Έρχεται ακραία φτώχεια. Η ύφεση οδηγεί σε στασιμοπληθωρισμό και σε μεγάλη ακρίβεια | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Έρχεται ακραία φτώχεια. Η ύφεση οδηγεί σε στασιμοπληθωρισμό και σε μεγάλη ακρίβεια

Για σύννεφα στην οικονομία που τελικά μπορεί να γίνουν τυφώνας κάνει λόγο για άλλη μία φορά ο CEO της JP Morgan, Jamie Dimon.

medlabnews.gr

Για σύννεφα στην οικονομία που τελικά μπορεί να γίνουν τυφώνας κάνει λόγο για άλλη μία φορά ο CEO της JP Morgan, Jamie Dimon. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο φθινοπωρινό συνέδριο Θεσμικών Επενδυτών στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, «κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι έχουμε ξεμπερδέψει με τον πληθωρισμό και σε καμία περίπτωση δεν θα έβγαζα από το τραπέζι το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού.

Θα έλεγα, μάλιστα, πως το χειρότερο σενάριο είναι ο στασιμοπληθωρισμός, δηλαδή ύφεση και υψηλότερος πληθωρισμός, οι τιμές θα καλπάσουν». 

Πριν λίγο καιρό ο διάσημος οικονομολόγος και αναλυτής Χάρι Ντεντ προειδοποίησε για ακόμα μία φορά ότι πλησιάζει η μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική συντριβή της Ιστορίας και ότι αυτό που έχει δημιουργηθεί είναι η «φούσκα το φουσκών» η οποία όταν σκάσει θα προκαλέσει το μεγαλύτερο κραχ από τη Μεγάλη Ύφεση. Ο λόγος που η «φούσκα» αυτή είναι τόσο μεγάλη έγκειται στο γεγονός ότι ενισχύθηκε με τεχνητό τρόπο από την ίδια την αμερικανική κυβέρνηση, εννοώντας το συνεχές τύπωμα δολαρίων για να αποπληρώνει τα χρέη της.

Μιλώντας στο Fox News Digital, ο Ντεντ προειδοποίησε ότι η φούσκα «τα πάντα» δεν έχει ακόμη σκάσει και ότι μπορεί να είναι μεγαλύτερο κραχ από τη Μεγάλη Ύφεση. «Το 1925 έως το ’29, ήταν μια φυσική φούσκα. Δεν υπήρχε κανένα ερέθισμα πίσω από αυτό, κάποιο τεχνητό ερέθισμα αυτό καθαυτό. Αυτό λοιπόν είναι νέο. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ», είπε ο Ντεντ 

 Ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ προέβη στα προαναφερθέντα σχόλια σε μια περίοδο που οι επενδυτές αναζητούν σημάδια επιβράδυνσης της ανάπτυξης τόσο στην Αμερική όσο και παγκοσμίως.

Τα δεδομένα…

Πρόσφατα δεδομένα υψηλής συχνότητας έδειξαν ότι οι πιέσεις στις τιμές αυξάνονται προς την κατεύθυνση που έχει θέσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για τον πληθωρισμό, στο 2%, ωστόσο την ίδια στιγμή οι αναφορές για την απασχόληση και τη μεταποίηση έχουν αποκαλύψει σημάδια χαλάρωσης, όπως αναφέρει το bankingnews.gr

Αυτή την εβδομάδα οι επενδυτές έλαβαν κάποια παραπάνω στοιχεία… Oι τιμές παραγωγού σημείωσαν αύξηση κατά 0,2%, σε μηνιαία βάση και σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση. Σε μη προσαρμοσμένη βάση, σε ετήσια βάση, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1,7% τον ίδιο μήνα.

Ο σημαντικότερος παράγοντας για την αύξηση του δείκτη τελικής ζήτησης ήταν οι τιμές των αγαθών τελικής ζήτησης, οι οποίες κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,3%. Ο δείκτης υπηρεσιών τελικής ζήτησης σημείωσε άνοδο 0,4%. Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (ΔΤΠ) εξαιρουμένων των τροφίμων, της ενέργειας και των υπηρεσιών εμπορίου αυξήθηκε κατά 0,3% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, και προχώρησε κατά 3,3% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2023.

Επίσης, μικρή αύξηση σημειώθηκε στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Ειδικότερα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν στις 230.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου από 228.000 μια εβδομάδα νωρίτερα.

Ο μέσος όρος των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, ενισχύθηκε στις 230.750 από 230.250 την προηγούμενη εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, ο Dimon ανησυχεί ότι μια σειρά πληθωριστικών δυνάμεων, όπως τα υψηλότερα ελλείμματα και οι αυξημένες δαπάνες για υποδομές, θα συνεχίσουν να προσθέτουν πίεση σε μια οικονομία που εξακολουθεί να κλονίζεται από τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων.

«Για τα επόμενα δύο χρόνια όλα θα είναι πληθωριστικά», είπε ο Dimon.

«Λοιπόν, είναι δύσκολο να κοιτάξεις και να πεις, έχουμε βγει από το δάσος».

Υπενθυμίζεται πως ο ηγέτης της τράπεζας έχει από καιρό προειδοποιήσει για οικονομική επιβράδυνση.

Τον Αύγουστο, είπε ότι οι πιθανότητες μιας «ήπιας προσγείωσης» ήταν περίπου 35% έως 40%, υπονοώντας ότι η ύφεση είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα.


Διαβάστε επίσης


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων