medlabnews.gr iatrikanea
Η 21χρονη Έμμα τον Νοέμβριο του 2022 άφησε την τελευταία της πνοή στην άσφαλτο, όταν παρασύρθηκε από όχημα και εγκαταλείφθηκε από οδηγό στην Εγνατία Οδό της Θεσσαλονίκης, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά της και την τοπική κοινωνία των Χανίων.
Μια ζωή γεμάτη όνειρα και στόχους έσβησε πρόωρα στην άσφαλτο της Θεσσαλονίκης. Η 21χρονη Εμμανουέλα Καρυωτάκη, φοιτήτρια της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, έπεσε θύμα τροχαίου δυστυχήματος με εγκατάλειψη, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια και το πανεπιστημιακό της περιβάλλον.
Το δυστύχημα σημειώθηκε σε κεντρικό σημείο της πόλης, την ώρα που η νεαρή προσπαθούσε να διασχίσει τον δρόμο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε ήδη περάσει το μισό οδόστρωμα, όταν όχημα με υπερβολική ταχύτητα μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και τη χτύπησε με σφοδρότητα.
Ο οδηγός προσέκρουσε σε κάδους και σταθμευμένα αυτοκίνητα, έκανε όπισθεν και χτύπησε την κοπέλα ξανά, πριν εγκαταλείψει το σημείο χωρίς να προσφέρει βοήθεια.
Η μητέρα της άτυχης φοιτήτριας, Κέλλυ Καμπακάκη, περιγράφει τις τραγικές στιγμές που ακολούθησαν στην εκπομπή Prime Time του ΣΚΑΙ: «Το τηλεφώνημα από το νοσοκομείο ήρθε για να μας ζητήσουν άδεια για επείγουσα επέμβαση στο κεφάλι. Εκεί καταλάβαμε το μέγεθος της καταστροφής. Δεν έφυγε αμέσως, αλλά ξέραμε πως δεν υπήρχε επιστροφή…».
Η υπόθεση έχει και νομικό ενδιαφέρον, καθώς πλέον, βάσει των τελευταίων αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα, η εγκατάλειψη θύματος τροχαίου αντιμετωπίζεται ως κακούργημα.
Σχολιάζοντας τη «συγγνώμη» που ζήτησε ο 28χρονος οδηγός, κατά την απολογία του στο ποινικό δικαστήριο (καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16,5 ετών και παραμένει έγκλειστος), η ίδια επισήμανε: «Ζήτησε συγνώμη, αλλά είπε ότι δεν έφταιγε αυτός, ότι το παιδί πετάχτηκε, ότι δεν έτρεχε, ότι η Εμμανουέλα περνούσε τον δρόμο με το κινητό στο χέρι και ότι έφταιγε το παιδί. Οπότε τέτοια συγνώμη, δεν είναι συγνώμη».
Η Εμμανουέλα, σύμφωνα με τους ανθρώπους της, ήταν γεμάτη ζωντάνια και αγάπη για τη φύση, με ξεκάθαρη κατεύθυνση ζωής: να γίνει κτηνίατρος και να βοηθήσει ζώα σε ανάγκη. Το πάθος της για τη σχολή και η αφοσίωσή της στην επιστήμη ήταν εμφανή σε όσους τη γνώριζαν. Όμως, μια στιγμή παρανομίας και αδιαφορίας στάθηκε μοιραία.
Η υπόθεση της Έμμας φωτίζει για άλλη μια φορά το σοβαρό πρόβλημα των τροχαίων με εγκατάλειψη. Δεν πρόκειται για «κακή στιγμή», αλλά για ανθρώπινο λάθος, παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας και εγκληματική συμπεριφορά. Η οδική ασφάλεια στην Ελλάδα παραμένει ένα ανοιχτό κοινωνικό ζήτημα, με δεκάδες νέους ανθρώπους να χάνονται άδικα κάθε χρόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου