medlabnews.gr iatrikanea
Σύμφωνα με το ABC30, καθηγήτρια προσπάθησε να σώσει μία νυχτερίδα που είχε μπει στην τάξη της, στο Γυμνάσιο Bryant στο Dos Palos στα μέσα Οκτωβρίου. «Δεν ξέρω αν νόμιζε ότι η νυχτερίδα ήταν νεκρή ή για ποιο λόγο βρισκόταν γύρω από την τάξη της και προσπαθούσε να τη μαζέψει και να τη βγάλει έξω», είπε συνάδελφός της στο τοπικό δίκτυο και πρόσθεσε: «Δεν ήθελε να της κάνει κακό. Αλλά τότε ήταν που, υποθέτω ότι ξύπνησε ή είδε το φως ή οτιδήποτε άλλο έτρεξε λίγο και απογειώθηκε».
Ένα μήνα μετά το δάγκωμα της νυχτερίδας, η καθηγήτρια αρρώστησε. Η κόρη της, την πήγε στο νοσοκομείο, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή στις 22 Νοεμβρίου, τέσσερις ημέρες αφού μπήκε σε τεχνητό κώμα.
Ωστόσο, η γυναίκα δεν ζήτησε ιατρική συμβουλή μετά το περιστατικό. Η λύσσα είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους ιούς, με ποσοστό θνησιμότητας σχεδόν 100% χωρίς εμβολιασμό και λιγότερους από 20 τεκμηριωμένους επιζώντες.
H 60χρονη Leah Seneng, καθηγήτρια τέχνης σε Γυμνάσιο στην Καλιφόρνια, πέθανε από λύσσα μετά από δάγκωμα νυχτερίδας.
Συνάδελφός της διοργάνωσε ένα GoFundMe και συγκέντρωσε περίπου 1.500 $ για τα έξοδα κηδείας την καθηγήτρια.
Η λύσσα μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω του σάλιου μολυσμένων ζώων όπως οι νυχτερίδες, τα σκυλιά, τα ρακούν, τα skunks, οι αλεπούδες και τα κογιότ.
Η λύσσα είναι ζωονόσος που οφείλεται σε διάφορα στελέχη του ιού Lyssavirus (ραβδοϊός), οι οποίοι προσβάλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Το πρόβλημα της νόσου έγκειται στο γεγονός ότι προκαλεί 100% θνησιμότητα και αποτελεί σημαντικό οικονομικό βάρος για τις χώρες όπου ενδημεί, λόγω του υψηλού οικονομικού κόστους για την προληπτική χορήγηση αντιλυσσικών ορών και εμβολίων, την υγειονομική περίθαλψη των ασθενών και τα λαμβανόμενα μέτρα ελέγχου για τη νόσο.
Με πληροφορίες από New York Post
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου