Προτάσσοντας το επιχείρημα της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών, πιστοποιημένων απ’ τις υψηλού στάθμης ευρωπαϊκές προδιαγραφές, οι γιατροί και οι οδοντίατροι της Λέσβου αντιδρούν στη διαφήμιση του ιδιωτικού νοσοκομείου του Αδραμυττίου, που επικεντρώνεται στις τιμές.
Εκτός απ’ αυτό, όμως, ο ιατρικός κόσμος περνά στην αντεπίθεση κινητοποιώντας και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και την Ομοσπονδία των Οδοντιατρικών Συλλόγων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ξαφνικό ανταγωνισμό εξ Ανατολών.«Αυτό που κατ’ αρχάς κάναμε ως Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, είναι να απευθυνθούμε στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, αλλά και στο Υπουργείο Υγείας, ζητώντας τις νομικές συμβουλές τους για το θέμα», ανέφερε ο Παναγιώτης Προβέτζας, τονίζοντας πως το όλο ζήτημα απασχολεί έντονα τους γιατρούς της Λέσβου. «Είναι σαφέστατα επιλογή του κάθε ασθενή πού θα πάει και τι υπηρεσίες θα θελήσει να έχει.
Είναι όμως θέμα που διέπεται από συγκεκριμένη νομοθεσία το πώς θα πληροφορηθεί αυτές τις επιλογές», συνέχισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, υποστηρίζοντας πως αυτό που υποχρεωτικά για τον καθένα πρέπει να μπαίνει στη ζυγαριά και να αποτιμάται, είναι το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας.
«Δουλειές του ποδαριού;»
«Ποιος μας εγγυάται για την ποιότητα και τον έλεγχο, την επάρκεια και την πιστότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και των εγκαταστάσεων που προσφέρονται απέναντι; Είναι πάντα οι φτηνές λύσεις και υπεύθυνες, ή μήπως έχουμε να κάνουμε με δουλειές του ποδαριού, που ανθούν εξ αιτίας της κρίσης;», είπε ο κ. Προβέτζας, που ακολούθως υποστήριξε ότι και σε ό,τι αφορά στις τιμές, οι ασφαλισμένοι τού ΕΟΠΥΥ πληρώνουν στη μεγάλη πλειοψηφία των εξετάσεων χαμηλότερα τιμολόγια απ’ αυτά που εμφανίζονται στον τιμοκατάλογο του ιδιωτικού νοσοκομείου. Τέλος, ανέφερε: «Θεωρώ πως στον τόπο μας, τόσο στο Νοσοκομείο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, είναι πάρα πολύ καλοί οι συνάδελφοι, για αυτό οι πολίτες πρέπει να τους έχουν εμπιστοσύνη, να ξέρουν πως βρίσκονται σε καλά χέρια.»
Ο κ. Προβέτζας, χθες, απ’ τη Χίο όπου βρισκόταν λόγω του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρειας, επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με τις νεώτερες εξελίξεις και την έκταση που έχει πάρει σε διαφημιστικό επίπεδο το ιδιωτικό νοσοκομείο του Αδραμυττίου.
Τρίτη χώρα…
Το προηγούμενο Σάββατο, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λέσβου, Παναγιώτης Λαμπούσης, ενημέρωσε τους προέδρους και τους αντιπροσώπους των οδοντιατρικών συλλόγων όλης της χώρας για το ζήτημα που απασχολεί τον τοπικό Σύλλογο και τις διαστάσεις που λαμβάνει το θέμα.
Όπως μας είπε, υπήρξε άμεσο ενδιαφέρον και προσφέρθηκαν συνάδελφοί του να ενεργοποιήσουν τους κατάλληλους μηχανισμούς εξέτασης της υπόθεσης, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι υπηρεσίες που διαφημίζονται, προσφέρονται σε τρίτη χώρα, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Πιστεύω ότι ενεργοποιήσαμε τον επιστημονικό μας φορέα και περιμένουμε να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις για τις οποίες θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους», είπε ο κ. Λαμπούσης, προσθέτοντας: «Υπάρχουν σήμερα οδοντίατροι και στη Λέσβο, που ενώ βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, θέλοντας να εναρμονιστούν με τις προδιαγραφές του “Δημόκριτου”, θα επιβαρυνθούν με το κόστος αδειοδότησης του ακτινογραφικού τους μηχανήματος.
Εξ αιτίας της κρίσης, όλοι έχουμε προχωρήσει σε σοβαρές μειώσεις που φτάνουν και το 30% των τιμών που είχαμε έως πρότινος, και παρ’ ότι έχουν ανέβει σημαντικά πολλές απ’ τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε, εξακολουθούμε να προμηθευόμαστε πρώτης ποιότητας υλικά.
Δεν κάνουμε και για κανένα λόγο καμμία υπαναχώρηση στο θέμα της ποιότητας.»
Ένα ζήτημα που έθεσε ακόμη ο κ. Λαμπούσης, είναι η προσπάθεια που γίνεται απ’ την Ομοσπονδία να υπάρξει συμφωνία με τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη μέρους της οδοντιατρικής δαπάνης, όπως ήταν πριν με τον ΟΠΑΔ.
Πιο φτηνά με ΕΟΠΥΥ
Εξ άλλου χθες, μιλώντας στην ΕΡΑ Αιγαίου το μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, ακτινοδιαγνώστης Πολύδωρος Αμπατζής, για το ίδιο θέμα επεσήμανε: «Οι τιμές για τα διάφορα πακέτα εξετάσεων είναι αδικαιολόγητα χαμηλές. Είναι πιο χαμηλές και από τις αμοιβές που δίνει ο ΕΟΠΠΥ σε συμβεβλημένα κέντρα, οι οποίες κυριολεκτικά κυμαίνονται στο επίπεδο του κόστους. Το παράδοξο είναι πως για τους ασφαλισμένους οι εξετάσεις αυτές έχουν μια μικρή συμμετοχή της τάξης των τριών – τεσσάρων ευρώ στη χώρα μας.»
Ο ίδιος σε σχέση με τον τρόπο προβολής του τουρκικού ιδιωτικού νοσοκομείου στην πόλη της Μυτιλήνης, ανέφερε: «Τέτοιου τύπου διαφήμιση με φυλλάδια κα αναλυτικούς τιμοκαταλόγους για ιατρικές υπηρεσίες απαγορεύεται ρητά για ελληνικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, έχουμε να κάνουμε με ιδιωτικό θεραπευτήριο του εξωτερικού και γι’ αυτό έχουμε ζητήσει τη συνδρομή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα.
http://www.emprosnet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου