medlabnews.gr iatrikanea
Ανατροπή σημειώνεται στην υπόθεση των φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που ενώ βρίσκονταν στο Καρπενήσι για τις εργασίες 3ήμερου συνεδρίου, παρουσίασαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και χρειάστηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Ευρυτανικών Νέων και τον Ηλία Τσώνη τα συνολικά 19 άτομα -17 παιδιά, ο υπεύθυνος-συνοδός της εκδρομής και ο οδηγός του λεωφορείου- δεν νόσησαν, όπως φαίνεται, από μαζική τροφική δηλητηρίαση, αλλά από ιογενή γαστρεντερίτιδα.
Δειγματοληπτικοί έλεγχοι από εργαστήριο του ΕΟΔΥ στη Λάρισα επιβεβαιώνουν την παρουσία ιού στα δείγματα των ασθενών. Τα αποτελέσματα είναι υπό επικύρωση, αλλά θεωρείται, πλέον, σχεδόν βέβαιο ότι δεν ευθύνεται το φαγητό στο Καρπενήσι. Ο συγκεκριμένος ιός είναι το συχνότερο αίτιο εμφάνισης ιογενούς γαστρεντερίτιδας.
Υπενθυμίζουμε τι είχε συμβεί όπως ανέφερε το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για το περιστατικό της τροφικής δηλητηρίασης των φοιτητών του κατά την εκδρομή τους στο Καρπενήσι.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ενημερώνει το κοινό για τα ακριβή στοιχεία του περιστατικού της τροφικής δηλητηρίασης φοιτητών του στη διάρκεια εκπαιδευτικής εκδρομής. Η εκπαιδευτική εκδρομή του 5 ου έτους του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής ξεκίνησε στις 30 Σεπτεμβρίου από την Αθήνα για επισκέψεις σε επιχειρήσεις του κλάδου στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας και Ευρυτανίας και μετάβαση στο Καρπενήσι για παρακολούθηση των εργασιών επιστημονικού συνεδρίου, σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρόγραμμά της.
Το απόγευμα της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου, ένας από τους φοιτητές παρουσίασε έντονη αδιαθεσία και εισήχθη στο νοσοκομείο Καρπενησίου για αξιολόγηση. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λαμίας για περαιτέρω νοσηλεία χωρίς σαφή διάγνωση. Οι γονείς του φοιτητή ενημερώθηκαν άμεσα από τον υπεύθυνο καθηγητή-συνοδό της εκδρομής και μετέβησαν στο νοσοκομείο της Λαμίας. Μετά τις 9:30μμ της ίδιας ημέρας, συμπτώματα αδιαθεσίας και γαστρεντερίτιδας εκδηλώθηκαν και σε άλλα μέλη της ομάδας, τα οποία επίσης εισήχθησαν για νοσηλεία στο νοσοκομείο Καρπενησίου. Έως και την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου εισήχθησαν στο νοσοκομείο Καρπενησίου 17 φοιτητές/τριες, ο υπεύθυνος-συνοδός της εκδρομής και ο οδηγός του λεωφορείου. Δύο ακόμη φοιτητές που εκδήλωσαν συμπτώματα δήλωσαν ότι δεν επιθυμούσαν τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο και δεν εισήχθησαν. Οι φοιτητές αυτοί τώρα είναι καλύτερα στην υγεία τους. Οι νοσηλευόμενοι δέχτηκαν τις πολύ επιμελείς φροντίδες του προσωπικού του νοσοκομείου Καρπενησίου και έλαβαν κατά περίπτωση οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή.
Ο ΕΟΔΥ ενημερώθηκε από το νοσοκομείο Καρπενησίου και επιλήφθηκε αμέσως. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΕΟΔΥ επικοινώνησε με τον υπεύθυνο της εκδρομής, ο οποίος παρείχε και συνεχίζει να παρέχει κάθε δυνατή ενημέρωση, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που του δόθηκαν. Οι φοιτητές επέδειξαν άριστη αλληλεγγύη και δημιούργησαν ένα εξαιρετικό δίκτυο υποστήριξης προς τους συνάδελφους τους. Σήμερα, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, μέχρι τις 11:30π.μ. συνέχισαν να νοσηλεύονται συνολικά τρεις φοιτητές, δύο φοιτήτριες και ένας φοιτητής. Το εξιτήριο αυτών των φοιτητών από το νοσοκομεία αναμενόταν κατά τις 13:00, ώστε να αναχωρήσουν άμεσα μαζί με τους άλλους φοιτητές για την Αθήνα. Ο υπεύθυνος και τα μέλη της εκδρομής εκφράζουν την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες τους προς τους θεράποντες γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό για την άριστη περίθαλψη που έλαβαν. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υπόθεσης, και αναμένει τα αποτελέσματα της διερεύνησης του περιστατικού από τις αρμόδιες Αρχές.»
Διαβάστε επίσης
- Πως αντιμετωπίζουμε την γαστρεντερίτιδα; Ποια η κατάλληλη διατροφή και τι πρέπει να αποφύγουμε;
- Τι πρέπει να κάνετε αν πάθετε τροφική δηλητηρίαση. Ποια τα συμπτώματα που προκαλεί το χαλασμένο φαγητό;
- Ο πόνος στην κοιλιά και η διάρροια οφείλονται σε γαστρεντερίτιδα ή τροφική δηλητηρίαση; Ποια τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζονται;
- Ο δεκάλογος της σωστής πρόληψης της τροφικής δηλητηρίασης
- Πυρετός, διάρροιες μπορεί να οφείλονται σε άπλυτα λαχανικά ή κακοσυντηρημένα τρόφιμα. Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται η Σαλμονέλωση
- Πόνος στην κοιλιά. Τι μπορεί να σημαίνει;
- Άμεση αντιμετώπιση δηλητηρίασης από ουσίες, φάρμακα, εντομοκτόνα, είδη καθαρισμού, μονοξείδιο του άνθρακα και άλλα. Πρώτες βοήθειες
- Πυρετός, διάρροιες μπορεί να οφείλονται σε άπλυτα λαχανικά ή κακοσυντηρημένα τρόφιμα. Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται η Σαλμονέλωση
- Οδηγίες για την δυσπεψία και την βαρυστομαχιά
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου