του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr iatrikanea
Το πρωί μας μοιράστηκε από το Υπουργείο Υγείας δελτίο τύπου που έλεγε ότι το Υπουργείο διευρύνει το πλαίσιο κάλυψης των καρκινοπαθών με χορήγηση φαρμάκων χωρίς συμμετοχή και στα φάρμακα που σχετίζονται με τις επιπλοκές της ασθένειας αλλά και με τα φάρμακα που σχετίζονται με τις παρενέργειες της θεραπευτικής αγωγής (πχ φάρμακα υποστηρικτικά της χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας, αντιεμετικά, αντιθρομβωτικά, αναλγητικά, κορτιζονούχα σκευάσματα, αντιβιοτικά για λοιμώξεις που συνδέονται με τη χημειοθεραπεία κτλ).
Το Δελτίο τύπου επεσήμανε ότι το νέο πλαίσιο θα τεθεί σε εφαρμογή στο αμέσως επόμενο διάστημα μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ. και κατέληγε ότι με την με την αλλαγή αυτή προκύπτει μια σημαντική οικονομική ανακούφιση της ευαίσθητης και ιδιαίτερα ευάλωτης ομάδας των ασθενών με ογκολογικά προβλήματα, υλοποιώντας τη βασική πολιτική επιλογή της εγγυημένης και ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα, με σταδιακή μείωση της συμμετοχής τους στο κόστος.
Εξαιρετικά τα νέα για τους ασθενείς και μάλιστα για αυτούς τους ασθενείς που έχουν να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο. Τα φάρμακα είναι ακριβά και φυσικά και το ένα ευρώ να επωφεληθούν έχει τεράστια σημασία, πολύ περισσότερο όταν το όφελος είναι υπερπολλαπλάσιο.
Όμως μετά από μια τέτοια απόφαση είναι εύλογο να περιμένει κανείς να συνοδεύεται και με μία ακόμα όπου θα αυξάνει αναλογικά τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε. Σε ερωτήσεις μας σχετικά μάθαμε ότι θα επιμεριστεί στο clawback και rebate των φαρμακευτικών εταιρειών. Άλλωστε όπως ακούσαμε πολλές από αυτές κερδίζουν πάρα πολλά, άρα έχουν να πληρώσουν και αυτό το κόστος.
Που να φανταζόντουσαν, πριν λίγο καιρό που διαμαρτυρόντουσαν οι φαρμακευτικές εταιρείες για το clawback, που τους είναι δυσβάστακτο, ότι θα τους ερχόταν να πληρώσουν και άλλα για την κοινωνική πολιτική του υπουργείου.
Άλλωστε στις πλάτες των εταιρειών έχει πέσει το κόστος των ανασφάλιστων αφού καλύπτονται χωρίς την αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.
Τελικά υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλες πολυεθνικές να αναγκαστούν να φύγουν από την Ελλάδα ή να αναγκαστούν μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν κόστη, που φτάνουν πάνω από το 60%, να μην φέρνουν τα φάρμακα που είναι τόσο απαραίτητα ιδιαίτερα για ασθενείς όπως οι καρκινοπαθείς.
Είναι εύκολο να κάνει κοινωνική πολιτική το Υπουργείο Υγείας με ξένες τσέπες, όπως έκανε παλαιότερα με τις επιπλέον εξετάσεις που εισήγαγε στο σύστημα επιβαρύνοντας αποκλειστικά τα Διαγνωστικά Εργαστήρια, που πάνε να κλείσουν ή με τους ανασφάλιστους που μπήκαν στο σύστημα χωρίς όμως να υπάρξει αντίστοιχη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου