Πέθανε στην Ιταλία o άνδρας που έζησε πιο πολύ από οποιονδήποτε άλλο ασθενή με προγηρία. Η νόσος του «Benjamin Button» (video) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πέθανε στην Ιταλία o άνδρας που έζησε πιο πολύ από οποιονδήποτε άλλο ασθενή με προγηρία. Η νόσος του «Benjamin Button» (video)

Τι είναι το σπάνιο σύνδρομο που είχε ο 28χρονος Σάμι Μπάσο - Η νόσος του «Benjamin Button»

 medlabnews.gr iatrikanea

Πέθανε σε ηλικία 28 ετών ο Σάμι Μπάσο, ο άνδρας ο οποίος έζησε περισσότερο από κάθε άλλο ασθενή με προγηρία.

Πρόκειται για σπάνιο σύνδρομο το οποίο προκαλεί πρόωρη γήρανση του οργανισμού. Οι γιατροί είχαν πει στους γονείς του Μπάσο ότι θα ζούσε το πολύ μέχρι τα δεκατρία του χρόνια. Εκείνοι, όμως, αναζήτησαν αμέσως την βοήθεια επιστημόνων στην Ευρώπη και ιδίως στην Αμερική, όπου η έρευνα έχει πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο.

Ο Σάμι Μπάσο, με καταγωγή από την ευρύτερη περιοχή της Βιτσέντσα, σπούδασε φυσικές επιστήμες και δημιούργησε μη κερδοσκοπικό οργανισμό με αντικείμενο την ασθένεια από την οποία υπέφερε, με στόχο την ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση των πολιτών.

Πριν πέντε χρόνια είχε τιμηθεί από τον Ιταλό πρόεδρο της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα με τον τίτλο του ιππότη της ιταλικής αβασίλευτης δημοκρατίας.

Τι είναι το σπάνιο σύνδρομο που είχε ο 28χρονος Σάμι Μπάσο - Η νόσος του «Benjamin Button»

Η προγηρία είναι επίσης γνωστή ως σύνδρομο προγηρίας Hutchinson-Gilford (HGPS) ή ως νόσος του «Benjamin Button» (που πήρε το όνομά της από το διήγημα και την ταινία «Η περίεργη υπόθεση του Benjamin Button»). Πρόκειται για μια σπάνια γενετική πάθηση που έχει ως αποτέλεσμα το σώμα ενός παιδιού να γερνάει γρήγορα. Μια μετάλλαξη στο γονίδιο LMNA προκαλεί την προγηρία. Τα περισσότερα παιδιά με προγηρία δεν ζουν μετά την ηλικία των 13 ετών. Η ασθένεια προσβάλλει εξίσου άτομα όλων των φύλων και φυλών. Περίπου 1 σε κάθε 4 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται με αυτήν παγκοσμίως.

Ένα και μόνο λάθος σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο προκαλεί την παραγωγή μιας μη φυσιολογικής πρωτεΐνης. Όταν τα κύτταρα χρησιμοποιούν αυτή την πρωτεΐνη, που ονομάζεται προγκερίνη, διασπώνται πιο εύκολα. Αυτό οδηγεί τα παιδιά με προγηρία να γερνούν γρήγορα.

Συμπτώματα της προγηρίας

Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα όταν γεννιέται ένα μωρό, αλλά αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια της νόσου κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους. Αναπτύσσουν σωματικά χαρακτηριστικά όπως:

Αργή αύξηση του ύψους και του βάρους

Μεγαλύτερο κεφάλι

Μεγάλα μάτια, τα οποία δεν μπορούν να κλείσουν τελείως

Μικρή κάτω γνάθο

Λεπτή μύτη με «ράμφος» στην άκρη

Αυτιά που προεξέχουν

Φλέβες που φαίνονται

Αργή και ανώμαλη ανάπτυξη των δοντιών

Υψηλή φωνή

Απώλεια σωματικού λίπους και μυών

Απώλεια μαλλιών, συμπεριλαμβανομένων των βλεφαρίδων και των φρυδιών

Λεπτό, ρυτιδιασμένο δέρμα που εμφανίζει κηλίδες

Καθώς τα παιδιά με προγηρία μεγαλώνουν, εμφανίζουν ασθένειες που θα περίμενε κανείς να δει σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, όπως απώλεια οστών, σκλήρυνση των αρτηριών και καρδιακές παθήσεις. Τα παιδιά με προγηρία συνήθως πεθαίνουν από καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων