Το ΓΕΩΤΕΕ καλεί τους επιχειρηματίες να κατοχυρώσουν το όνομα Μακεδονία στα προϊόντα τους πριν την κύρωση της Συμφωνίας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Το ΓΕΩΤΕΕ καλεί τους επιχειρηματίες να κατοχυρώσουν το όνομα Μακεδονία στα προϊόντα τους πριν την κύρωση της Συμφωνίας

Δυστυχώς καταγράφεται ακόμη μικρός ο αριθμός αυτών που ξεκίνησαν ήδη διαδικασίες για την κατοχύρωση των εμπορικών τους σημάτων
Έκκληση προς τις αγροδιατροφικές επιχειρήσεις να κατοχυρώσουν τα εμπορικά τους σήματα στους αρμόδιους φορείς του εξωτερικού, απευθύνει ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Περιφερειακό Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας) Αθανάσιος Σαρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι "εάν δεν το πράξουν και κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή θα βρεθούν σε δυσμενάστατη θέση". 

"Δυστυχώς καταγράφεται ακόμη μικρός ο αριθμός αυτών που ξεκίνησαν ήδη διαδικασίες για την κατοχύρωση των εμπορικών τους σημάτων", είπε ο κ. Σαρόπουλος, σε συνέντευξη τύπου και πρόσθεσε: "Είναι θέμα συνειδητοποίησης από μέρους τους, ότι εάν δεν δώσουν τώρα τα ποσά που απαιτούνται ώστε να κάνουν τις κατοχυρώσεις, τότε θα βρουν μπροστά τους τις οδυνηρές συνέπειες αυτής της αμέλειάς τους και θα πρέπει μετά να αντιμετωπίσουν τεράστιες δυσκολίες για να δικαιωθούν".  
Ο κ. Σαρόπουλος κάλεσε, ιδίως τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, να "οπλιστούν", ώστε να μην βρεθούν "ευάλωτοι και εκτεθειμένοι απέναντι στους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν", υπογραμμίζοντας ότι "ακόμη και μετά την 3ετή διαπραγμάτευση της επιτροπής που θα συσταθεί εντός του 2019 για τα ζητήματα αυτά, κανείς δεν εγγυάται ότι θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα για τους Έλληνες επιχειρηματίες".
Κατά τον ίδιο, για την κατοχύρωση των εμπορικών τους σημάτων οι Έλληνες επιχειρηματίες, θα κληθούν να καταβάλλουν ποσά ύψους από 800 ευρώ, για ευρωπαϊκή κάλυψη, έως και 10.000 ευρώ για παγκόσμια κάλυψη, ενώ το ποσό εξαρτάται και από τον αριθμό των προϊόντων που διαθέτουν προς κατοχύρωση.
"Θα θέλαμε ιδανικά να γίνει νέα διαπραγμάτευση τουλάχιστον για το επιχειρηματικό κομμάτι",είπε και αναφέρθηκε στη σύσταση της ομάδας εργασίας φορέων της Θεσσαλονίκης, με στόχο τη μελέτη των προβλημάτων που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών στον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα. Σε αυτή συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του ΓΕΩΤΕΕ, του Συνδέσμου Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ),ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης, καθώς και καθηγητές του ΑΠΘ,
Οπως είπε, στις 10 Ιανουαρίου η ομάδα εργασίας υπέβαλε το πόρισμά της στην κυβέρνηση, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης. Σύμφωνα με αυτό, υπάρχουν 39 επιχειρήσεις αγροδιατροφικών προϊόντων στον νομό Θεσσαλονίκης με τις ονομασίες "Μακεδονία" ή "Μακεδονικό" στην επωνυμία, ή τον τίτλο τους, ενώ βάσει των στοιχείων του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, υπάρχουν 182 επιχειρήσεις όλων των κλάδων με το όνομα "Μακεδονία" στο καταστατικό τους. Επισήμανε ότι σε αυτές δεν συνυπολογίζονται οι επιχειρήσεις που έχουν τους όρους "Μακεδονία" ή «Μακεδονικός" στην επωνυμία επί μέρους προϊόντων τους.
Μεταξύ άλλων, στο πόρισμά της η ομάδα εργασίας, που στο επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον κ. Σαρόπουλο, "θα εντείνει τη δουλειά της", στην περίπτωση κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή, οι μόνοι τρόποι αντίδρασης για την αποφυγή μέρους των δυσμενών επιπτώσεων για τις Ελληνικές επιχειρήσεις είναι:
*Η ενθάρρυνση των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα να καταθέσουν αιτήματα για καταχώρηση εμπορικών σημάτων στο Ευρωπαϊκό Γραφείο του Alicante ή σε οποιοδήποτε φορέα απαιτείται.
*Η οργάνωση της κατάλληλης νομικής υποστήριξης που είναι ιδιαίτερα απαραίτητη στην περίπτωση διαμφισβητήσεων των σημάτων.
*Η οργάνωση και στελέχωση των Ελληνικών δημόσιων υπηρεσιών για τον έλεγχο της ποιότητας και της ασφάλειας των διακινούμενων προϊόντων.
*Η κατάλληλη υπεράσπιση των πιστοποιημένων αγροδιατροφικών προϊόντων σύμφωνα με τους Κανονισμούς της ΕΕ.
*Η δημιουργία Παρατηρητηρίου για την παρακολούθηση των υποβληθέντων αιτήσεων καταχώρησης σημάτων που περιλαμβάνουν τους όρους "Μακεδονία" ή "Μακεδονικός/ή/ό" από όμορες χώρες.
*Η άμεση συγκρότηση της επιτροπής ειδικών εμπειρογνωμόνων του άρθρου 1, παρ. 3, εδ. θ΄.
*Η συστηματική προάσπιση των συμφερόντων των Ελληνικών επιχειρήσεων σε περίπτωση μελλοντικής διαδικασίας ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων