Η πορεία ογδόντα (80) χρόνων προσφοράς της Θεραπευτικής Κλινικής στον πάσχοντα συνάνθρωπο, καθώς και εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάσθηκε σε ειδική τελετή που οργανώθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα στις 15/3, παρουσία των Πρυτανικών Αρχών, των μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής και άλλων Τμημάτων, πολλών φοιτητών, καθώς και πολλών πολιτών.
Η Θεραπευτική Κλινική του ΕΚΠΑ είναι μια από τις παλαιότερες Κλινικές της Ιατρικής Σχολής και η μοναδική στον Ελλαδικό χώρο που έχει ως κύριο ακαδημαϊκό αντικείμενο τη διδασκαλία, την έρευνα και την εφαρμοσμένη ιατρική πρακτική της Κλινικής Θεραπευτικής σε ένα ευρύτατο φάσμα νοσημάτων της Παθολογίας. Η δε ερευνητική και ευρύτερα η παραγωγική δραστηριότητα των μελών ΔΕΠ της Κλινικής υπήρξε από ιδρύσεώς της και συνεχίζει να είναι πρωτοποριακή, καθιερώνοντάς την ανάμεσα στις κορυφαίες στην Ελλάδα, με διεθνή απήχηση σημαντική, γεγονός που αποτυπώνεται διαρκώς στον μεγάλο αριθμό δημοσιευμένων εργασιών των μελών της σε περιοδικά υψηλότατου κύρους.
Ο Πρύτανης και Διευθυντής της Κλινικής, καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος, στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της Κλινικής και σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το κύριο οργανωτικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της Θεραπευτικής Κλινικής, που τη διαφοροποιεί από όλες τις άλλες Παθολογικές Κλινικές, είναι η ύπαρξη όλων σχεδόν των παθολογικών ειδικοτήτων σε ένα ενιαίο λειτουργικά σχήμα στα πλαίσια του Παθολογικού Τομέα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της Θεραπευτικής Κλινικής είναι η αρμονική συνεργασία των πανεπιστημιακών ιατρών με τους ιατρούς του ΕΣΥ. Στην κατανομή αρμοδιοτήτων πάντα επικρατούν κριτήρια που σχετίζονται με τη διάρκεια εργασίας στην Κλινική και τις ικανότητες των στελεχών της και όχι η πανεπιστημιακή ή μη ιδιότητα. Το σύστημα της λειτουργίας της Θεραπευτικής Κλινικής είναι σήμερα πιο επίκαιρο παρά ποτέ γιατί συμβάλλει στην εξοικονόμηση προσωπικού και πόρων».
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγητή Ευστράτιο Πατσούρη και τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής, καθηγητή Πέτρο Σφηκάκη, και ομιλίες σχετικά με την ιστορία, το έργο και την προσφορά της Κλινικής από τον π. Πρύτανη, Ομότιμο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Σπυρίδωνα Μουλόπουλο, τον Ομότιμο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Νικόλαο Ζακόπουλο, την καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Μαρία Αλεβιζάκη, τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Σάββα Τουμανίδη, και τον Ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημήτριο Σιδερή.
Στη Θεραπευτική Κλινική έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές μελέτες με πειραματικά μοντέλα, ενώ την τελευταία 10ετία έχει ολοκληρωθεί η εισαγωγή νέων τεχνικών (μοριακές και κυτταρικές) και γίνεται διερεύνηση παθογενετικών μηχανισμών. Επίσης, έχει υπάρξει «στροφή» προς μεγάλης εμβέλειας κλινικές μελέτες με επικέντρωση σε δυσίατα νοσήματα, ενώ το Food and Drug Administration των Η.Π.Α., γνωστό ως FDA, έχει παράσχει έγκριση φαρμακευτικών παραγόντων για τρέχουσα χρήση στα νοσήματα αυτά – αποτέλεσμα των μελετών που διεξάγονται στην Κλινική.
Η αδιάλειπτη παρουσία και το σημαντικό έργο της Θεραπευτικής Κλινικής είναι ένα ακόμα απτό παράδειγμα της προσφοράς του Πανεπιστημίου Αθηνών μέσα από τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και τις Πανεπιστημιακές Κλινικές. Σε αυτά, διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι συνέβαλαν μέσα από το ερευνητικό έργο τους σε πρωτοπόρα για την εποχή θεραπευτικά πρωτόκολλα και σε νέες θεραπευτικές μεθόδους και πρακτικές, αναβαθμίζοντας έτσι σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας που προσφέρονται στην Κοινωνία από τα Δημόσια Νοσοκομεία, τόσο σε κανονικές συνθήκες, όσο και σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως τώρα με την προσφυγική κρίση, όπου οι Κλινικές του ΕΚΠΑ με το δυναμικό τους πρωτοστατούν, μαζί με άλλους φορείς βεβαίως, στην εθελοντική προσφορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου