MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Τροφές – αντίδοτα στην ηλιακή ακτινοβολία


Η έκθεση στον ήλιο, σε μία χώρα τόσο ηλιόλουστη όσο η Ελλάδα, είναι αναπόφευκτη. Όσο λοιπόν πλησιάζουμε προς τις καλοκαιρινές μας διακοπές είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να γνωρίζουμε τι θα μας βοηθούσε να προστατευτούμε από την ηλιακή ακτινοβολία. Εκτός από τα διάφορα αντηλιακά προϊόντα με τα οποία μας έχει εφοδιάσει η τεχνολογία, αντηλιακή προστασίαμπορούν να μας προσφέρουν και μίαπληθώρα τροφών που αφθονούν την περίοδο του καλοκαιριού.

Φρούτα και λαχανικά προσφέρονται απλόχερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι τυχαία. Τα αντιοξειδωτικά, ουσίες δηλαδή που προστατεύουν το δέρμα από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, βρίσκονται  κυρίως στις δύο αυτές ομάδες τροφίμων.

Εκτός από τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες (Α, C και E) που ενισχύουν την αντοχή του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία, κυρίαρχο ρόλο στην αντηλιακή προστασία έχουν τα καροτενοειδή (π.χ. λουτεϊνη, β-καροτένιο, λυκοπένιο). Φαίνεται πως η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Ε και C και ηπαράλληλη εφαρμογή αντηλιακών προϊόντων που περιέχουν τις ίδιες βιταμίνες, προστατεύει σημαντικά από την ηλιακή ακτινοβολία, ενώ τα καροτενοειδή, όπως φανερώνουν οι μέχρι τώρα ενδείξεις, έχουν φωτοπροστατευτική δράση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα καροτενοειδή προστατεύουν από το ερύθημα που προκαλείται από την έντονη έκθεση σε UVA και UVB ακτινοβολία, απορροφούν διάφορα μήκη κύματος της UV ακτινοβολίας και προφυλάσσουν  το δέρμα από τις οξειδωτικές μεταβολές που προκαλεί, η υπεριώδης ακτινοβολία. Η βιταμίνη Ε, η οποία βρίσκεται κυρίως στο ελαιόλαδο,  τα αμύγδαλα και το αβοκάντο, δρα ενισχυτικά στην προστατευτική δράση των καροτενοειδών.

Ποικίλα φρούτα και λαχανικά που ευδοκιμούν την περίοδο του καλοκαιριού αποτελούν σημαντικές πηγές καροτενοειδών. Τα καρότα, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, το πεπόνι και το σπανάκι μπορούν να μας εφοδιάσουν με β-καροτένιο, η τομάτα, το κόκκινο γκρέιπφρουτ και το καρπούζι με λυκοπένιο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα σπαράγγια και τα λαχανάκια Βρυξελλών με ζεα-ξανθίνη ενώ, το σπανάκι, τα πράσινα φασόλια και το λάχανο με λουτεΐνη.

Η φωτοπροστατευτική δράση των καροτενοειδών είναι συνεργιστική. Αυτό σημαίνει, πως εάν θέλετε να προστατευτείτε από την ηλιακή ακτινοβολία δεν αρκεί να καταναλώνετε τομάτες. Είναι σημαντικό να υπάρχει στη διατροφή σας ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Γι΄ αυτό προσπαθήστε να συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο πέντε φρούτα και δύο σαλάτες.

Εκτός όμως από τα καροτενοειδή, ιδιαίτερα σημαντικό συστατικό όταν εκτίθεστε στον ήλιο είναι τα προβιοτικά. Πρόκειται για ζωντανά στελέχη βακτηριακών ειδών. Σύμφωνα με τις μελέτες των τελευταίων ετών κάποια από τα στελέχη αυτά, με κυριότερο τo γαλακτοβάκιλλο johnsonii, φαίνεται πωςενισχύουν τη φυσική άμυνα του δέρματος και το προστατεύουν από την έκθεση στον ήλιο. Τα προβιοτικά βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το ξινόγαλο, ενώ μπορούν να ληφθούν και με τη μορφή κάποιου συμπληρώματος.

Σημαντικό ρόλο στην αντηλιακή προστασία κατέχουν και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία, ρυθμίζουν τηλειτουργικότητα των κυτταρικών μεμβρανών και τη βιοσύνθεση των λιπιδίων της κεράτινης στιβάδας του δέρματος. Βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια(σολομό, σκουμπρί, κολιό και τσιπούρα) και στους ξηρούς καρπούς (καρύδια, φιστίκια και αμύγδαλα). Προσπαθήστε λοιπόν, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, να καταναλώνετε ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και η μία από αυτές να είναι κάποιο από τα προαναφερόμενα λιπαρά ψάρια.

Τέλος, αυτό που όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας εάν θέλουμε να έχουμε επαρκή προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, είναι η σωστή υδάτωση. Κατά την έκθεση στον ήλιο, το ανθρώπινο σώμα, προσπαθώντας να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του, αυξάνει την εφίδρωση. Αποτέλεσμα της έντονης εφίδρωσης  είναι η απώλεια υγρών αλλά και ηλεκτρολυτών με πιθανή τη διαταραχή της ισορροπίας των υγρών του δέρματος. Η αυξημένη κατανάλωση νερού είναι λοιπόν απαραίτητη για την αναπλήρωση των υγρών που χάνονται, αλλά δεν επαρκεί.

Φροντίστε, εκτός από την αύξηση της κατανάλωσης του νερού, να αυξήσετε και την κατανάλωση φυσικών χυμών, φρούτων και λαχανικών. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσετε  και την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών που το σώμα σας χάνει κατά την έκθεση στον ήλιο.   

Γράφει η Παρασκευή Κουστουράκη, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc


ΠΗΓΗ: mednutrition.gr

Κρυοθεραπεία, μοναδική για τα πρησμένα πόδια.

Συντάκτες: Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, βιολόγος, Θάλεια Γούτου, Αισθητικός, medlabnews.gr

ΠΡΗΣΜΕΝΑ ΠΟΔΙΑ
Μία στις δύο γυναίκες και ένας στους τρεις άνδρες παραπονιούνται για κουρασμένα, πρησμένα πόδια με το πρόβλημα αυτό να γίνεται εντονότερο κατά την καλοκαιρινή περίοδο λόγω της ζέστης. Τα κυκλοφορικά αυτά προβλήματα σπανίως ξεκινάνε στα πενήντα, συνήθως εμφανίζονται σε νεαρές ηλικίες ενώ παρατηρούνται ακόμα και σε εφήβους. Ωστόσο σίγουρα με την πάροδο του χρόνου το πρόβλημα γίνεται εντονότερο καθώς το δέρμα λεπταίνει και οι φλέβες επιβαρύνονται.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΟΥΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΗΞΙΜΟ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ:
  • ·       Κληρονομικά αίτια
  • ·       Υπερβολική ζέστη
  • ·       Εγκυμοσύνη
  • ·       Ανεπαρκής φυσική δραστηριότητα
  • ·       Στενά ρούχα
  • ·       Ορθοστασία
  • ·       Σταύρωμα των ποδιών κατά το κάθισμα
  • ·       Αντισυλληπτικά χάπια

Κάθε μέρα τα πόδια μας μεταφέρουν το βάρος μας κοντά ή μακριά που σημαίνει ότι πρέπει πάντα να είναι δυνατά και έτοιμα για δράση. Έτσι η φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Τα πρώτα συμπτώματα χαρακτηρίζονται από πόνο, αίσθηση βάρους, πρήξιμο, κούραση, αίσθηση τσιμπήματος ή νυχτερινές κράμπες.
ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΦΛΕΒΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
Η διανομή των φλεβών στα πόδια ποικίλει σε κάθε άνθρωπο. Ωστόσο       φλεβικό σύστημα αποτελείται από:
·       Το επιφανειακό φλεβικό σύστημα, το οποίο αποστραγγίζει περίπου το 10% της φλεβικής επιστροφής. Εντούτοις μπορεί να αναλάβει την αποστράγγιση μεγαλύτερης ποσότητας όταν το βαθύ φλεβικό σύστημα παρεμποδίζεται.
·       Το βαθύ φλεβικό σύστημα, το οποίο αποστραγγίζει το 90% της φλεβικής επιστροφής και βρίσκεται ανάμεσα στις μυϊκές μάζες.
Τα δύο αυτά συστήματα συνδέονται με:
·       Κοινωνές φλέβες, οι οποίες συνδέουν δύο βαθιές ή δύο επιφανειακές φλέβες
·       Διατρητικές φλέβες, οι οποίες συνδέουν μία επιφανειακή φλέβα με μία βαθιά φλέβα. Οι φλέβες αυτές έχουν επίσης βαλβίδες που εμποδίζουν τη ροή του αίματος από το βαθύ φλεβικό σύστημα στην επιφάνεια. Η κακή λειτουργία αυτών των βαλβίδων κάνει το αίμα να λιμνάζει στα πόδια και προκαλεί τα παραπάνω επώδυνα συμπτώματα.
Οι φλέβες των κάτω άκρων προέρχονται από το φλεβικό σύστημα του ποδιού το οποίο κρύβει ένα εξαιρετικά πυκνό δίκτυο: την φλεβική αψίδα του ποδιού ή αλλιώς «αντλία Lejars». Κάθε φορά που βάζουμε το πόδι μας στο έδαφος η πίεση σε αυτό το σημείο «αδειάζει το πόδι» στέλνοντας το αίμα προς τα πάνω και με αυτό τον τρόπο πυροδοτεί την επιστροφή του κυκλοφορικού συστήματος. Οι φλέβες στη συνέχεια μεταφέρουν και αποστραγγίζουν το αίμα στο πόδι χάρις σε δύο βασικά φλεβικά συστήματα:
·       Τις εξωτερικές και εσωτερικές σαφηνείς φλέβες (επιφανειακό σύστημα)
·       Τις πρόσθιες και οπίσθιες κνημιαίες φλέβες και την ιγνυακή φλέβα (βαθύ σύστημα).
Η συστολή των μυών στα κάτω άκρα συνθλίβει τις φλέβες αδειάζοντας τις από το αίμα που περιέχουν.
Η κακή λειτουργία οποιουδήποτε από τα παραπάνω συστήματα μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο των κουρασμένων ποδιών. Το πιο συχνό αίτιο είναι η απομονωμένη ακράτεια των εξωτερικών σαφηνών φλεβών.
Η επιβράδυνση της λεμφικής κυκλοφορίας επίσης μπορεί να προκαλέσει βαριά πόδια, ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως φλεβο-λεμφική στάση. Πράγματι, το σώμα μας αποτελείται από 70% νερό. Η πλειοψηφία αυτού του εξωκυτταρικού υγρού μεταφέρεται από το αίμα. Το λεμφικό σύστημα συλλαμβάνει τα απομένοντα κυτταρικά απόβλητα και στη συνέχεια ενώνεται με τη κυκλοφορία του αίματος στην υποκλείδια φλέβα. Όπως και με την κυκλοφορία του αίματος, και με τη λεμφική κυκλοφορία μπορεί να προκύψουν προβλήματα όταν η μυϊκή περίσταλση αποδυναμώνεται.
ΚΡΥΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Η κρυοθεραπεία έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα στην ανακούφιση των κουρασμένων – πρησμένων ποδιών. Η αγγειοσυστολή που προκαλείται από ειδικά εκχυλίσματα βοτάνων προκαλεί την αίσθηση κρύου στο δέρμα και είναι πολύ χρήσιμη σε περιπτώσεις πρηξίματος καθώς λειτουργεί σαν «αντλία» για την κυκλοφορία του αίματος και απαλύνει άμεσα τον πόνο στα κουρασμένα πόδια.

ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΥΟΥ
·       Με αγγειοσυστολή
Η αγγειοσυστολή μειώνει την αιμάτωση των ιστών. Η ζέστη από το εσωτερικό του σώματος δεν φτάνει πλέον στην επιφάνεια. Ο σκοπός είναι να πυροδοτηθεί μία λειτουργία «αντλίας» που θα κινητοποιήσει το φλεβικό σύστημα να μεταφέρει προς τα πάνω το λιμνάζον στα άκρα αίμα.
·       Με εξάτμιση
Η εξάτμιση συγκεκριμένων ουσιών (αιθανόλη, αιθέρας, αιθέρια έλαια) επίσης μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση κρύου στο δέρμα. Ένα μόριο διαλύτη χρειάζεται ενέργεια ώστε να εξατμιστεί και την ενέργεια αυτή τη βρίσκει στο περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο λειτουργούν και τα ψυγεία. Ακριβώς έτσι λειτουργούν και τα αιθέρια έλαια.
Το αιθέριο έλαιο μέντας προκαλεί μία κρύα αίσθηση μέσω του συνδυασμού της αγγειοσυστολής και της εξάτμισης. Για αυτό το λόγο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στη θεραπεία των πρησμένων  ποδιών ενώ επίσης ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και δρα κατά της κατακράτησης, ιδιότητα που το καθιστά ιδανική επιλογή και για την γλυπτική του σώματος.


ΔΡΑΣΗ ΑΝΤΛΙΑΣ
Αυτή η δράση «αντλίας» συνιστάται για την επιδιόρθωση των εξωτερικών σαφηνών φλεβών, που είναι και το κύριο αίτιο της εμφάνισης κουρασμένων ποδιών. Ο πόνος που συνδέεται με αυτή την κατάσταση οφείλεται στη σημαντική επιβράδυνση της κυκλοφορίας του αίματος σε αυτές τις φλέβες. Η μόνη θεραπεία για άμεση ανακούφιση είναι η γρήγορη κινητοποίηση της αντλιακής δράσης που θα διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό επιτυγχάνεται με δύο τρόπους: το λεμφικό massage στο πόδι και την πρόκληση κρύου που θα ενεργοποιήσει την αντλιακή λειτουργία.

ΠΗΓΗ medispa.gr

Διαβάστε επίσης:

Kαλοκαιρινές περιπέτειες υγείας, που μπορεί να μας χαλάσουν τις διακοπές.

Επιμέλεια Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr


Το καλοκαίρι είναι απαραίτητο για να χαλαρώσουμε και αναζωογονηθούμε. Οι διακοπές από την ρουτίνα και τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι απαραίτητες για να μας δώσουν ενέργεια και την ψυχική ανάταση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την ζωή μας.


Όμως το καλοκαίρι ενέχει κινδύνους, που είναι καλό να γνωρίζουμε και τα τους αποφεύγουμε, αλλιώς κινδυνεύουμε να εμπλακούμε με περιπέτειες που θα μας καταστρέψουν τις λίγες αλλά πολύτιμες μέρες των διακοπών μας.


Αφυδάτωση
Ο δυνατός ήλιος του καλοκαιριού και οι ψηλές θερμοκρασίες επιβάλλουν τη λήψη πολλών υγρών. Η αφυδάτωση είναι κίνδυνος που απειλεί όλους αλλά ιδιαίτερα τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα ευπαθή άτομα. Πρέπει να πίνουμε πολύ νερό, τουλάχιστο 8 ποτήρια την ημέρα. Οι χυμοί είναι μια καλή λύση για να παίρνουμε τα απαραίτητα υγρά. Περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.
 Τα αλκοολούχα ποτά να αποφεύγονται διότι αυξάνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης. 

Ηλίαση - θερμοπληξία Ο ήλιος προκαλεί ρυτίδες και  γήρανση δέρματος. Μη βγαίνετε στον ήλιο από τις 12 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Οι αντηλιακές κρέμες με βαθμό προστασίας μεγαλύτερο από 30 SPF είναι απαραίτητες. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου είναι η κυριότερη αιτία καρκίνων δέρματος. Εγκαύματα που προκαλούνται λόγω ήλιου αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο δέρματος.
 Οι θάνατοι από θερμοπληξία μπορούν να προληφθούν.
 Δεν πρέπει να κάνετε δύσκολες εργασίες κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας αλλά σε άλλες ώρες της ημέρας πιο δροσερές. Τα ρούχα σας να είναι ελαφριά, ανοικτού χρώματος. Τα γυαλιά ήλιου καλής ποιότητας και το καπέλο μπορούν να προσφέρουν προστασία όταν βγαίνετε έξω.

Τροφικές δηλητηριάσεις
Τροφικές δηλητηριάσεις και διάρροιες καραδοκούν το
καλοκαίρι. Κρέας, πουλερικά και ψάρι να ψήνονται καλά. Το πλύσιμο των χεριών είναι απλή και αποτελεσματική μέθοδος που μειώνει πολύ τη μετάδοση μικροβίων που προκαλούν διάρροιες. Μη βάζετε τα ωμά μαζί με τα ψημένα. Υπάρχει κίνδυνος να μεταδοθούν μικρόβια και να επιμολυνθούν τα ψημένα από μικρόβια. Μην αφήνετε ωμά ή ψημένα φαγητά έξω από το ψυγείο. Μην ξεχνάτε να πλένετε με άφθονο νερό λαχανικά και σαλάτες.





Πνιγμός
Από τους σημαντικότερους κινδύνους του καλοκαιριού είναι το νερό. Μην αφήνετε τα παιδιά μόνα τους στο νερό. Οι πνιγμοί είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτων λόγω ατυχημάτων, στα παιδιά κάτω των 14 ετών. Μην πίνετε αλκοολούχα ποτά προτού πάτε για κολύμπι. Μετά από το φαγητό, ιδιαίτερα εάν αυτό ήταν πλούσιο, δεν είναι σωστό να πηγαίνει κάποιος για κολύμπι.





Κυστίτιδες – Ουρολοιμώξεις, συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζονται


Επιμέλεια: Aλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr
Πολλές φορές, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, οι γυναίκες παραπονιούνται για προβλήματα στην ούρηση, τα περισσότερα εκ των οποίων οφείλονται σε κυστίτιδα. Η κυστίτιδα αποτελεί την πιο συχνή μορφή απλής ουρολοίμωξης, και στην πραγματικότητα 20-30% περίπου των γυναικών θα υποστούν την λοίμωξη αυτή τουλάχιστον μία φορά κατά την διάρκεια της ζωής τους.
Το γεγονός, πως, η ουρήθρα βρίσκεται ανατομικά τοποθετημένη πολύ κοντά στον κόλπο και στον πρωκτό, σε συνδυασμό με την καλοκαιρινή εφίδρωση και την μειωμένη πρόσληψη υγρών σχετίζεται με την αυξημένη εμφάνισή της τους καλοκαιρινούς μήνες.
Με την εμφάνιση των χαρακτηριστικών συμπτωμάτων, δηλ. συχνουρίας, δυσουρίας, τσουξίματος- δυσκολίας στην ούρηση(δυσουρία), αισθήματος καύσους(κάψιμο),πόνου χαμηλά στην κοιλιά( υπερηβικά),  αίματος στα ούρα, πρέπει χωρίς χρονοτριβή η γυναίκα να απευθύνεται στον ιατρό της για τις κατάλληλες εξετάσεις και την έναρξη της σχετικής αντιβιοτικής αγωγής.
Πέραν της κατάλληλης αντιβιοτικής αγωγής, θα είναι χρήσιμο να πίνετε πολλά υγρά καθημερινώς( 10 ποτήρια υγρών), να σκουπίζεστε πάντα από εμπρός προς τα πίσω, να χαλαρώνετε όταν ουρείτε για να αδειάζει η κύστη τελείως, να μην καθυστερείτε την ΄επίσκεψή΄ σας  στην τουαλέτα( η κατακράτηση ούρων είναι άριστο υπόστρωμα για την ανάπτυξη φλεγμονής). Μπορείτε επίσης να πίνετε κατά την διάρκεια της θεραπείας σας 1-2 ποτήρια χυμό από κράνα( υπάρχει στα περισσότερα φαρμακεία ).
Τέλος, θα είναι καλή ιδέα, πάντα σε συνεννόηση με τον ιατρό σας, να προβείτε σε επαναληπτική καλλιέργεια ούρων επτά με δεκατέσσερις ημέρες μετά το πέρας της θεραπείας, για να επιβεβαιωθείτε για την πλήρη επιτυχία της θεραπείας σας!
Πώς διακρίνεται µια γυναικολογική µόλυνση από µια ουρολοιµωξη;
Στις ουρολοιµώξεις, η γυναίκα παραπονείται για συχνουρία, έντονο τσούξιµο κατά την ούρηση και αίσθηµα ότι η κύστη, παρά την ούρηση, δεν έχει αδειάσει.
Οι κολπίτιδες, στην αρχική τους µορφή, µπορεί να είναι ασυµπτωµατικές. Ωστόσο, υπάρχει και ένα είδος ασυµπτωµατικής ουρολοίµωξης, η ασυµπτωµατική βακτηριουρία.

Aπαραίτητη η Βιταμίνη D για την υγεία των οστών και την οστεοπόρωση


Συντάκτης: Aλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr


Βιταμίνη D και η υγεία των οστών
Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας των οστών. Διευκολύνει την αποδοτική χρησιμοποίηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Το ασβέστιο, με τη σειρά του, είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, την ανάπτυξη των οστών και τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.
Η βιταμίνη D αποκτάται τόσο μέσω του ηλιακού φωτός όσο και από τις τροφές. Η κύρια πηγή βιταμίνης D είναι η έκθεση στο ηλιακό φως (φωτόνια υπεριωδών ακτίνων Β, UVB). Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες που περιορίζουν τη χρήση της ακτινοβολίας UVB για τη σύνθεση βιταμίνης D στο δέρμα, όπως οι εποχές, η τοποθεσία, η ώρα της ημέρας, η αιθαλομίχλη και η ηλικία. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι του βορείου ή του νοτίου ημισφαιρίου (γεωγραφικό πλάτος 40 μοιρών, στον βορρά ή τον νότο) δεν εκτίθενται σε αρκετή ακτινοβολία UVB κατά τους χειμερινούς μήνες, ώστε να καθίσταται δυνατός ο σχηματισμός βιταμίνης D. Επίσης, όσο μεγαλώνουμε, η ικανότητα του οργανισμού να συνθέτει βιταμίνη D μέσω της έκθεσης στον ήλιο μειώνεται σημαντικά.


Η βιταμίνη D περιέχεται σε λίγα τρόφιμα – οι καλύτερες πηγές είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα. Περιέχεται, επίσης, σε περιορισμένο αριθμό εμπλουτισμένων τροφίμων. Στη Ευρώπη, μερικές χώρες εμπλουτίζουν τη μαργαρίνη και ορισμένα προϊόντα δημητριακών.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D σε μεγαλύτερους ενηλίκους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, τις πτώσεις και τα κατάγματα.
Στην χώρα μας  η κύρια πηγή βιταμίνης D είναι το φως του ήλιου. Τα περισσότερα άτομα παίρνουν αρκετή βιταμίνη D κατά τη διάρκεια της καθημερινής δραστηριότητας. Για να πάρει αρκετό φως του ήλιου το σώμα σας για να παράγει βιταμίνη D, πρέπει να εκθέσετε τις παλάμες σας, το πρόσωπο και τα χέρια (ή ισοδύναμη περιοχή της επιδερμίδας) στο φως του ήλιου για περίπου 5-15 λεπτά 4-6 φορές εβδομαδιαίως. Τα ηλικιωμένα άτομα και τα άτομα με πιο μελαχρινή επιδερμίδα χρειάζονται περισσότερη έκθεση στο φως του ήλιου - περίπου 15 λεπτά 5-6 φορές εβδομαδιαίως.

Είναι σημαντικό να μένετε έξω στον ήλιο μεταξύ 11πμ και 1μμ στους θερινούς μήνες (10πμ –12μμ όταν η ώρα πάει πίσω) λόγω των κινδύνων ηλιακού εγκαύματος και καρκίνου του δέρματος. Αυτό αντισταθμίζει οποιαδήποτε πιθανά οφέλη από την παραγωγή βιταμίνης D.
Πολλά άτομα έχουν ανεπαρκές ποσοστό βιταμίνης D, ειδικά ηλικιωμένα άτομα που ζουν σε οίκους ευγηρίας.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D στα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε ραχίτιδα, μια πάθηση που δημιουργεί αδυναμία των οστών και των μυών και παραμορφώσεις των οστών. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στους ενηλίκους μπορούν να οδηγήσουν σε κατάγματα που προκαλούνται από την οστεοπόρωση, όπως πόνους στα οστά και στις αρθρώσεις, μυϊκή αδυναμία και πτώσεις.
 .
Πόσο ασβέστιο και βιταμίνη D χρειάζεστε; 
Ασβέστιο 
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου. Υπάρχουν επίσης μικρά ποσά σε άλλα τρόφιμα συμπεριλαμβανομένων των ψωμιών, στα δημητριακά, στα φρούτα και λαχανικά, στα ψάρια που μπορούμε να τα φάμε με τα κόκαλα τους (π.χ. σαρδέλες), ταχίνι, αμύγδαλα, σύκα και τρόφιμα που ενισχύονται με ασβέστιο. Αν το βρίσκετε δύσκολο να πάρετε αρκετό ασβέστιο από τα τρόφιμα ρωτήστε το γιατρό ή το διαιτολόγο σας για τη λήψη ενός συμπληρώματος ασβεστίου.
Αν δεν δέχεται ο οργανισμός σας τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή δεν τα απολαμβάνετε, υπάρχουν διαθέσιμα μερικά ασβέστιο-εμπλουτισμένα προϊόντα, όπως ο ασβέστιο-εμπλουτισμένος χυμός πορτοκαλιού, δημητριακά και γάλα σόγιας. 
Τα άτομα χρειάζονται διαφορετικά ποσοστά ασβεστίου σε διαφορετικές ηλικίες  (διαβάστε τον πίνακα των τροφίμων που περιέχουν ασβέστιο σε προηγούμενο άρθρο μου http://medlabgr.blogspot.com/2011/02/blog-post_17.html).
  • Παιδιά (5 ως 11 χρόνων) - 2 ως 3 μερίδες πλούσιων σε ασβέστιο τροφίμων καθημερινά (600-1000 mg καθημερινά από τρόφιμα με υψηλό ποσοστό ασβεστίου). 
  • Έφηβοι (11 ως 18 χρόνων) – τουλάχιστον 3 μερίδες πλούσιων σε ασβέστιο τροφίμων καθημερινά (800-1000 mg καθημερινά από τρόφιμα με υψηλό ποσοστό ασβεστίου). 
  • Γυναίκες μετά από την εμμηνόπαυση - τουλάχιστον 3 μερίδες πλούσιων σε ασβέστιο τροφίμων καθημερινά (1000 έως 1300 mg καθημερινά από τρόφιμα με υψηλό ποσοστό ασβεστίου). 
  • Άλλοι ενήλικοι - τουλάχιστον 3 μερίδες πλούσιων σε ασβέστιο τροφίμων καθημερινά (1000 έως 1300 mg καθημερινά από τρόφιμα με υψηλό ποσοστό ασβεστίου). 
  • Ενήλικοι πάνω των 70 - τουλάχιστον 3 μερίδες πλούσιων σε ασβέστιο τροφίμων καθημερινά (1300mg καθημερινά από τρόφιμα με υψηλό ποσοστό ασβεστίου). 
Η βιταμίνη D 
Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 400 έως 600 IUs (διεθνείς μονάδες) βιταμίνης D καθημερινά. Αν δεν έχετε αρκετή έκθεση στο φως του ήλιου, χρειάζεστε ένα συμπλήρωμα Βιταμίνης D τουλάχιστον 400 IUs καθημερινά. Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D, συζητήστε το με το γιατρό σας.
Μερικά συμπληρώματα ασβεστίου και παρασκευάσματα πολυβιταμινών περιέχουν βιταμίνη D, αλλά το επίπεδό τους ίσως είναι πάρα πολύ χαμηλό για να ανταποκριθεί στην ανεπάρκεια Βιταμίνης D.
Υπάρχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης D σε μερικά τρόφιμα, όπως στα λιπαρά ψάρια (σολομό, ρέγγα και σκουμπρί). Υπάρχει επίσης στο συκώτι, στα αυγά και ενισχυμένα τρόφιμα όπως η μαργαρίνη. Υπάρχουν πολύ μικρά ποσά σε μερικά γάλατα χαμηλής περιεκτικότητας λιπαρών.
Τα περισσότερα άτομα είναι απίθανο να πάρουν αρκετή βιταμίνη D μόνο από τη διατροφή. Το μουρουνόλαδο περιέχει βιταμίνη D αλλά και βιταμίνη Α. Αυτό μπορεί να είναι τοξικό σε μεγάλες ποσότητες και μπορεί ακόμη να αυξήσει τον κίνδυνο κατάγματος.
Πάντα να συζητήστε τα συμπληρώματα ασβεστίου ή βιταμίνης D με το γιατρό σας πριν τα πάρετε.
Ποιος διακινδυνεύει περισσότερο από την ανεπάρκεια Βιταμίνης D;

  • ηλικιωμένα άτομα - ειδικά εκείνα που είναι κλεισμένα στο σπίτι ή σε οίκους ευγηρίας 
  • άτομα με ορισμένες δερματικές καταστάσεις που πρέπει να αποφεύγουν τον ήλιο 
  • άνθρωποι με σκούρα επιδερμίδα 
  • γυναίκες που φορούν φερετζέ και καλύπτουν το περισσότερο μέρος του σώματός τους 
  • άτομα με ασθένειες που καθιστούν δύσκολη την απορρόφηση αρκετής βιταμίνης D 


Βιβλιογραφικές αναφορές 
  • Optiford Project www.optiford.org
  • European Research
  • World Health Organization: Active Ageing: A Policy Framework Report of the Noncommunicable Disease Prevention and Health Promotion Department: Ageing and Life Course: www.who.int/hpr/ageing
  • Holick, M.F. Sunlight and vitamin D for bone health and prevention of autoimmune diseases, cancers and cardiovascular disease. Am J Clin Nutr 2004; 80 (suppl): 1678S-1688S.

Τροφές που κάνουν την επιδερμίδα μας να λάμπει! Μάθε ποιες είναι!


Αν δεν πιστεύεις ότι η ομορφιά πηγάζει από μέσα μας, συμπεριέλαβε στη διατροφή σου τις παρακάτω τροφές και δες πόσο ανανεωμένη μπορεί να δείχνεις, ξοδεύοντας ελάχιστα ευρώ. 


Λεμόνι+ ακτινίδιο για αποτοξίνωση του οργανισμού
Πολλοί πιστεύουν ότι τα πορτοκάλια είναι τα πιο πλούσια φρούτα σε βιταμίνη C. Κι όμως! “Ένα μπολ καθαρισμένα ακτινίδια περιέχει σχεδόν την διπλάσια ποσότητα σε βιταμίνη C σε σχέση με την αντίστοιχη ποσότητα σε πορτοκάλια”, λέει η Lisa Drayer, συγγραφέας του βιβλίου “The Beauty Diet”. Και συνεχίζει: “η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης C έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την εμφάνιση των ρυτίδων”. Πέραν αυτού, όμως, και τα λεμόνια βοηθούν στο να αποβληθούν οι τοξίνες από τον οργανισμό.
 
Ginger για τα πρησμένα μάτια
“Αν έχεις έντονα πρηξίματα και σακούλες κάτω από τα μάτια, αρκεί να συμπεριλάβεις στο διατροφολόγιό σου το ginger”, συμβουλεύει η Allison Tannis, διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου “Feed Your Skin, Starve Your Wrinkles”. Δεν έχει μόνο υπέροχη spicy γεύση (θα το λατρέψεις, ειδικά αν σου αρέσουν οι καυτερές τροφές) αλλά έχει και αντιφλεγμονώδη δράση. Σε αυτή την περίπτωση, όταν πάσχεις από ψωρίαση ή ακμή το ginger μπορεί να κάνει θαύματα, δεδομένου ότι οι τελευταίες παθήσεις αποτελούν δείγμα φλεγμονής.
 
Papaya για λάμψη
Τα εξωτικά φρούτα όπως η papaya δίνουν την εντύπωση ότι μόλις γύρισες από διακοπές, αφού κάνουν την επιδερμίδα σου να δείχνει λαμπερή & fresh. Η καροτίνη και η βιταμίνη C που περιέχει έχουν έντονη αντιρυτιδική δράση. Μια εβδομάδα, λοιπόν, διακοπών σε ένα εξωτικό μέρος και θα διώξεις από το μυαλό σου το botox.
 
Στρείδια+ οστρακοειδή για να σταματήσεις τον χρόνο
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο σολομός είναι πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και ότι η κατανάλωσή του βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Σε ότι έχει να κάνει, όμως, με τροφές που δρουν κατά των ρυτίδων και μας προσφέρουν όμορφη επιδερμίδα, τα στρείδια είναι η λύση. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο που μας χαρίζει σφριγηλότητα και λάμψη, ενώ σε συνδυασμό με την αφροδισιακή τους δράση αποτελούν το ιδανικό πιάτο.
 
Κριθαράκι για να μειώσεις τις ρυτίδες
Μπορεί το κριθαράκι να μην είναι πρώτο στη λίστα των διατροφικών μας συνηθειών, αλλά μήπως ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει; Μπορεί να μην το γνώριζες, όμως το κριθαράκι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά στοιχεία τα οποία απελευθερώνονται στο αίμα σταθεροποιώντας τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης. Με τον τρόπο αυτό, ευνοείται η παραγωγή κολλαγόνου- συστατικό του δέρματος που του προσφέρει σύσφιξη και ελαστικότητα.

ΠΗΓΗ www.tlife.gr

Καρκίνος του παχέος εντέρου. Διάγνωση και θεραπεία.


επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr
Το παχύ έντερο αποτελείται από 4 τμήματα: το ανιόν, το εγκάρσιο, το κατιόν και το σιγμοειδές. Ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε από τα 4 τμήματα του εντέρου και μπορεί να έχει διαφορετικά συμπτώματα ανάλογα με τον εντοπισμό του.  

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου φαίνεται ότι αναπτύσσεται επί μακρό χρονικό διάστημα. Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι καρκίνοι του παχέος εντέρου ξεκινούν σαν πολύποδες, που είναι γνωστοί και σαν αδενώματα. Με τα χρόνια μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.
Τα κύτταρα από τον όγκο μπορούν να διασπαρούν με την κυκλοφορία του αίματος ή του λεμφικού συστήματος σε άλλα σημεία του σώματος. Εκεί μπορούν να δημιουργήσουν αποικιακούς όγκους, οι οποίοι ονομάζονται μεταστάσεις.

Επιδημιολογικά στοιχεία

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνά απαντώμενος καρκίνος σε άνδρες και γυναίκες.
Η θνησιμότητα από καρκίνο του παχέος εντέρου πέφτει διαρκώς τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα νέα περιστατικά είναι λιγότερα, διαγιγνώσκονται νωρίτερα και οι θεραπείες έχουν βελτιωθεί κατά πολύ.
Η 5-ετής επιβίωση είναι 90% για τους ασθενείς που ο καρκίνος τους εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται σε αρχικά στάδια, πριν να εξαπλωθεί. Αλλά μόνο περίπου 40% του καρκίνου του παχέος εντέρου εντοπίζονται σε αρχικά στάδια. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση.
Ποιος κινδυνεύει από την ασθένεια;

Ο κίνδυνος εμφάνισης μιας νόσου υπολογίζεται με βάση της ύπαρξη παραγόντων κινδύνου, συνθηκών οι οποίες αποδεδειγμένα αυξάνουν τις πιθανότητες κάποιου να νοσήσει από μια δεδομένη ασθένεια.
Ειδικά για τον καρκίνο του εντέρου υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου όπως:
  • Δίαιτα και Διατροφή. Η θεωρία ότι οι διαιτητικοί παράγοντες σχετίζονται με τον ορθοκολικό καρκίνο βασίζεται σε επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν ότι η θνησιμότητα αυξάνει σε πληθυσμούς που καταναλώνουν πολλές θερμίδες, πολλές πρωτεϊνες ζωικής προέλευσης και κορεσμένα λίπη, και λίγες φυτικές ίνες.
    Οι πληθυσμοί που έχουν αυξημένο ποσοστό στεφανιαίας νόσου και υψηλά επίπεδα χοληστερίνης έχουν και αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση ορθοκολικού καρκίνου. Κάποια είδη λιπών μπορεί να συμβάλλουν κατά το στάδιο ανάπτυξης του καρκίνου.
    Το αλκοόλ είναι ένας ακόμα προδιαθεσικός παράγοντας, χωρίς αυτό να είναι καθολικά παραδεκτό.
    Η αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών συστατικών (όπως βιταμίνη C και Ε) φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτού του καρκίνου.
    Η ασπιρίνη φαίνεται ότι παρεμποδίζει την ανάπτυξη όγκων του παχέος εντέρου.
  • Προσωπικό ιστορικό ορθοκολικού ή άλλου είδους καρκίνου ή πολύποδα.
    Οι γυναίκες που έχουν καρκίνο των ωοθηκών, του ενδομητρίου ή του μαστού έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν και ορθοκολικό καρκίνο.
  • Γενετικοί παράγοντες (οικογενειακό ιστορικό ορθοκολικού καρκίνου ή πολύποδα). Περίπου 25 % των ασθενών έχουν οικογενειακό ιστορικό νόσου.
  • Ηλικία. Ο κίνδυνος για την εμφάνιση του ορθοκολικού καρκίνου αυξάνει με την ηλικία. Ατομα με ηλικία άνω των 55 ετών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ορθοκολικό καρκίνο.
  • Καθιστική ζωή. Η έλλειψη σωματικής άσκησης επηρεάζει την κινητικότητα του εντέρου
    με αποτέλεσμα να αυξάνει ο κίνδυνος για ορθοκολικό καρκίνο.
  • Χρόνια Φλεγμονώδης Εντερική Νόσος. Ο ορθοκολικός καρκίνος θεωρείται επιπλοκή χρόνιας φλεγμονώδους εντερικής νόσου και είναι πιο συχνός σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα. Η επίπτωση της νόσου αυξάνει όσο μεγαλύτερο είναι το τμήμα του εντέρου που έχει προσβληθεί και όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια και η σοβαρότητα της κολίτιδας.
Διάγνωση

Η νόσος είναι συχνά ασυμπτωματική.
Οταν υπάρχουν συμπτώματα μπορεί να είναι ασαφή. Για παραδειγμα μια αλλαγή στην κινητικότητα του εντέρου (δυσκοιλιότητα, διάρροιες, ή ασχημάτιστα κόπρανα) μπορεί να μην προκαλέσουν την προσοχή του ασθενούς ή να αποδοθούν σε διαιτητικές αλλαγές.

Ανάμεσα στα γενικότερα συμπτώματα που είναι η απώλεια βάρους, η απώλεια της όρεξης, η αδυναμία, όμως μπορεί να υπάρχουν και:
  • αιμορραγίες από το ορθό
  • αίμα στα κόπρανα
  • διάχυτο κοιλιακό άλγος ή κράμπες
  • αναιμία (δευτερογενώς λόγω αιμορραγιών)
  • άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα (π.χ. ναυτία, έμετοι)

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον εντοπισμό του όγκου και ανάλογα με το άν υπάρχει διήθηση του εντερικού τοιχώματος.
Θεραπείες της ασθένειας

Συνήθως υπάρχουν πολλές εναλλακτικές θεραπείες. Υπάρχου τρείς βασικοί τύποι θεραπείας του καρκίνου του παχέος εντέρου: εγχείρηση, ακτινοβολία, και χημειοθεραπεία. Ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου, μπορεί να χορηγηθούν δύο ή και τρείς τύποι θεραπείας ταυτόχρονα ή διαδοχικά.
Χειρουργική Θεραπεία!
Η χειρουργική αντιμετώπιση, αποτελεί και την ριζική λύση στο πρόβλημα του καρκίνου του παχέος εντέρου.!
Αποσκοπεί στην ριζική αφαίρεση του όγκου και την επανένωση-απαναφορά της συνέχειας του εντερικού αυλού , ώστε να υπάρχει άρτια λειτουργικότητα του ασθενούς.
Ανάλογα με το μέρος που εντοπίζεται και η βλάβη, η εγχείρηση αφορά το τυφλό και ανιόν, το εγκάρσιο, το κατιόν και το σιγμοειδές και τελικά το κατώτερο μέρος του εντέρου το ορθό.
Η εγχείρηση επιτελείται απο γενικό χειρουργό και την ομάδα του, και αποτελεί μία από τις κλασικότερες επεμβάσεις της μοντέρνας κλασικής χειρουργικής. Ο χρόνος νοσηλείας κυμαίνεται από 4-7 ημέρες, ο δε χρόνος επέμβασης, απο 2 έως 4 ώρες ανάλογα με την βαρύτητα της πάθησης.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ !!!
Στην χειρουργική του παχέος εντέρου σήμερα υπάρχουν σημαντικές παροχές της ιατρικής τεχνολογίας, που σκοπό έχουν την βελτιστοποίηση των μεθόδων χειρουργικής και το καλύτερο αποτέλεσμα στην ίαση και την ταλαιπωρία του ασθενούς
  • ¨Τα συρραπτικά εργαλεία!
Αυτα αποτελούν τα πλέον σύγχρονα αυτόματα μηχανήματα, με τα οποία ο γενικός χειρουργός επιτελεί: γρήγορες κινήσεις διατομής εκτομής και αναστόμωσης του εντέρου, με παράλληλη ιδανική ασηψία και ανατομική αρτιότητα!!
  • Λαπαροσκοπική Χειρουργική!

Η ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ σήμερα προσφέρει στην χειρουργική του παχέος εντέρου, το σημαντικό υποβοήθημα της μεγάλης μείωσης του εύρους της χειρουργικής τομής, με αποτέλεσμα την μείωση του μετεγχειρητικού άλγους και του μετεγχειρητικού χρόνου ανάρρωσης.
Επίσης προσφέρει μία αρτιότερη και πλέον αναίμακτη επέμβαση σε δύσκολα προσβάσιμες περιοχές της κοιλιάς όπως η "σπληνική καμπή" και η ελάσσων πύελος, με αποτέλεσμα την μείωση της σημαντικής νοσηρότητας αυτών των επεμβάσεων!!!!

Η ακτινοβολία είναι θεραπεία με ακτίνες υψηλής ενέργειας (όπως οι ακτίνες Χ) οι οποίες καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα. Η ακτινοβολία μπορεί να έρχεται έξω από το σώμα (εξωτερική ακτινοβολία) ή από ραδιενεργά υλικά που τοποθετούνται κατευθείαν στον όγκο (εσωτερική ακτινοβολία).
Μετά την εγχείρηση, η ακτινοβολία μπορεί να προσβάλλει μικρές περιοχές του καρκίνου που δεν μπόρεσαν να αφαιρεθούν κατά την εγχείρηση. Αν το μέγεθος ή η θέση ενός όγκου κάνει δύσκολη την εγχείρηση, η ακτινοβολία μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν από αυτή για να περιορίσει το μέγεθος του όγκου.

Η χημειοθεραπεία συνίσταται στην χρήση φαρμάκων τα οποία καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα. Συνήθως τα φάρμακα χορηγούνται ενδοφλέβια ή από του στόματος. Από τη στιγμή που θα περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος, διανέμονται σε όλο το σώμα.
Οι συστάσεις που δίδονται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας σε συνεργασία με έγκυρα διεθνή αντικαρκινικά κέντρα όσον αφορά την δίαιτα και τον τρόπο ζωής στην πρόληψη του Κ.Π.Ε. είναι:
  • Μειωμένη κατανάλωση ζωικού λίπους (λιγότερο από το 20% του συνόλου των λαμβανομένων θερμίδων).
  • Η καθημερινή διατροφή να περιλαμβάνει ικανή ποσότητα φρέσκων λαχανικών και φρούτων, ψωμιού ολικής αλέσεως, δημητριακών, οσπρίων και ελαιολάδου, προκειμένου να εξασφαλισθεί η λήψη σημαντικής ποσότητας φυτικών ινών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και άλλων συστατικών που έχουν αντικαρκινική δράση. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το ασβέστιο των γαλακτοκομικών προϊόντων ασκεί προφυλακτική δράση. Το παραπάνω διαιτολόγιο αντιπροσωπεύεται στη λεγόμενη «Μεσογειακή Δίαιτα».
  • Το παραπάνω προτεινόμενο διαιτολόγιο και ο δραστικός περιορισμός του Δυτικού τρόπου διατροφής με τροφές του τύπου «Fast Fοοd», που είναι πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος, είναι πιθανώς ευεργετικό, όταν εφαρμόζεται από την παιδική και νεαρή ηλικία.
  • Να αποφεύγονται: η υπερβολική λήψη θερμίδων και η παχυσαρκία
    το κάπνισμα ή κατάχρηση οινοπνευματωδών
  • Η σωματική άσκηση πρέπει να είναι καθημερινή πρακτική

Συμπερασματικά: Είναι χρήσιμη η διατροφή που είναι φτωχή σε ζωικό λίπος και πλούσια σε συστατικά φυτικής προέλευσης, αλλά μέχρι να διευκρινισθούν με ακρίβεια οι ιδιότητες των διαφόρων συστατικών της τροφής, πρέπει να αποφεύγονται οι διαιτητικές υπερβολές.
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων