ΠΡΟΣΟΧΗ κίνδυνος υγείας: Απαγορεύεται να ξαναγεμίζουμε με νερό τα πλαστικά μπουκάλια | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

ΠΡΟΣΟΧΗ κίνδυνος υγείας: Απαγορεύεται να ξαναγεμίζουμε με νερό τα πλαστικά μπουκάλια

Ορισμένες χημικές ουσίες που βρίσκονται σε πλαστικά μπουκάλια μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε κάθε σύστημα του σώματός μας

medlabnews.gr iatrikanea
Τι συμβαίνει αν ανήκετε σε εκείνους που έχουν τη συνήθεια να πίνουν νερό γεμίζοντας ξανά και ξανά πλαστικά μπουκάλια; 
Έρευνες προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κίνηση αυτή καθώς το ξαναγέμισμα ενός πλαστικού μπουκαλιού με νερό μπορεί να κάνει μεγαλύτερο κακό στον οργανισμό σας απ΄ότι φαντάζεστε.
Αυτό συμβαίνει επειδή το πλαστικό μπουκάλι που γεμίζετε συνεχώς δεν προβλέπεται για «ανεφοδιασμό» κάτι που σημαίνει ότι είναι δυνατό να βγάλει χημικές ουσίες και να φιλοξενήσει επιβλαβή βακτήρια.
Ειδικότερα, εκφράζονται ανησυχίες για τη δισφαινόλη Α (BPA), μία αμφιλεγόμενη ουσία που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών και για την οποία πιστεύεται ότι μπορεί να διαταράξουν ορισμένες ορμόνες.
«Ορισμένες χημικές ουσίες που βρίσκονται σε πλαστικά μπουκάλια μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε κάθε σύστημα του σώματός μας», προειδοποιεί η Δρ Marilyn Glenville μιλώντας στο Good Housekeeping. Όπως εξηγεί «μπορούν να επηρεάσουν την ωορρηξία και να αυξήσουν τον κίνδυνο ορμονικών προβλημάτων όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η ενδομητρίωση και ο καρκίνος του μαστού, μεταξύ άλλων».
Αν και μέχρι στιγμής πάντως έχει επιβεβαιωθεί η ικανότητα της BPA να μεταφέρεται από το πλαστικό στην τροφή, σύμφωνα με τους ειδικούς χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τις επιπτώσεις της στον ανθρώπινο οργανισμό.
«Η επιστήμη δεν είναι ακόμα απόλυτα σαφής για τον τρόπο που η BPA μπορεί να επηρεάσει τον άνθρωπο. Η BPA μπορεί να μιμείται τις ορμόνες και να παρεμβαίνει στο ενδοκρινικό σύστημα των αδένων το οποίο απελευθερώνει τις ορμόνες στο σώμα. Αυτοί που ζητούν να απαγορευθεί υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες της αυξανόμενου αριθμού ανθρώπινων ασθενειών, όπως ο καρκίνος του μαστού, οι καρδιακές παθήσεις και οι γενετικές ανωμαλίες» αναφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας.

Τα μικροπλαστικά και οι επιπτώσεις τους στον άνθρωπο

Οι πλήρεις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν τα μικροπλαστικά στον ανθρώπινο οργανισμό δεν είναι γνωστές, καθώς η επιστημονική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Εν τούτοις, με δεδομένο ότι τα πλαστικά περιέχουν συχνά πρόσθετα, όπως σταθεροποιητές ή επιβραδυντικά φλόγας και άλλες πιθανώς τοξικές χημικές ουσίες, οι επιβλαβείς συνέπειές τους μετά την κατανάλωσής τους, θεωρούνται βέβαιες – άγνωστη παραμένει η ποσότητα που θεωρείται «αρκετή» για την πρόκληση οποιασδήποτε βλάβης.

Τον Απρίλιο του 2022 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που έδειξε ότι μικροπλαστικά εντοπίστηκαν για πρώτη φορά σε πνεύμονες ανθρώπων. Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι καθώς η μικροπλαστική ρύπανση είναι πλέον παρούσα σε ολόκληρο τον πλανήτη, η ανθρώπινη έκθεση σε αυτή έχει καταστεί αναπόφευκτη, με αποτέλεσμα να καταγράφεται πλέον μία «αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία».

Για τη συγκεκριμένη έρευνα συλλέχθηκαν δείγματα από ιστούς 13 ασθενών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εγχείρηση. Σε 11 από αυτές τις περιπτώσεις εντοπίστηκαν μικροπλαστικά. Τα πιο συνηθισμένα σωματίδια ήταν από πολυπροπυλένιο, που χρησιμοποιείται σε πλαστικές συσκευασίες και σωλήνες, και από το PET, που χρησιμοποιείται σε μπουκάλια.

Είναι ήδη γνωστό ότι οι άνθρωποι εισπνέουν μικροσκοπικά σωματίδια και ότι τα καταναλώνουν μέσω της τροφής και του νερού. Εργάτες που έχουν εκτεθεί, για παράδειγμα σε μεγάλα επίπεδα μικροπλαστικών, είναι γνωστό ότι έχουν αναπτύξει ασθένειες.

Τον Μάρτιο για πρώτη φορά, εντοπίστηκαν μικροπλαστικά σε ανθρώπινο αίμα. Αυτό δείχνει ότι τα σωματίδια μπορούν να ταξιδέψουν στο ανθρώπινο σώμα και να μπορούν να καταλήξουν στα όργανα. Ωστόσο, άγνωστος παραμένει ο αντίκτυπος που θα έχει μία τέτοια συνθήκη στην ανθρώπινη υγεία.

«Δεν περιμέναμε να βρούμε τον υψηλότερο αριθμό σωματιδίων στο κατώτερο τμήματα των πνευμόνων ή σωματίδια του μεγέθους που εντοπίσαμε» δήλωσε σχετικά η Λάουρα Σαντόφσκι της Ιατρική Σχολής του Hull York που ήταν επικεφαλής στη συγκεκριμένη έρευνα. «Αυτά τα δεδομένα οδηγούν σε μια σημαντική πρόοδο στον τομέα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, των μικροπλαστικών και της ανθρώπινης υγείας», πρόσθεσε η ίδια.

Βακτήρια

Εκτός από την χημική ουσία BPA εκφράζονται ανησυχίες και για τα βακτήρια. Σύμφωνα με έρευνα του Treadmill Reviews, σε εργαστηριακές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε μπουκάλια νερού που χρησιμοποιούσαν επί μία εβδομάδα αθλητές διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο ο μεγαλύτερος αριθμός βακτηρίων ξεπέρασε τις 900.000 μονάδες σχηματισμού αποικιών ανά τετραγωνικό εκατοστό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στο καπάκι της τουαλέτας σας υπάρχουν υπάρχουν λιγότερα βακτήρια από τον παραπάνω αριθμό.
Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι το 60% των μικροβίων που εντοπίστηκαν στα μπουκάλια είναι ικανά να κάνουν τους ανθρώπους να αρρωστήσουν.

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν; 

Να μην χρησιμοποιείτε δεύτερη φορά τα μπουκάλια και μετά την πρώτη χρήση να τα ανακυκλώνετε.
Μία άλλη λύση είναι να αγοράζετε από εδώ και στο εξής BPA-free πλαστικά μπουκάλια ή να επενδύσετε σε γυάλινα.
Αν πάλι δεν μπορείτε να τα αποχωριστείτε τότε να μην τα αφήνετε στον ήλιο και πριν να τα ξαναγεμίσετε νερό να τα ξεβγάζετε.
Τέλος για όσους λένε μια ζωή το κάνουμε και δεν πάθαμε τίποτα, η απάντηση είναι ότι επειδή ποτέ κανείς δεν θέλει να πάθει τίποτα παίρνουμε τα μέτρα μας. Η πρόληψη πάντα μετρά πολύ.
Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων