medlabnews.gr
Ένας σεισμός περί των 6 Ρίχτερ εξακολουθεί σήμερα να θεωρείται ως το ακραίο σενάριο της διέγερσης των ρηγμάτων στην περιοχή της Σαντορίνης.
Ωστόσο, ένας τέτοιος σεισμός 6 Ρίχτερ δεν προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες, που εκτιμούν πως καθώς πρόκειται για σεισμό με επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο, δεν θα επιβαρύνει σημαντικά τα κτήρια στη Σαντορίνη, ενώ παράλληλα έχουν ληφθεί ήδη όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.
Κατά τον ίδιο επιστήμονα, οι σεισμοί του τελευταίου διαστήματος μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, δεν επηρεάζουν τα ηφαίστεια της περιοχής - δεν μπορούν να προκαλέσουν έκρηξη των ηφαιστείων, όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, το τελευταίο διάστημα, εδώ και μερικούς μήνες, τόσο το ηφαίστειο της Σαντορίνης, η Νέα Καμένη όσο και το Κολούμπο, είχαν μία μικρή δραστηριότητα, που είχε σταματήσει πολύ πριν από τη σεισμική διέγερση.
Τα ηφαίστεια μας προειδοποιούν εγκαίρως προτού εκραγούν και στη Σαντορίνη δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη, επισήμανε ο Δημήτρης Παπανικολάου.
Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, αν γίνουν 6 Ρίχτερ στην περιοχή της ακολουθίας, ο σεισμός θα επηρεάσει περισσότερο την Οία, το τσουνάμι θα είναι μικρό, ενώ θα σημειωθούν σημαντικές κατολισθήσεις στα πρανή με στατικά προβλήματα σε μερικά «κραυγαλέα με κατασκευαστικές παρανομίες» κτίρια.
Τι μπορεί να συμβεί αν ο σεισμός είναι μεγαλύτερος από 6 Ριχτερ;
Ένας από τους μεγαλύτερους σε μέγεθος σεισμούς που έγιναν στην Ευρώπη τον αιώνα που πέρασε, έπληξε τις Κυκλάδες τον Ιούλιο του 1956 ήταν ο φονικός σεισμός των 7,5 ρίχτερ που έπληξε κυρίως την Σαντορίνη και προκάλεσε τσουνάμι μέχρι την Κάλυμνο
Πάνω από 50 οι νεκροί και περισσότεροι από 100 οι τραυματίες - Η Σαντορίνη σχεδόν ισοπεδώθηκε -
Το τσουνάμι που προκλήθηκε έφτασε μέχρι την Καλαμάτα -
Ο σεισμός καταχωρίστηκε ως ο μεγαλύτερος της Ευρώπης κατά τον 20ό αιώνα
Ήταν 9 Ιουλίου 1956, στις 5:11 όταν ξέσπασε ο καταστροφικός σεισμός. Το επίκεντρο ήταν στα νότια του νησιού της Αμοργού (το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων) στο Αιγαίο πέλαγος. Υπήρξαν σημαντικές ζημιές στην Αμοργό και στη Σαντορίνη. 13 λεπτά μετά σημειώθηκε μετασεισμός μεγέθους 7,2.
Ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος είχε πει: «Ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς του 20ου αιώνα που χτύπησε ξημερώματα της 9ης Ιουλίου του 1956 σχεδόν ισοπέδωσε τη Σαντορίνη προκαλώντας έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας και τεράστιο παλιρροϊκό κύμα
Οι δύο σεισμοί όχι μόνο σκότωσαν 53 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 100, αλλά δημιούργησαν ένα από τα μεγαλύτερα θαλάσσια κύμα βαρύτητας (τσουνάμι) στο Αιγαίο, το ύψος του οποίου το ύψος έφθασε τα 25μ. στη νοτιοανατολική ακτή της Αμοργού τα 20μ. στη βορειοδυτική ακτή της Αστυπάλαιας και τα 10μ. στη Φολέγανδρο, ενώ ήταν ασθενέστερο σε άλλες ακτές του Νοτίου Αιγαίου μέχρι τη Σμύρνη.
Από το τσουνάμι μία γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Κάλυμνο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής. Το τσουνάμι εξασθενημένο έφθασε μέχρι την Καλαμάτα και κατέστρεψε πολλές μικρές βάρκες που βρίσκονταν στο λιμάνι.
Στη Σαντορίνη οι σημαντικότερες βλάβες παρατηρήθηκαν στην Οία, στα Φηρά, στο Ημεροβίγλι και μικρότερες σε άλλους οικισμούς όπως στο Μεγαλοχώρι, τον Πύργο, την Επισκοπή Γωνιάς.
Καταστράφηκαν σχεδόν όλα τα δημόσια κτίρια. Και εκτός της Σαντορίνης, σοβαρές ζημιές κατέγραψαν σε Αμοργό, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ίο, Πάρο, Νάξο, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο και Λειψούς. Η συνολική καταγραφή αναφέρει, καταστροφή 529 σπιτιών, 1.482 έπαθαν σοβαρές βλάβες και 1.750 ελαφρές.
Συμπερασματικά ένας σεισμός των 6 Ριχτερ θα προκαλέσει ζημιές σε οικήματα στις Κυκλάδες και ίσως ένα μικρό τσουνάμι, ενώ ένας σεισμός μεγαλύτερος θα προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές, τσουνάμι που θα φτάσει μέχρι την Κάλυμνο και σίγουρα μια τεράστια ζημιά στην οικονομία της χώρας μας.
Αλλωστε οι σεισμολόγοι λένε ότι ένας σεισμός των 6 Ρίχτερ προκαλεί σοβαρές ζημιές σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, ισχυρές έως βίαιες δονήσεις κοντά στο επίκεντρο. Μέτριες έως σοβαρές ζημιές στα κτίρια ανεπαρκούς σχεδίασης, ελάχιστες ζημιές στα ανθεκτικά και αντισεισμικά κτίρια.
Ενας σεισμός 7 Ριχτερ προκαλεί μεγάλες καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες, σε ακτίνα άνω των 100 χιλιομέτρων μακριά από το επίκεντρο. Σοβαρές ζημιές ή μερική κατάρρευση αρκετών κτιρίων, ολική κατάρρευση ορισμένων κτιρίων ανεπαρκούς σχεδίασης. Πιθανές ζημιές στα ανθεκτικά και αντισεισμικά κτίρια. Επίσης, αν το επίκεντρο είναι στη θάλασσα, πιθανότητα δημιουργίας τσουνάμι.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου