Στις 7 Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις από τις οικογένειες που επιθυμούν τη δωρεάν φιλοξενία των παιδιών τους σε ιδιωτικούς και δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς κατά τη νέα σχολική χρονιά.
Ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου εξέφρασαν, χθες, την εκτίμηση ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει φέτος εκτός δομών, χάρη στην αυξημένη χρηματοδότηση του σχετικού προγράμματος και των νέων παιδικών σταθμών που δημιουργούνται. Αναλυτικά, ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» ανέρχεται σε 270 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2019-2020, από 234 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι. Επιπλέον, όπως δήλωσαν οι δύο υπουργοί, παρουσία και του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΕΤΑΑ, Θεόδωρου Γκοτσόπουλου, αλλάζει η διαδικασία, με αποτέλεσμα φέτος να πραγματοποιηθεί μία και μόνη κατανομή. Ετσι, έως τις 15 Ιουλίου, βάσει του σχεδιασμού, θα οριστικοποιηθούν οι δικαιούχοι των vouchers και θα μπορούν οι γονείς να κλείσουν θέση στον σταθμό της επιλογής τους.
Οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της ΕΕΤΑΑ (www.eetaa.gr) με προθεσμία 22 ημερών. Τα προσωρινά αποτελέσματα θα εκδοθούν το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου, ενώ τα οριστικά στις 15 Ιουλίου. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι άνεργες μητέρες και οι εργαζόμενες (μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες) στον ιδιωτικό τομέα, (αποκλείονται οι δημόσιοι υπάλληλοι), ενώ τα κριτήρια επιλογής είναι το οικογενειακό εισόδημα, η εργασιακή θέση, η οικογενειακή κατάσταση (τρίτεκνες, πολύτεκνες, ΑμεΑ). Οι αιτήσεις των ΑμεΑ γίνονται δεκτές χωρίς να λαμβάνεται υπόψη άλλο κριτήριο.
Ο κ. Χαρίτσης και η κ. Φωτίου εκτίμησαν ότι θα καλυφθούν περισσότερες από 140.000 θέσεις και τόνισαν ότι στόχος είναι να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις και να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Να σημειωθεί ότι το 2015 οι δωρεάν θέσεις ήταν 79.000 και φέτος θα ξεπεράσουν τις 140.000 (αύξηση 80%), ενώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος αυξάνεται κατά 50%, από 182 εκατ. ευρώ το 2015 στα 270 εκατ. ευρώ για το 2019-2020. Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, παράλληλα με το πρόγραμμα, χρηματοδοτούνται η ανέγερση νέων παιδικών σταθμών αλλά και ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων, ώστε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σε επίπεδο υποδομών για την ασφαλή φιλοξενία όλων των παιδιών, με βάση τις αυστηρές τεχνικές και κτιριακές προδιαγραφές που θέτει το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους. Με τη σειρά της, η κ. Φωτίου αναφέρθηκε σε παράλληλες δράσεις που αφορούν το παιδί, όπως το επίδομα τέκνου (1,1 δισ. ευρώ το 2018) και τα σχολικά γεύματα που αναμένεται να αυξηθούν από 153.000 σε 200.000 καθημερινά, κατά τη νέα σχολική περίοδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου