Κατάλογο φαρμάκων για τα οποία έχει γνωστοποιηθεί έλλειψη εξέδωσε ο ΕΟΦ αναφέροντας και μέχρι πότε εκτιμάται η επανακυκλοφορίας τους.
Οι ελλείψεις φαρμάκων ευρείας χρήσης και εμβολίων είναι πια ένα μόνιμο φαινόμενο, ενώ έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται και γενόσημα φάρμακα, όπως και νοσοκομειακά φάρμακα. Σύμφωνα με τον ενημερωτικό κατάλογο του ΕΟΦ, παρατηρούνται ελλείψεις συνολικά σε 71 φαρμακευτικά σκευάσματα (41 φάρμακα ευρείας χρήσης, 21 νοσοκομειακά φάρμακα, 9 σκευάσματα που εισάγονται μέσω του ΙΦΕΤ και 7 εμβόλια).
Αυτή την περίοδο, λόγω της έλλειψης 7 εμβολίων παιδιών και ενηλίκων οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτονται πολλά διαφορετικά φαρμακεία προκειμένου να τα βρουν. Πρόκειται για τα εμβόλια της ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς, της ηπατίτιδας Β ενηλίκων, του μηνιγγητιδόκοκκου, της ανεμευλογιάς και της διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας και του αιμόφιλου της ινφλουένζας τύπου β.
Από τα ράφια των νοσοκομειακών φαρμακείων λείπουν 21 σκευάσματα, όπως ανοσοσφαιρίνες και κεφαλοσπορίνες γ’ γενιάς καθώς και φάρμακα για παθήσεις των οστών.
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται και 9 σκευάσματα που εισάγονται μέσω του ΙΦΕΤ, για τα οποία η εγχώρια έλλειψη αποδίδεται είτε σε προβλήματα επί της παραγωγής τους, είτε επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα ούτε και στο εξωτερικό.
Οι δύο βασικές αιτίες των ελλείψεων φαρμάκων είναι η μειωμένη διαθεσιμότητα των φαρμάκων από τις εταιρείες σε ολόκληρη την Ευρώπη και η διακοπή κυκλοφορίας κάποιων προϊόντων από τις εταιρείες λόγω χαμηλής τιμής.
Αυτό όμως που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι το γεγονός ότι δεν προβλέπεται να ομαλοποιηθεί σύντομα η αγορά και πολλά από τα φάρμακα θα παραμείνουν σε έλλειψη μέχρι και τον Μάιο του 2019, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του ΕΟΦ από τις παρασκευάστριες εταιρίες.
Ωστόσο, μετά τα πρωτότυπα φάρμακα, αρχίζουν τώρα να εξαφανίζονται και γενόσημα φάρμακα. Αυτή την περίοδο, προβλήματα παρατηρούνται στη διάθεση 4 γενόσημων φαρμάκων ( ένα αντιυπερτασικό φάρμακο, ένα για τον σακχαρώδη διαβήτη, ένα για το ευερέθιστο έντερο και ένα για τις μυκητιάσεις).
Συνολικά 18 είναι οι θεραπευτικές κατηγορίες στις οποίες εντοπίζονται ελλείψεις πρωτότυπων φαρμάκων:
1) Παθήσεις κυκλοφορικού
2) Παθήσεις πεπτικού
3) Νευρολογικά
4) Αντικαταθλιπτικά
5) Καρδειαγγειακά
6) Ανοσολογικά για μολύνσεις αναπνευστικού
7) Αντιμυκητισιακά
8) Αντισηπτικά (για λοιμώξεις)
9) Αντιεμετικά
10) Οφθαλμικά
11) Φάρμακα για βακτηριακή κολπίτιδα
12) Σκευάσματα Ασβεστίου
13) Αντινεοπλασματικά
14) Αναλγητικά
15) Για την Ψώρα
16) Για το Ουροποιητικό
17) Μυοσκελετικά
18) Αντιδιαβητικά
Πάντως το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων είναι πλέον πανευρωπαϊκό. Οι σοβαρές ελλείψεις σκευασμάτων στην Ευρώπη σε ημερήσια βάση είναι περίπου 300 φάρμακα, ενώ αντίστοιχα στην Ελλάδα σοβαρή έλλειψη κάθε μέρα εμφανίζουν περίπου 20 φάρμακα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου