Με το που παίρνουν πτυχίο οι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Με το που παίρνουν πτυχίο οι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό

744 αιτήσεις έχει δεχθεί τα τελευταία έξι χρόνια ο Ιατρικός Σύλλογος της Πάτρας από μέλη του, τα οποία ζητούν την σχετική βεβαίωση για να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό.
Από το 2010 έως και σήμερα. Ο αριθμός αυτός, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου, μιλώντας στο patrasevents.gr είναι ιδιαίτερα μεγάλος, αν σκεφτεί κανείς ότι τα μέλη που αριθμεί ο σύλλογος είναι γύρω στις 2.000.
Ολοένα και περισσότεροι ιατροί, βλέποντας την οικονομική κρίση που υπάρχει στην χώρα και την κατάσταση στο εθνικό σύστημα υγείας, επιλέγουν την μετανάστευση, αναζητώντας μία εργασία, πάνω στο αντικείμενο που έχουν σπουδάσει.
Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι οι περισσότερες από τις 744 αιτήσεις είναι από νέους γιατρούς, ηλικίας 25 με 35 ετών, ενώ οι χώρες στις οποίες μεταναστεύουν, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου, είναι η Ευρώπη και κυρίως κράτη, όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Σουηδία και η Γαλλία.
Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου το 52% εκ των γιατρών που αναζητούν μία εργασία στο εξωτερικό είναι γυναίκες, το 48% άνδρες, το 11,8% έχει κάνει ήδη την ειδικότητά του και στη συνέχεια μεταναστεύει, ενώ το 70,6% φεύγει από την Ελλάδα με το που τελειώνει τις προπτυχιακές του σπουδές, επιλέγοντας να κάνει ειδικότητα στην χώρα που θα ζήσει. 
Το 70,6% δείχνει από μόνο του ότι η μεγάλη πλειοψηφία των νέων γιατρών της Πάτρας, είναι τόσο απογοητευμένη και ταυτόχρονα αποφασισμένη για να μεταναστεύσει, παίρνοντας τις… βαλίτσες μαζί με το πτυχίο.
«Τα ποσοστά μετανάστευσης και διαρροής των νέων γιατρών προς το εξωτερικό είναι μεγάλα και δείχνουν ότι οι πτυχιούχοι επιλέγουν, δίχως καμία διαπραγμάτευση να φύγουν θεωρώντας ότι το εθνικό σύστημα υγείας απαξιώνει τις σπουδές τους» τονίζει η κ. Μαστοράκου.

Τίποτα δεν τους κρατά στη χώρα

Τι είναι αυτό που τους διώχνει από την χώρα και την πόλη στην οποία έχουν μεγαλώσει; Η έλλειψη προοπτικής που υπάρχει, ακόμα και για ένα επάγγελμα που κάποτε θεωρείτο ότι εξασφάλιζε μία καριέρα και ένα σίγουρο επαγγελματικό μέλλον.
Η κ. Μαστοράκου τονίζει: «Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο σύστημα υγείας έχουν να γίνουν ως γνωστόν εδώ και αρκετά χρόνια, οι συμβάσεις για να μπει κανείς στο ΕΟΠΥΥ δεν ανοίγουν, το μόνο που υπάρχει είναι κάποιες θέσεις επικουρικών γιατρών που είναι προσωρινές αφού δεν ανανεώνονται.
Όλα αυτά μαζί με τις συνθήκες που υπάρχουν στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό, δεν αφήνουν περιθώρια σε έναν νέο γιατρό για να μείνει στην Ελλάδα. Φεύγει, έτσι, γνωρίζοντας ότι εδώ δεν υπάρχει προοπτική».
Σύμφωνα μάλιστα με την κ. Μαστοράκου, αν δεν υπάρξει κάποια ριζική αλλαγή στο εθνικό σύστημα υγείας η προοπτική αυτή, δεν θα φανεί ούτε τα επόμενα χρόνια. Ήδη, άλλωστε, στα παραπάνω ποσοστά του Ιατρικού Συλλόγου, παρατηρείται μία αυξητική τάση, ειδικότερα τον τελευταίο χρόνο.
«Χρειάζεται να αλλάξει η πολιτική που ακολουθούμε ως χώρα στον τομέα της υγείας. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η υποχρηματοδότηση και τα μειωμένα κονδύλια λόγω της κρίσης. Είναι απαραίτητη η ανανέωση και η αλλαγή νοοτροπίας στο εθνικό και δημόσιο σύστημα υγείας, διαφορετικά δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια ανάκαμψη…».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων