medlabnews.gr iatrikanea
Η Ελληνίδα καθηγήτρια της ιατρικής, Ελένη Λινού, θα είναι στο εξής η διευθύντρια του Κέντρου Ψηφιακής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, στις ΗΠΑ (Stanford Medicine Center for Digital Health-CDH). Την ιδιαίτερα σημαντική αυτή θέση ανέθεσε στην Δρα Λινού, εξαίροντας τα επιστημονικά προσόντα αλλά και γενικότερα την προσωπικότητα της ο πρύτανης της ιατρικής σχολής του Στάνφορντ, Lloyd Manor.
Στο κείμενο της σχετικής ανακοίνωσης, ο Lloyd Manor κυριολεκτικά πλέκει διθύραμβο στην κα Ελένη Λινού, όπως πιστοποιούν αποσπάσματα όπως το εξής: «Η Δρ. Λινού εισφέρει μια οικουμενική προοπτική στα νέα καθήκοντά της. Μεγάλωσε στην Ελλάδα, σπούδασε στα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης, όπου και απέκτησε πτυχίο ιατρικής. Κατόπιν αφοσιώθηκε σε επιστημονικές δράσεις με στόχο την αξιοποίηση της τεχνολογίας και την εφαρμογή της, με τον πλέον ηθικό τρόπο, στον αγώνα για τη βελτίωση της υγείας σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η προσέγγιση της κας Λινού κατέτεινε πάντα στο να γίνει η σύγχρονη τεχνολογία άμεσα προσβάσιμη και οικονομικά συμφέρουσα σε όλους».
Υπενθυμίζεται ότι τα επιστημονικά ενδιαφέροντα της Ελένης Λινού άπτονται κυρίως της δερματολογίας, της επιδημιολογίας και της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο πρύτανης Lloyd Manor «στη διάρκεια της σταδιοδρομίας της, η Δρ. Λινού έχει γίνει διάσημη για τη χρήση καινοτόμων τεχνολογικών εργαλείων, καθώς και καινούργιων μέσω ψηφιακής επικοινωνίας, στην προσπάθειάς της να αντιμετωπίσει μείζονα ζητήματα δημόσιας υγείας. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο καρκίνος, ψυχικά νοσήματα -καθώς και η COVID-19. Επιπλέον, η Ελένη Λινού χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης, ως πρωτοπόρος στον τομέα της δερματολογίας, καθώς έχει συμβάλλει στην καθιέρωση της γηριατρικής δερματολογίας. Επίσης, έχει η Δρ. Λινού έχει πρωτοστατήσει σε παναμερικανικές εκστρατείες για την πρόληψη του μελανώματος».
Πέραν των προηγουμένων, ο Lloyd Manor επισημαίνει περαιτέρω ότι «το όραμα που έχει η διοίκηση του πανεπιστημίου Στάνφορντ για τα νέα καθήκοντα της Ελένης Λινού, απηχούν πλήρως την πορεία της έως τώρα σταδιοδρομίας της. Διότι η Δρ. Λινού έχει να επιδείξει πλήθος ανακαλύψεων, οι οποίες γεφυρώνουν το χάσμα ανάμεσα στην τεχνολογία, τη δημόσια υγεία και τη δερματολογία. Κυρίως όμως η Ελένη Λινού είναι ένας άνθρωπος της δράσης και προς αυτή την κατεύθυνση ωθεί την επιστήμη. Πιο συγκεκριμένα, το έργο της Δρ. Λινού εστιάζει στη χρήση της τεχνολογίας ως παράγοντα επιτάχυνσης της αλλαγής προς το καλύτερο, ιδιαίτερα για τους ευάλωτους συνανθρώπους μας (γυναίκες, παιδιά και εφήβους, ΑμΕΑ, ΛΟΑΤΚΙ+, έγχρωμους κ.λπ. Για όλα αυτά η Ελένη Λινού έχει αποσπάσει πολλές και σημαντικές διακρίσεις, ενώ επί του παρόντος ασχολείται επισταμένως με εφαρμογές της τηλεϊατρικής, τις εξ αποστάσεως ιατρικές απεικονίσεις και την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη θεραπεία δερματοπαθειών».
Στο σημείωμά του ο πρύτανης της ιατρικής σχολής του Στάνφορντ δεν παραλείπει εγκωμιαστική αναφορά στο διδακτικό έργο της Ελένης Λινού: «Αφοσιωμένη εκπαιδεύτρια, η Δρ. Λινού έχει καθοδηγήσει ως μέντωρ περισσότερους από 40 νέους ερευνητές, παραμένοντας πρόθυμη στο να βοηθήσει κατ' εξοχήν τις γυναίκες ή κοινωνικές ομάδες με ισχνή αντιπροσώπευση στο πεδίο της ιατρικής επιστήμης. Η Δρ. Λινού έχει τεράστια εμπειρία στην επιλογή και πρόσληψη, όπως και στην εκπαίδευση φοιτητών από διάφορους τομείς και από διάφορες χώρες του πλανήτη.
Συνεπώς, ως διευθύντρια πλέον του Κέντρου Ψηφιακής Υγείας, η δρ. Λινού θα αντλήσει γνώσεις από την οικουμενική αντίληψή της και τη μεγάλη εμπειρία της ως επικεφαλής ομάδων, έτσι ώστε να συγκεντρώσει ανθρώπους από διαφορετικά γνωστικά υπόβαθρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τις πιο επείγουσες υγειονομικές προκλήσεις. Την ερχόμενη χρονιά, η Δρ. Λινού σκοπεύει να αναβαθμίσει το προφίλ του Κέντρου Ψηφιακής Υγείας του πανεπιστημίου μας, να διευρύνει το ερευνητικό της πεδίο, να δημιουργήσει καινούργια προγράμματα και σεμινάρια, να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες και συνέργειες, ανάμεσα σε επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται σταθερά το Στάνφορντ από τον κλάδο της βιομηχανίας, με φορείς του πανεπιστημίου μας και, οπωσδήποτε, με φοιητητές».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου