Η εξέλιξη της μηνιγγίτιδας στον άτυχο 20χρονο φοιτητή ήταν ραγδαία, λέει η μητέρα του. Τι είναι η "κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα" | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

slide 23 to 28 of 12

Η εξέλιξη της μηνιγγίτιδας στον άτυχο 20χρονο φοιτητή ήταν ραγδαία, λέει η μητέρα του. Τι είναι η "κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα"

medlabnews.gr iatrikanea 

Στο πένθος βυθίστηκε η πανεπιστημιακή κοινότητα με την είδηση του θανάτου του 20χρονου φοιτητή, ο οποίος νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης με μηνιγγίτιδα.

Η μητέρα του άτυχου νεαρού τόνισε ότι η εξέλιξη της μηνιγγίτιδας ήταν ραγδαία και οι γιατροί, δυστυχώς, δεν κατάφεραν να σώσουν το παιδί της. «Ήταν μοριακή μηνιγγίτιδα. Η εξέλιξή της ραγδαία. Τόσο γρήγορα. Τον πήγε η αδερφή του στο νοσοκομείο. Δεν είχε πυρετό εκείνη την ώρα, είχε κάποια εξανθήματα, τα οποία την ανησύχησαν. Αμέσως τον ανέλαβαν (οι γιατροί) και ό,τι πέρναγε από το χέρι τους το κάνανε.

Ήταν πολύ ραγδαίο το μικρόβιο και δεν το πρόλαβαν. Προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε, γιατί έχουμε και άλλο παιδί. Η αδερφή του του είπε να πάνε στο νοσοκομείο, επειδή έβλεπε ότι αισθανόταν εξαντλημένος. Δεν είχανε κοιμηθεί κιόλας, γιατί έδινε εξεταστική την προηγούμενη μέρα» είπε η μητέρα του 20χρονου.

Ο άτυχος νεαρός φοιτητής, με καταγωγή από την Αθήνα, σπούδαζε στο Τμήμα Διοικητών Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και χθες, Δευτέρα, πήγε κανονικά στην εξεταστική του. Γυρνώντας στο σπίτι, όπου έμενε με την δίδυμη αδελφή του -φοιτήτρια στο Φυσικό- ένιωσε αδιαθεσία. Της είπε «δεν αισθάνομαι καλά», είχε 38 πυρετό, και σύμφωνα με την ίδια, άρχισε να αλλάζει χρώμα η επιδερμίδα του. Πήγαν οι δυο τους άμεσα στα Επείγοντα του ΠΓΝΠ. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, σήμερα το πρωί 20χρονος φοιτητής άφησε την τελευταία του πνοή.

Ξεκίνησε η χορήγηση των πρώτων 130 δόσεων χημειοπροφύλαξης στους συμφοιτητές του 20χρονου φοιτητή, το καθηγητικό προσωπικό, καθώς και το προσωπικό καθαριότητας και εστίασης. Το πρόγραμμα πρόληψης θα συνεχιστεί στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού 98, από τις 08.30 έως τις 13.30, με στόχο να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που εκτίθεται σε κίνδυνο.

Εν μέσω καρναβαλικών εκδηλώσεων

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εξετάζει την πιθανή λήψη επιπλέον μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου κατά τη διάρκεια των καρναβαλικών εκδηλώσεων, οι οποίες συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών. Οι αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση για να εξασφαλιστεί η δημόσια υγεία, ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένης κοινωνικής δραστηριότητας.

Σε αναστάτωση η Πάτρα

Η κοινότητα της Πάτρας βρίσκεται σε αναστάτωση μετά τον αιφνίδιο θάνατο ενός 20χρονου φοιτητή από κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα, λίγες ώρες μετά την εισαγωγή του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Το περιστατικό έρχεται να αναβιώσει τις μνήμες από τα περσινά κρούσματα μηνιγγίτιδας στην ίδια πόλη, εγείροντας ανησυχίες για την υγεία της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ο νεαρός φοιτητής, πριν την εισαγωγή του, συμμετείχε κανονικά στην εξεταστική περίοδο δίνοντας μάθημα. Μετά την επιστροφή του στο σπίτι, όπου διέμενε με τη δίδυμη αδελφή του, φοιτήτρια του Φυσικού, αισθάνθηκε αδιαθεσία. Παρουσίασε πυρετό 38 βαθμών, έντονη κόπωση και μελανώματα, γεγονός που οδήγησε την αδελφή του να τον μεταφέρει εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Παρά τις εντατικές προσπάθειες των γιατρών, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ραγδαία, με αποτέλεσμα να καταλήξει.

Πέρυσι, περίπου την ίδια εποχή, λίγο πριν από το καρναβάλι, καταγράφηκαν τρία κρούσματα μηνιγγίτιδας σε δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα της Πάτρας. Για την αποφυγή εξάπλωσης, πάνω από 600 άτομα, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών, καθηγητών και προσωπικού, είχαν λάβει χημειοπροφύλαξη. Το πρόσφατο περιστατικό αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για ενδεχόμενη νέα έξαρση.

Ο «χορός» των θανατηφόρων περιστατικών μηνιγγίτιδας στην Πάτρα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2024, όταν μια 16χρονη μαθήτρια έχασε τη ζωή της μετά από νοσηλεία δύο μηνών. Το νέο περιστατικό έρχεται να εντείνει τον προβληματισμό για τα αίτια και τη διαχείριση της κατάστασης.

Μηνιγγίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα

Μηνιγγίτιδα είναι η φλεγμονή των μηνίγγων, δηλαδή των μεμβρανών που περιβάλλουν και προφυλάσσουν το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός). Πρόκειται για μια βαριά λοίμωξη με υψηλή νοσηρότητα και θνητότητα που απαιτεί άμεση διάγνωση και θεραπεία.

Προκαλείται από διάφορα αίτια (μικρόβια, ιούς, παράσιτα, φάρμακα, κακοήθειες, αυτοάνοσα νοσήματα κλπ.).

Τα μικρόβια (βακτήρια) προκαλούν συνήθως μηνιγγίτιδα (προσβολή μηνίγγων) ενώ τα υπόλοιπα αίτια προκαλούν κυρίως εγκεφαλίτιδα (διαταραχή επιπέδου συνειδήσεως).

Τα μη μικροβιακά αίτια (με χαρακτηριστική εξαίρεση την βαριά ερπητική εγκεφαλίτιδα), έχουν συνήθως ήπια και αρκετές φορές αυτοιώμενη κλινική πορεία. Σε αντιδιαστολή, οι μικροβιακές μηνιγγίτιδες είναι άκρως επείγουσες και βαριές καταστάσεις. Εξάλλου, για τις μικροβιακές μηνιγγίτιδες υπάρχει ειδική θεραπεία (αντιβιοτικά) και αποτελεσματική πρόληψη (εμβόλια). Για το λόγο αυτό στη συνέχεια θα αναφερθούμε σχεδόν αποκλειστικά στη μικροβιακή μηνιγγίτιδα, τονίζει ο Αθανάσιος Σκουτέλης, Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Β’ Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ στο ΑΠΕ

Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι ο πονοκέφαλος, η αυχενική δυσκαμψία, ο πυρετός, ο βίαιος εμετός («ρουκετοειδής») και η δυσανεξία στο φως και στους θορύβους. Μερικές φορές συνοδεύεται από χαρακτηριστικό μικροκηλιδώδες εξάνθημα, όταν το αίτιο είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος το οποίο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή γιατί μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα σε βαριά σηπτική κατάσταση. Αν η κλινική εικόνα συνοδεύεται από υπνηλία και διαταραχές του επιπέδου συνειδήσεως, τότε μιλάμε για μηνιγγοεγκεφαλίτιδα. Όπως λοιπόν φαίνεται, τα πιο πολλά συμπτώματα δεν είναι ειδικά, όταν όμως είναι ασυνήθιστα και έντονα, πρέπει να εγείρουν την κλινική υποψία των ιατρών προς τη διάγνωση (ή αποκλεισμό ) της μηνιγγίτιδας.

Ποια είναι τα συνήθη παθογόνα

Τα πιο σημαντικά αίτια είναι ο πνευμονιόκοκκος, ο μηνιγγιτιδόκοκκος και ο αιμόφιλος ινφλουέντσας.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστικής σημασίας για τη θεραπεία. Η πιο σημαντική εξέταση (μετά την κλινική εξέταση) είναι η οσφυονωτιαία παρακέντηση. Η έγκαιρη διάγνωση απαιτείται γιατί η νόσος μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα και να προκαλέσει:

– Άμεσο θάνατο (σήψη, εγκολεασμό του στελέχους, αιμορραγίες κλπ.)

– Απώτερες χρόνιες νευρολογικές επιπλοκές (μετά τη θεραπεία).

Η αντιμετώπιση είναι με κατάλληλα αντιβιοτικά. Και πάλι τονίζουμε την σπουδαιότητα της έγκαιρης χορήγησής τους. Αν ο ασθενής με υποψία βακτηριακής μηνιγγίτιδας πρόκειται να μεταφερθεί σε κάποια μονάδα υγείας (νοσοκομείο, κέντρο υγείας), η αντιβίωση πρέπει να χορηγηθεί άμεσα (εντός 20-30΄) και πριν ξεκινήσει ο ασθενής για το νοσοκομείο.

Προλήψεις και προφυλάξεις

1. Εμβολιασμός. Με τα σύγχρονα εμβολιαστικά προγράμματα της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η επίπτωση και η θνησιμότητα της βακτηριακής μηνιγγίτιδας έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Τα διαθέσιμα εμβόλια καλύπτουν τον αιμόφιλο (b) και όλα τα στελέχη μηνιγγιτιδοκόκκου (Β,Α,C,W,Y).

2. Προφύλαξη περιβάλλοντος επιβεβαιωμένου κρούσματος .

Αφορά μέτρα για τα άτομα που ήλθαν σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η μετάδοση δεν γίνεται αερογενώς αλλά από τον ρινοφάρυγγα που αποικίζεται από το μικρόβιο και μπορεί υπό προϋποθέσεις να προκαλέσει τη νόσο. Η μετάδοση και η εξάπλωση απαιτεί στενή επαφή και συγχρωτισμό, όπως σε στρατώνες, συμμαθητές στην ίδια τάξη, οικογενειακό περιβάλλον, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε στενή επαφή με τον πάσχοντα, κλπ.

Η προφύλαξη συνίσταται στη χορήγηση βραχέων σχημάτων αντιβιοτικών από το στόμα στα άτομα που ήλθαν σε στενή επαφή ώστε να εξαλειφθεί η φορεία του ρινοφάρυγγα. Απολύμανση χώρων και περιβάλλοντος δεν απαιτείται.

Συμπερασματικά, η βακτηριακή μηνιγγίτιδα, μια από τις σοβαρότερες λοιμώξεις, μπορεί να ελεγχθεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την σωστή εμβολιαστική κάλυψη και την σωστή και έγκαιρη διάγνωση.

Αναβολή της εξεταστικής ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο

Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Πατρών:

Το Πανεπιστήμιο Πατρών μετά το θλιβερό συμβάν με το κρούσμα μηνιγγίτιδας που εμφανίστηκε στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας ενημερώνει την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τη Δημόσια Υγεία, εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο διαχείρισης της κατάστασης και ελήφθησαν όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των εμπλεκομένων.

Εφαρμογή προληπτικής αγωγής: Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, στο κεντρικό αμφιθέατρο στο campus Κουκούλι κλήθηκαν όλοι οι φοιτητές που έγραφαν στην ίδια αίθουσα με το κρούσμα καθώς και όλο το προσωπικό πάσης φύσεως (μέλη ΔΕΠ, διοικητικό, καθαριότητας) που ήρθαν σε στενή επαφή με το κρούσμα και τους χορηγήθηκε χημειοπροφύλαξη από το κλιμάκιο της Δημόσιας Υγείας.

Απολύμανση χώρων:Αν και ο μηνιγγιτιδόκοκκος μεταδίδεται με τη μεταφορά του σάλιου και άλλων αναπνευστικών εκκριμάτων σε δραστηριότητες όπως βήχας, φιλί και μάσηση των παιχνιδιών και δεν επιβιώνει στο περιβάλλον, έγινε απολύμανση όλων των χώρων του Τμήματος καθώς και του πανεπιστήμιου όπου ενδέχεται να υπήρξε παρουσία του φοιτητή.

Αναβολή εξετάσεων:Επίσης για λόγους καθαρά και μόνο ψυχολογικούς ακυρώνονται οι εξετάσεις 28/1 και 29/1 και τα μαθήματα θα εξεταστούν στις 13/2 και 14/2 σε συνεννόηση με την πρόεδρο του Τμήματος.

Προληπτική ενημέρωση και καθοδήγηση: Στείλαμε άμεσα οδηγίες στους φοιτητές, το προσωπικό και τα μέλη του τμήματος για τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας και τα μέτρα προφύλαξης (οδηγίες ΕΟΔΥΥ).

• Λειτουργεί 1135 24ωρη γραμμή υποστήριξης για τη δημόσια υγεία του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΕΟΔΥ, όπου παρέχονται πληροφορίες και ενημέρωση για τη μηνιγγίτιδα και ό,τι άλλο χρειαστεί.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων