του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr
«Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος είναι να διαγράψεις τη μνήμη του. Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του. Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία. Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν. Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».
Μίλαν Κούντερα
"Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης"
Δυστυχώς θα τρίζουν τα κόκαλα των προγόνων μας, με αυτά που γίνονται σήμερα ή με αυτά που ακούστηκαν αυτές τις μέρες στην Βουλή. Ανιστόρητοι, βολεψάκηδες, που αν θα καλούνταν να πάρουν όπλο για να υπερασπιστούν τα πάτρια εδάφη, είναι με ερωτηματικό αν θα το έκαναν. Και δεν εννοούμε τους ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αλλά λέμε και για τους 300 της Βουλής. Απλά ο καθένας έχει τις δικές του ευθύνες. Οι 153 που ψήφισαν όλα αυτά που κάποτε χύθηκε πολύ αίμα για να τα κερδίσουμε και να τα κρατήσουμε, και τώρα για το καλό των Βαλκανίων και των χωρών τους τα ξέχασαν και είπαν να κοιτάξουν μόνο μπροστά, έχουν σίγουρα την μεγαλύτερη ευθύνη για όλους. Έχει ενδιαφέρον ότι ακόμα και βουλευτής τέως στρατηγός του Ελληνικού στρατού, από του βήματος της Βουλής των Ελλήνων δέχθηκε και υπερασπίστηκε την παράδοση της Μακεδονίας στους γείτονες μας!!! Όμως ευθύνες έχουν και όλοι οι υπόλοιποι. Γιατί με τους χειρισμούς τους είτε άφησαν έδαφος για να προκύψουν τα σημερινά είτε δεν έκαναν πιο αποτελεσματικά πράγματα για να αποτρέψουν τα σημερινά. Ευθύνες έχει ακόμα και ο Μακεδόνας πρώην πρωθυπουργός που δεν τόλμησε να πάρει θέση επίσημα, καθώς και ο Προέδρος της Δημοκρατίας που με τον τρόπο του υποστήριξε την σημερινή υπογραφή. «Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος είναι να διαγράψεις τη μνήμη του. Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του. Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία. Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν. Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».
Μίλαν Κούντερα
"Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης"
Σίγουρα τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας δεν θα τις δούμε σήμερα. Θα τις δούμε πολλά πολλά χρόνια μετά όταν δεν θα υπάρχουμε εμείς, αλλά τα παιδιά μας ή τα παιδιά των παιδιών μας. Άλλωστε 50 ή 100 χρόνια ιστορίας δεν είναι απολύτως τίποτα για την ιστορία. Απλά σήμερα μπήκαν τα θεμέλια για πολύ σοβαρές γεωπολιτικές εξελίξεις, που θα συμβούν στα επόμενα χρόνια. Και μάλλον αυτές οι εξελίξεις περιλαμβάνουν αλλαγές συνόρων και μεγάλων ανακατατάξεων στην ευρύτερη Βαλκανική και στο Αιγαίο. Τα κράτη γύρω μας έχουν πλάνα 10ετιών και δεν αποκλίνουν από αυτά τους τα σχέδια ακόμα και αν έχουν αλλάξει κυβερνήσεις. Σε εμάς μόνο υπάρχει ένα μπάχαλο και κανένα σχέδιο, και επικρατεί το "δε βαριέσαι", θα ενεργήσουμε όταν συμβεί κάτι.
Με πολύ κόσμο που μιλήσαμε Μακεδόνες και μη, κάτι νιώθουν σήμερα. Ένα βάρος γιατί δεν μπορούν να αντιδράσουν όταν ακούν τους Σκοπιανούς να αποκαλούνται από τώρα Μακεδόνες και σε λίγο θα αποκαλούνται έτσι με την σύμφωνη άποψη του κράτους μας και του πρωθυπουργού μας και των 153 βουλευτών που υπερασπίστηκαν την υπογραφή της συμφωνίας.
Απορίας άξιον είναι, τι θα νιώσουν όλοι αυτοί όταν θα αρχίσουν να αλλάζουν τα σχολικά βιβλία με τις σχετικές ιστορικές αναφορές για την Μακεδονία, όπως προβλέπεται στην συμφωνία ή όταν σε λίγο καιρό θα αρχίσουν οι "Μακεδόνες" γείτονές μας να έχουν και άλλες αξιώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου