medlabnews.gr
Απομακρύνεται το ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού στην περιοχή της Σαντορίνης, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδη. Ο ίδιος, με πρόσφατη τοποθέτησή του, τόνισε πως η σεισμική δραστηριότητα που είχε παρατηρηθεί συνδέεται με τη γειτνίαση με τα ηφαίστεια της περιοχής, ωστόσο ο κίνδυνος φαίνεται πλέον να έχει υποχωρήσει.
Όπως εξηγεί, δεν διαφαίνεται πιθανότητα εκδήλωσης σεισμού άνω των 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καθώς τα δεδομένα από τους σεισμογράφους στο Αιγαίο, καθώς και οι μετρήσεις από τα επιστημονικά όργανα στα ηφαίστεια Κολούμπο και Καμένη, καταγράφουν ύφεση της έντασης.
«Η διαδικασία γέννησης ενός ηφαιστείου είναι μακροχρόνια και όχι αιφνίδια. Με βάση τις τελευταίες μετρήσεις, θεωρώ ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα ενημερώνει άμεσα το κοινό σε περίπτωση νέων δεδομένων.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Αβραάμ Ζεληλίδη:
Αγαπητές/οι φίλες/οι,
Τώρα που άρχισαν να μειώνονται οι εντάσεις και η συχνότητα των σεισμών στη Σαντορίνη αλλά κυριότερα γιατί σχεδόν όλοι πλέον μιλάνε για ηφαιστειακή δραστηριότητα, για ανυψώσεις, εξάρσεις και μετατοπίσεις, αποφάσισα να σταματήσω να δίνω συνεντεύξεις σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις σχετικά με τα θέματα αυτά. Θα με ακούτε, αν τους ενδιαφέρει, για τα θέματα που ασχολούμαι ερευνητικά και επιστημονικά.
Η άποψη μου σχετικά με την σεισμική ακολουθία στην Σαντορίνη ήταν εξ αρχής και μέχρι σήμερα η ίδια, δηλαδή ότι οι σεισμοί ήταν αποτέλεσμα της ηφαιστειακής διέγερσης.
Οι θέσεις μου αυτές πολλές φορές έγιναν αντικείμενο επίθεσης από τους «ειδικούς» που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, μέσω ερευνητικών προγραμμάτων και παρακολουθούν τις εξελίξεις εκ του σύνεγγυς, αποκαλώντας με πολλές φορές «φαντασιόπληκτο. Είναι προφανές ότι πολλές φορές μπορεί να κάνουμε λάθος εκτιμήσεις, αλλά όταν γίνεται αυτό καλά είναι να παραδεχόμαστε τα λάθη στις εκτιμήσεις μας.
Τις τελευταίες 3-4 ημέρες αναφέρθηκα πολλές φορές για το ότι κάτι νέο φαίνεται να δημιουργείται στην περιοχή της Ανύδρου, και ότι δεν κινδυνεύουμε από το Κολούμπο και την Καμένη, πάλι με στοιχεία που ίδιοι μας ανακοίνωσαν, άποψη που σιγά-σιγά άρχισαν και αυτοί να υιοθετούν.
Τώρα που πιστεύω ότι ο κίνδυνος έχει εξασθενήσει, γιατί ένα νέο ηφαίστειο δεν γεννάται σε μια στιγμή, ότι δεν περιμένω ένα σεισμό μεγαλύτερο από 5.5, και γιατί πλέον υπάρχει το ΑΙΓΑΙΟ που καταγράφει τις εξάρσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανύδρου, και τα μηχανήματα σε Κολούμπο και Καμένη, νομίζω ότι δεν χρειάζεστε πλέον την δικιά μου συμμετοχή.
Θα ενημερώνω εσάς, τους φίλους μου, αν προκύψει κάτι νέο και θα πρέπει να το μάθετε πρώτοι.
Frankfurter Rundschau: Απίθανο να εκραγεί το ηφαίστειο στη Σαντορίνη
ΗFrankfurter Rundschau δημοσιεύει ρεπορτάζ και αναφέρεται σε έναν Γερμανό γεωφυσικό, ο οποίος παρακολουθεί την κατάσταση. Η εφημερίδα γράφει:
«Ο γεωφυσικός Κρίστιαν Χύμπσερ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από τους σεισμούς. ‘Είναι πολύ έντονοι και δικαιολογημένα προκαλούν ανησυχία’, λέει ο ειδικός.
Ο Χύμπσερ είναι επικεφαλής του τμήματος θαλάσσιας γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Ερευνά τα δύο ηφαίστεια της Σαντορίνης εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, σε στενή συνεργασία με Έλληνες συναδέλφους του».
Ο ειδικός είναι της άποψης ότι οι σεισμοί δεν σχετίζονται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα και διευκρινίζει:
«Μελετήσαμε εντατικά το Κολούμπο. Έχει εκραγεί πέντε φορές στη γεωλογική του ιστορία, με μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια μεταξύ των εκρήξεων. Καθώς η τελευταία έκρηξη έγινε πριν από λιγότερο από 400 χρόνια, ο κίνδυνος είναι στατιστικά μάλλον μικρός».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου