Πρόβλημα υποστελέχωσης των δημόσιων δομών με κενές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πρόβλημα υποστελέχωσης των δημόσιων δομών με κενές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών

Συνάντηση με την Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ πραγματοποίησε σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ.
Οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ έκαναν εκτεταμένη αναφορά στο πρόβλημα υποστελέχωσης των δημόσιων δομών επισημαίνοντας ότι οι κενές  θέσεις γιατρών και νοσηλευτών δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία  των κλινικών σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, ενώ παράλληλα έχουν ως συνέπεια οι εργαζόμενοι να έχουν φτάσει στα όρια του burn- out.  Επίσης τέθηκε το θέμα της χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας,  οι συμβάσεις με τα ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας, η ανάγκη επίσπευσης των κρίσεων για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός των νοσοκομείων αλλά και οι επιθέσεις που δέχονται συχνά  γιατροί και προσωπικό, οι οποίες  χρήζουν νομικής υποστήριξης. 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για βιώσιμη έξοδο από την κρίση προς όφελος των αδύναμων και των πληγέντων από τα μέτρα της λιτότητας. «Για να πετύχει αυτή η πολιτική πρέπει να υπάρξει συστράτευση των πιο έντιμων, των πιο αξιόπιστων και των πιο έγκυρων επιστημονικά δυνάμεων που έχει το σύστημα υγείας, έτσι ώστε σταδιακά να βελτιωθεί η  καθημερινότητα και να διασφαλιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών στον κόσμο που τις έχει ανάγκη», ανέφερε ο κ. Ξανθός. Επεσήμανε επίσης ότι για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια μνημονίου, αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για την υγεία, ολοκληρώθηκαν παλαιότερες κρίσεις για προσλήψεις γιατρών, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν «παγώσει» και  προκηρύχθηκαν νέες θέσεις μόνιμου ιατρο-νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού με στόχο τη σταθεροποίηση και τη σταδιακή ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.   
«Έχουμε αντιστροφή της συνεχιζόμενης περικοπής των λειτουργικών δαπανών για το ΕΣΥ. Από 1,388 δισεκατομμύρια, που ήταν το όριο αγορών το 2015, φέτος είναι 1,634 δισεκατομμύρια, ενώ η κρατική επιχορήγηση από το 1,025 πήγε στο 1,156. Επιπλέον, αυξήσαμε τα κονδύλια για την ΠΦΥ από τα 115 εκ. στα 150 εκ. € και  αυξήσαμε το κονδύλι για τους επικουρικούς γιατρούς και  το επικουρικό προσωπικό: Στα νοσοκομεία από 34 εκατομμύρια, έγινε 60 εκατομμύρια και στην ΠΦΥ τα 12 εκατομμύρια, έγιναν 20 εκατομμύρια. Αυξήσαμε, επίσης, το κονδύλι για τις εφημερίες των γιατρών και τις υπερωρίες του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού από τα 297 εκ € στα 335 εκ. € και εξασφαλίσαμε 1,5 εκ. €, ώστε να δώσουμε ως οικονομικό κίνητρο, μηνιαίο επίδομα ύψους 400 € σε 311 γιατρούς που υπηρετούν/ θα υπηρετήσουν σε άγονες περιοχές με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία ψήφισης του παράλληλου προγράμματος (21/02/2016).  Έχουμε, επίσης, προσλάβει 1.275  επικουρικούς γιατρούς από τον Οκτώβριο του 2015. Έχουμε υπογράψει 350 διορισμούς από παλιές κρίσεις του 2008, του ’09 και του ΄10 που «ξεπαγώσαμε», ενώ αυτή την περίοδο διορίζονται 985 μόνιμοι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός προθέτοντας ότι έχει γίνει συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για νέα παράταση του υπηρετούντος επικουρικού προσωπικού (η τρέχουσα λήγει στις 30/9/2016), έτσι ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. 

Ο κ. Ξανθός τόνισε, επίσης, ότι ακριβώς επειδή προέρχεται από το ΕΣΥ, γνωρίζει πολύ καλά ότι το ανθρώπινο δυναμικό στα νοσοκομεία είναι κουρασμένο, ταλαιπωρημένο και εξουθενωμένο –τόσο σε εργασιακό, όσο και σε μισθολογικό επίπεδο- και γι’ αυτό πρέπει να δοθεί το σήμα ότι σταμάτησε η περίοδος της συνειδητής εγκατάλειψης, απαξίωσης και αποδιοργάνωσης της δημόσιας περίθαλψης των προηγούμενων χρόνων. « Σήμερα σταθεροποιείται  η λειτουργία του συστήματος υγείας, γίνονται ανακουφιστικές παρεμβάσεις στην καθημερινότητα των δημόσιων νοσοκομείων και προχωρά ένα σχέδιο ριζικής αναδιοργάνωσης σε αυτόν τον τομέα, το οποίο δεν βασίζεται μόνο στις προσλήψεις και στην επιπλέον χρηματοδότηση αλλά και στον έλεγχο της προκλητής ζήτησης και σπατάλης καθώς και στην πάταξη της διαφθοράς, της συναλλαγής με συμφέροντα, των πελατειακών σχέσεων, της κομματοκρατίας και της εκμετάλλευσης του αρρώστου», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας. Επίσης, αναφέρθηκε στην επιλογή των νέων διοικητών, οι οποίοι διαθέτουν πλούσια βιογραφικά και εμπειρία στα οικονομικά και στη διοίκηση, τονίζοντας ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την ευστάθεια του συστήματος υγείας. Επιπλέον, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες της ανάγκης εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή οδηγία για το θέμα του ωραρίου των γιατρών και στην επικαιροποίηση  της κλαδικής συμφωνίας. 
Τέλος, ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε την Ομοσπονδία για τις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας (Νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία που βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, το νομοσχέδιο για  τις προμήθειες που θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση και το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα προχωρήσει μέσα στο φθινόπωρο).


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων