανησυχία, να τηρούνται τα μέτρα» – Τι λένε οι ειδικοί

Η εκτόξευση των κρουσμάτων κοροναϊού, σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση των περιστατικών γρίπης και άλλων ιώσεων, προκαλούν μεγάλη ανησυχία τόσο στους ειδικούς που συστήνουν προσοχή στους πολίτες, όσο και στους γονείς μαθητών λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι του 2024. «Να τηρούνται τα μέτρα»

Η αύξηση στις νοσηλείες, κυρίως ατόμων προχωρημένης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

«Δεν χρειάζεται καμία ανησυχία, τώρα βρισκόμαστε σε καλύτερη περίοδο από ό,τι παλαιότερα που φορούσαμε υποχρεωτικά μάσκες», λέει, μιλώντας στο MEGA, η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

«Χρειάζεται τα βασικά στοιχεία που είναι από το πλύσιμο των χεριών, η απολύμανση και ο αερισμός χώρων, όχι συνωστισμός».

Όπως λέει η ίδια, αν κάποιος παρουσιάζει συμπτώματα θα πρέπει να παραμένει στο σπίτι και να μην έρθει σε επαφή με άλλα άτομα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές, οι οποίοι θα πρέπει να αποφύγουν το σχολείο για όσο καιρό διαρκούν τα συμπτώματά τους.

«Καλύτερα να μείνει σπίτι, να κάνει τεστ, να τελειώσουν τα συμπτώματα και μετά». Η καθηγήτρια της επιδημιολογίας τονίζει πως «δεν χρειάζεται υποχρεωτικότητα (σ.σ. σε μέτρα). Βρισκόμαστε στη μετά πανδημία περίοδο, έχουμε ατομική γνώση και ατομική ευθύνη, υπάρχει πλήρης ενημέρωση και στοχεύουμε σε διάφορες ομάδες».

Σημαντικό είναι, ειδικά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, να κάνουν το εμβόλιο για την γρίπη και τον κοροναϊό.

«Οι ευάλωτοι πληθυσμοί να πάνε να κάνουν το εμβόλιο. Σε 24 ώρες αποκτούν αντισώματα και είναι αποτελεσματική η κάλυψή τους. (…) Το εμβόλιο είναι πολύ αποτελεσματικό ως προς τη σοβαρή νόσηση και όσο πιο νωρίς το έχουμε κάνει, θα εμφανίσουμε όλο και λιγότερα συμπτώματα».

«Υψηλή η θετικότητα»

Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι διενεργούν τα διαγνωστικά τεστ στα φαρμακεία, κάνουν λόγο για υψηλή θετικότητα.

«Η θετικότητα είναι πολύ υψηλή, ο κόσμος είναι θετικός».

Μάσκες, αντισηπτικά και ό,τι χρειάζονται οι πολίτες για την ατομική τους προστασία μπορούν να το προμηθευτούν από τα φαρμακεία εύκολα, αφού, σε αντίθεση με συγκεκριμένα φάρμακα, αυτά υπάρχουν σε αφθονία.

«Υπάρχει επάρκεια στις μάσκες, οι τιμές είναι πολύ πιο χαμηλές από ό,τι στην αρχή. Δεν υπάρχει πρόβλημα στο να προμηθευτεί κάποιος μια μάσκα. (…) Διαχρονικό πρόβλημα οι ελλείψεις και όταν υπάρχει έξαρση σε έναν ήδη περιορισμένο αριθμό προϊόντων, είναι εύλογο να δημιουργούνται ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα».

Όπως λέει ο φαρμακοποιός Απόστολος Βασιλείου, πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν το εμβόλιο της γρίπης σε αντίθεση με αυτό για τον Covid.

«Στον εμβολιασμό της γρίπης κάθε χρόνο έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα. Στου κοροναϊού δεν βλέπουμε να υπάρχει επιθυμία να το κάνει ο κόσμος».

Ο καθηγητής πνευμονολογίας και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μιλώντας στο Action24 έβαλε γι’ ακόμα μία φορά τα πράγματα στη θέση τους, εξηγώντας με τον πλέον γλαφυρό τρόπο το τι ακριβώς συμβαίνει.

Ο κ. Γουργουλιάνης στην αρχή έκανε λόγο για τον πενταπλασιασμό των προσελεύσεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων μέσα σε μόλις ένα μήνα. Την ίδια περίοδο καταγράφηκαν τα διπλάσια κρούσματα ασθενών με κοροναϊό και είκοσι φορές περισσότερα ήταν τα περιστατικά που αφορούσαν τη γρίπη.

«Ο πρωταγωνιστής των ημερών και αυτός που γέμισε τα νοσοκομεία είναι η γρίπη», ανέφερε αρχικά, προσθέτοντας πως «το σημαντικό είναι τι συμπτώματα έχει ο ασθενής και όχι τι δείχνουν τα τεστ». Τα συμπτώματα γρίπης, δηλαδή της λοίμωξης του ανώτερου και μερικές φορές του κατώτερου αναπνευστικού, σύμφωνα με τον πρώην Πρύτανη είναι «βήχας, καταρροή, πυρετός για μερικές μέρες, αδυναμία και καταβολή.»

Τα ίδια ακριβώς συμπτώματα συναντά κανείς και στην JN.1, στα οποία προστίθενται ακόμα οι διαταραχές στον ύπνο και το συνεπακόλουθο άγχος.

«Είμαστε ακόμα στην Όμικρον, η οποία μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα αλλά δεν κάνει βαριά νόσο», είπε ο κ. Γουργουλιάνης, υπογραμμίζοντας πως η συντριπτική πλειονότητα κάνει τεστ για τον κοροναϊό και όχι για τη γρίπη, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να «υποδιαγιγνώσκεται η γρίπη και να υπερδιαγιγνώσκεται ο κοροναϊός». Ο καθηγητής επισήμανε την ανάγκη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης αφού «μόνο ένας στους δέκα ανθρώπους μπαίνει τελικά στο νοσοκομείο. Οι υπόλοιποι θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους και σε έναν απλό γιατρό.» Τέλος, ο καθηγητής αναφέρθηκε και στη μεγάλη σημασία της χρήσης μάσκας, ειδικά μέσα στα νοσοκομεία, για την οποία δεν χρειάζεται ειδική σύσταση αφού πρέπει να τη φοράμε, «ειδικά σε ένα νοσοκομείο γεμάτο με ανθρώπους που έχουν μεταδιδόμενο νόσημα» και κατέληξε προβλέποντας πως «θα πάμε έτσι για μερικές εβδομάδες, θα κάνουμε οικονομία δυνάμεων με τους ανθρώπους που έχουμε και κάπου εκεί θα τελειώσει αυτή η ιστορία.»

Μάσκα στα νοσοκομεία (και όπου γίνεται… χαμός), σωστή διάγνωση της γρίπης, όχι πανικό, σωστή πρωτοβάθμια περίθαλψη και «σε λίγες εβδομάδες θα έχει τελειώσει αυτή η ιστορία».


Διαβάστε επισης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων