Συμβουλές προς τους οδηγούς για τις μετακινήσεις τους σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων δίνει η Ελληνική Αστυνομία
-Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
-Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).
-Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
-Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου αν πρόκειται να ταξιδέψουν.
-Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.
-Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.
-Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.
-Να μην φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.
-Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
-Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.
-Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.
-Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.
-Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.
– Εάν ακινητοποιηθεί το όχημά τους:
-Να μην προσπαθήσουν να «γκαζώσουν» για να απεγκλωβιστούν, γιατί οι τροχοί κινδυνεύουν να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.
-Να μετακινήσουν δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξουν το χιόνι από τους τροχούς.
-Να ειδοποιήσουν αμέσως τις αστυνομικές αρχές.
-Να παραμείνουν στο αυτοκίνητό τους και να ανάβουν τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα, ελέγχοντας ώστε η εξάτμιση να είναι καθαρή από χιόνι.
Σε κάθε περίπτωση οι πεζοί και οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των τροχονόμων και να διατηρούν τη ψυχραιμία τους. Η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμμαχος σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως επισημαίνει η Ελληνική Αστυνομία.
Όταν οδηγούμε στο χιόνι θα πρέπει να ακολουθούμε τα εξής:
- Επιταχύνουμε σταδιακά, οδηγούμε σε χαμηλές στροφές και αλλάζουμε ταχύτητα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Κατεβαίνουμε, αν χρειαστεί, στη δεύτερη ταχύτητα για να μειώσουμε το γλίστρημα των ελαστικών μας.
- Πιθανόν θα χρειαστεί να αφήσουμε τη δεκαπλάσια από την απαιτούμενη απόσταση μεταξύ του δικού μας και του μπροστινού οχήματος.
- Αν γλιστράμε, οδηγούμε προς την κατεύθυνση που πάει το αυτοκίνητο, για παράδειγμα, αν το πίσω μέρος γλιστρά προς τα δεξιά, στρίβουμε το τιμόνι προς τα δεξιά. Δεν αφήνουμε το τιμόνι ούτε πατάμε φρένο.
- Αν ο δρόμος δεν έχει περαστεί με αλάτι ή χαλίκι, προσέχουμε την οδήγηση πάνω στις ροδιές που έχουν σχηματίσει άλλα οχήματα μιας και το συμπιεσμένο χιόνι είναι πιο ολισθηρό από το φρέσκο.
- Η χρήση των φρένων, του τιμονιού, του γκαζιού αλλά και η αλλαγή ταχυτήτων πρέπει να γίνονται ηπιότερα
- Τα γυαλιά ηλίου μειώνουν την ενοχλητική λάμψη του χαμηλού χειμωνιάτικου ήλιου και του χιονιού.
- Διατηρούμε χαμηλή ταχύτητα και δίνουμε περισσότερο χρόνο για να σταματήσουμε ή να στρίψουμε.
Όταν οι καιρικές συνθήκες και το οδόστρωμα, λόγω χιονιού ή παγετού δε μας επιτρέπουν την κίνηση του οχήματος με ασφάλεια, τότε είναι η στιγμή να βάλεις τις αλυσίδες χιονιού. Μόλις περάσεις τα σημεία με χιόνι και ο δρόμος καθαρίσει θα πρέπει να τις αφαιρέσεις πάλι.
Οι αλυσίδες μπαίνουν στους τροχούς που δίνουν κίνηση. Τα περισσότερα οχήματα είναι εμπροσθοκίνητα, αλλά αν δεν ξέρεις ή δεν είσαι σίγουρος, δες στο manual του κατασκευαστή. Στην περίπτωση των 4x4 προτείνεται η τοποθέτηση να γίνεται στους μπροστινούς τροχούς για καλύτερο έλεγχο.- Στάθμευσε σε ένα σημείο με ασφάλεια, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος. Ευθυγράμμισε τους τροχούς σου. Σε αυτό το σημείο θα ήταν καλό να έχεις γάντια, ώστε να μη λερωθείς, αλλά ούτε και να παγώσουν τα χέρια σου.
- Μόλις τις απλώσεις πάρε το μεγάλο συρματόσχοινο και πέρασέ το πίσω από το ελαστικό. Σταδιακά ξεκίνα να τραβάς τις δύο άκρες του συρματόσχοινου προς τα πάνω. Θα παρατηρήσεις πως με αυτό τον τρόπο οι αλυσίδες σου αρχίζουν και αγκαλιάζουν το ελαστικό.
- Αφού έχεις ολοκληρώσει όλη τη διαδικασία, μετακίνησε για λίγα μέτρα το αυτοκίνητο, ώστε οι αλυσίδες να πάρουν φόρμα από την κίνηση και σταμάτησε ξανά, ώστε να τις σφίξεις εκ νέου.
- Κάνε έναν τελευταίο έλεγχο στην κίτρινη αλυσίδα περιμετρικά του ελαστικού πως έχει κουμπώσει και αυτό ήταν!
- Να θυμάσαι πως με τις αλυσίδες χιονιού πάντα η ταχύτητά σου πρέπει να είναι 20-30 km/h και οι κινήσεις στο τιμόνι και τα πετάλια ομαλές. Μόλις οι αλυσίδες έχουν καλύψει όλο το ελαστικό, τότε ένωσε το σημείο επαφής τους. Στη συνέχεια φέρε όλα τα μέρη των αλυσίδων προς τα εμπρός τεντώνοντας και κούμπωσέ τες.
- Αφού έχεις ολοκληρώσει όλη τη διαδικασία, μετακίνησε για λίγα μέτρα το αυτοκίνητο, ώστε οι αλυσίδες να πάρουν φόρμα από την κίνηση και σταμάτησε ξανά, ώστε να τις σφίξεις εκ νέου.
- Κάνε έναν τελευταίο έλεγχο στην κίτρινη αλυσίδα περιμετρικά του ελαστικού πως έχει κουμπώσει και αυτό ήταν!
- Να θυμάσαι πως με τις αλυσίδες χιονιού πάντα η ταχύτητά σου πρέπει να είναι 20-30 km/h και οι κινήσεις στο τιμόνι και τα πετάλια ομαλές.
Διαβάστε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου