Το βράδυ έγινε δόνηση 4.5 Ριχτερ Σε ύφεση η σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη. Συνολικά έχουν γίνει πάνω από 19.200 δονήσεις. Η έκτακτη ανακοίνωση του ΕΚΠΑ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

slide 23 to 28 of 12

Το βράδυ έγινε δόνηση 4.5 Ριχτερ Σε ύφεση η σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη. Συνολικά έχουν γίνει πάνω από 19.200 δονήσεις. Η έκτακτη ανακοίνωση του ΕΚΠΑ

 medlabnews.gr

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό. Σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου η δόνηση στη 01:08 μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής είχε επίκεντρο 23χλμ νότια νοτιοδτυικά της Αρκεσίνης Αμοργού και στο εστιακό βάθος τα 10,9 χλμ. Νωρίτερα και συγκεριμένα στις 22:55 το βράδυ της Κυριακής ειχε σημειωθεί ακόμα μια σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2R.

Οι σεισμοί στη Σαντορίνη έχουν αραιώσει μετά από ένα διάστημα έξαρσης, επισημαίνει το ΕΚΠΑ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Κυριακής (16.02.2025). Παράλληλα, επισημαίνεται ότι από την αρχή της έντονης σεισμικής δραστηριότητας έχουν εκδηλωθεί περισσότερες από 19.200 δονήσεις.

Συγκεκριμένα, από τις 26 Ιανουαρίου έως και το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει καταγράψει στη ζώνη ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, πάνω από 19.200 σεισμούς, από τους οποίους άνω των 16.900 μεγέθους 1 βαθμού της κλίμακας Ρίχτερ.

Στις 14 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 750 σεισμοί, με 100 της τάξης 2.5, τρεις 4 Ρίχτερ με μεγαλύτερο έναν μεγέθους 4,1.

Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, στις 15 Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 94 σεισμοί, ενώ οι ισχυρότεροι σημειώθηκαν στις 05:37:43 και 09:12:50 (τοπική ώρα) και είχαν μέγεθος 3,9R.

Συνεχίζεται μία σταδιακή μείωση στην ημερήσια συχνότητα σεισμών.

Το μεγαλύτερο μέρος της σεισμικής δραστηριότητας συνεχίζει να εντοπίζεται νοτιοδυτικά της Ανύδρου Αμοργού, με μικρή τάση μετανάστευσης προς τα νοτιοδυτικά.

Η τελευταία συνδέεται με τη μικροσεισμική έξαρση που παρατηρήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου μεταξύ ~20:00 και 22:00 (τοπική ώρα), η οποία έχει παρόμοιο χαρακτήρα με προηγούμενες εξάρσεις που παρατηρούνται από τις 26 Ιανουαρίου.

Στις 15 Φεβρουαρίου δεν παρατηρήθηκε ανάλογη έξαρση.

Σχήμα 1. Χάρτης κατανομής σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων (Σαντορίνη – Αμοργός – Ίος) που καταγράφηκαν στις 14 Φεβρουαρίου (ανάλυση με τεχνητή νοημοσύνη) και στις 15 Φεβρουαρίου (καθημερινή ανάλυση). Η ακτίνα των κύκλων είναι ανάλογη του μεγέθους του σεισμού (υπόμνημα επάνω-δεξιά), ενώ τα επίκεντρα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα του 4,5 σημειώνονται με αστέρι. Ο χρωματισμός ανταποκρίνεται στο εστιακό βάθος, σύμφωνα με τη χρωματική κλίμακα (δεξιά).



ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων