Η Κόκο, μια γοριλλίνα που μεγάλωσε σε αιχμαλωσία και έγινε διάσημη παγκοσμίως χάρη στην ικανότητά της να επικοινωνεί χρησιμοποιώντας τη νοηματική, πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 46 ετών στην Καλιφόρνια, ανακοίνωσε το Ιδρυμα Γορίλλας σήμερα.
Η Κόκο, που γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου 1971 στον ζωολογικό κήπο του Σαν Φρανσίσκο, πέθανε γαλήνια στον ύπνο της.
"Η ικανότητά της με τη γλώσσα και η ενσυναίσθηση που έδειχνε άγγιξε το πνεύμα και τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων, υπογράμμισε το Ίδρυμα που την χαρακτήρισε "σύμβολο της επικοινωνίας μεταξύ των ειδών". "Την αγαπούσαμε πολύ και θα μας λείψει", πρόσθεσε.
Από το 1972 η ερευνήτρια και ψυχολόγος ζώων Φρανσίν Πάτερσον άρχισε να διδάσκει στον θηλυκό γορίλλα τη νοηματική. Συνέχισε να την διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου εδρεύει το Ίδρυμα το οποίο είναι αφιερωμένο στη μελέτη των γοριλλών σε αιχμαλωσία.
Η Κόκο, που σταδιακά έφτασε να καταλαβαίνει περισσότερες από 1.000 λέξεις, αποτέλεσε αντικείμενο πολλών ρεπορτάζ με αποτέλεσμα να γίνει διάσημη. Τον Οκτώβριο του 1978 έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό National Geographic, σε μια πασίγνωστη φωτογραφία που την δείχνει να κοιτάζει τον εαυτό της σε έναν καθρέφτη.
Τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν και πάλι επάνω της όταν υιοθέτησε ένα γατάκι, τον "Ολόμπαλλο" - μάλιστα η ιστορία τους έγινε και παιδικό βιβλίο με τον τίτλο "Το γατάκι της Κόκο". Όταν ο γάτος παρασύρθηκε από ένα αυτοκίνητο και σκοτώθηκε, η Κόκο τον θρήνησε για πολλούς μήνες.
Η Κόκο αγαπούσε επίσης τη ζωγραφική και έφτασε σε σημείο να συμμετέχει σε συζητήσεις στο διαδίκτυο με πολλούς θαυμαστές της. Μολονότι υπήρξε η πρώτη πρέσβειρα των γοριλλών στον κόσμο, βίωσε πάντως και κάποιες δύσκολες στιγμές. Το 2005 δύο γυναίκες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εναντίον του Ιδρύματος υποστηρίζοντας ότι τους ζητήθηκε να σταθούν ημίγυμνες μπροστά στην Κόκο για να επικοινωνήσουν καλύτερα μαζί της, επειδή της άρεσαν τα... στήθη. Το ίδρυμα απέρριψε αυτές τις κατηγορίες και η υπόθεση έκλεισε τελικά με φιλικό συμβιβασμό.
ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου