Διακήρυξη της Βαλέτα και η πρωτοβουλία BeNeLuxA. Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να είναι κερδισμένη; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Διακήρυξη της Βαλέτα και η πρωτοβουλία BeNeLuxA. Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να είναι κερδισμένη;

του Ιωάννη Καραφύλλη, Ph.D *, medlabnews.gr 

Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία , μαζί με άλλες χώρες του νότου (Πρωτοβουλία της Βαλέτα), για την προμήθεια ακριβών φαρμάκων σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που θα ισχύουν σε άλλες χώρες. Είναι μια σημαντική προσπάθεια και η οποία θ’ απαιτήσει πολλά χρόνια μέχρι να ευοδωθεί.

Το 2015 ξεκίνησε η πρωτοβουλία BeNeLuxA (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Αυστρία και από τον Ιούνιο του 2018 και η Ιρλανδία) με στόχο τη βιώσιμη πρόσβαση και τη δέουσα χρήση των φαρμάκων στις συμμετέχουσες χώρες. Μαζί, οι χώρες επιθυμούν να ενισχύσουν την πρόσβαση των ασθενών σε υψηλής ποιότητας και προσιτές φαρμακευτικές θεραπείες. Η συνεργασία δεν περιορίζεται στις κοινές διαπραγματεύσεις για την τιμολόγηση. Ο συνασπισμός συνεργάζεται επίσης στενά σε μια έρευνα για να διερευνήσει ποια καινοτόμα φάρμακα, συχνά εξαιρετικά ακριβά, αναμένεται να φτάσουν στην αγορά στο εγγύς μέλλον. Επιπλέον, οι εταίροι της BeNeLuxA εκτελούν κοινές αξιολογήσεις τεχνολογίας υγείας και ανταλλάσσουν δεδομένα και πολιτικές. Η συνεργασία εισήγαγε πρόσφατα την διεθνή έρευνα για τη καινοτομία (IHSI), η οποία ξεπερνά τον σημερινό συνασπισμό χωρών. Σκοπός της είναι να δημιουργήσει ένα σύστημα έρευνας με μόνιμο ορίζοντα το οποίο να μπορεί να υποστηρίξει χώρες και θεσμούς στο σχεδιασμό πολιτικής και στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την αποζημίωση των νέων φαρμάκων. Μια ευρεία ομάδα χωρών επενδύει επί του παρόντος στην περαιτέρω ανάπτυξη της IHSI.
Σήμερα είναι σε τελική διαβούλευση για τον καθορισμό των προδιαγραφών του πληροφοριακού συστήματος που θα την υποστηρίξει. Συγκεκριμένα το Ολλανδικό Υπουργείο Υγείας σε στενή συνεργασία με τους εταίρους της BeNeLuxA ξεκινά μια διαβούλευση αγοράς για την προετοιμασία της κοινής προμήθειας του συστήματος ανίχνευσης Horizon (HSS).
Η διαβούλευση σχετικά με την αγορά στοχεύει στην ενημέρωση των φορέων της αγοράς σχετικά με την επερχόμενη διαδικασία δημοσίων συμβάσεων της HSS από πολλούς φορείς του δημοσίου που αντιμετωπίζουν την ίδια κοινή πρόκληση και προσπαθούν να αγοράσουν μια κοινή λύση. Η διαβούλευση σχετικά με την αγορά στοχεύει επίσης να επιτύχει τη συμβολή των διαχειριστών της αγοράς στη βιωσιμότητα του σχεδιασμού και των όρων της σύναψης συμβάσεων προτού ξεκινήσει η πρόσκληση υποβολής προσφορών που είχε προγραμματιστεί προσωρινά το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Το HSS θα σχεδιαστεί έτσι ώστε να συλλέγει δεδομένα που θα επιτρέπουν σε όλους τους αγοραστές της κοινοπραξίας να εντοπίζουν έγκαιρα τα φάρμακα και τις ιατρικές τεχνολογίες που αναπτύσσονται και που αναμένεται να έχουν υψηλό κόστος , οργανωτικές υπηρεσίες και κλινικά οφέλη / αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με φαρμακευτικά προϊόντα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο.
Τα συστήματα έρευνας Horizon [Horizon scanning systems (HSS)], ή εναλλακτικά ονομαζόμενα συστήματα έγκαιρης ενημέρωσης και ειδοποίησης (ΕΕΑ) ή συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, αποσκοπούν στον εντοπισμό, το φιλτράρισμα και την ιεράρχηση νέων και αναδυόμενων τεχνολογιών υγείας με σημαντικές προβλέψεις για την υγεία, το κόστος, την κοινωνία και την υγειονομική περίθαλψη προκειμένου να ενημερώνονται οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι προμηθευτές της  υγειονομικής περίθαλψης (για την ιεράρχηση των ερευνητικών υπηρεσιών στον τομέα της υγείας και τον οικονομικό ή επιχειρησιακό σχεδιασμό) ή να διευκολύνουν την έγκαιρη πρόσβαση (διευκολύνοντας την ελεγχόμενη διάχυση της τεχνολογίας).
Δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς (π.χ. κυβερνήσεις, αγοραστές, συστήματα υγείας, venture capitalists, κατασκευαστές τεχνολογίας) σε όλο τον κόσμο που χρησιμοποιούν ήδη επίσημα ή άτυπα προγράμματα ανίχνευσης ορίζοντα υγείας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το εύρος των HSS μπορεί να διαφέρει από τις ιατρικές συσκευές ή τα
φάρμακα μόνο, σε ένα πολύ ευρύ φάσμα συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων,
των συσκευών, τα διαγνωστικά, τις χειρουργικές επεμβάσεις, τις ιατρικές διαδικασίες, τη νοσοκομειακή φροντίδα, τα προγράμματα κοινοτικής φροντίδας και τις παρεμβάσεις δημόσιας υγείας.
Οι HSS συνήθως τοποθετούν την έρευνά τους πριν από την πρόσβαση στην αγορά και προηγούνται της αξιολόγησης και αποζημίωσης των αποφάσεων HTA, αν και οι HSSs δεν είναι απαραίτητο να συνδέονται άμεσα με αυτές τις διαδικασίες. Ως τέτοιο , το HSS επιτρέπει δυναμικό προγραμματισμό και / ή λήψη αποφάσεων σχετικά με τη χρήση και- την επιστροφή των νέων φαρμάκων βάσει των πρώιμων εκτιμήσεων στον προϋπολογισμό και της κλινικής αποτελεσματικότητας.
Ήδη οι ασθενείς σε 2 χώρες της BeNeLuxA έχουν πρόσβαση στο φάρμακο SPINRAZA  για το οποίο έχει επιτευχθεί συμφωνία με την εταιρεία.
Μέχρι την «υπογραφή μιας διεθνούς σύμβασης για την πρωτοβουλία της Βαλέτα την οποία όλα τα μέλη της έχουν δεσμευτεί να μελετήσουν και να την αξιολογήσουν έτσι  ώστε να προχωρήσουν με αναβάθμιση του νομικού πλαισίου της συμφωνίας αυτής, και να μπορέσουν να θωρακίσουν τα αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις με τις φαρμακοβιομηχανίες», η Ελλάδα θα μπορούσε να συμμετάσχει και στη BeNeLuxA αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη τόσο για τους ασθενείς όσο και για την εθνική της οικονομία.
Μπορεί επίσης και πρέπει να συμμετάσχει σε αυτή τη τρέχουσα διαβούλευση για το HSS έτσι ώστε εάν αποφασίσει να συμμετάσχει και αυτή στο μέλλον στην BeNeLuxA, να έχει εκφράσει τις επιθυμίες σχετικά με τη λειτουργία και τα αποτελέσματα του HSS.
Το σίγουρο είναι ότι στη BeNeLuxA θα προσχωρήσουν και άλλες χώρες αφού είναι ανοικτή σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο ,οι οποίες θα πληρούν και θα σέβονται συγκεκριμένους κανόνες με ένα συγκεκριμένο μνημόνιο συνεργασίας (MOU).
Έτσι κτίζεται η πολιτική υγείας του 21oυ αιώνα, οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε ακριβά και καινοτόμα φάρμακα και η ελληνική οικονομία έχει πραγματικά πολλαπλά οφέλη.


*O Ιωάννης Καραφύλλης είναι Health focused Researcher, MSc Logistics and Supply Chain expert, PhD Public Procurement, Chemical Engineer, MSc Strategy and Diplomacy, Author


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων