Το υγρό των ηλεκτρονικών τσιγάρων, προκαλεί βλάβη στους πνεύμονες των ατμιστών | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Το υγρό των ηλεκτρονικών τσιγάρων, προκαλεί βλάβη στους πνεύμονες των ατμιστών

Το υγρό ατμίσματος προκαλεί βλάβη στους πνεύμονες, ακόμα και χωρίς την προσθήκη νικοτίνης
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ προειδοποιούν το κοινό να αποφεύγει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα καθώς αρκετοί άνθρωποι έχουν πεθάνει και εκατοντάδες άλλοι, κατά τ’ άλλα υγιείς, έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία όλης της χώρας με πνευμονική βλάβη η οποία φαίνεται να συνδέεται με το άτμισμα.

Η ασθένεια χαρακτηρίζεται «μυστηριώδης», ωστόσο νέα έρευνα ίσως βοηθήσει στην εξήγησή της καθώς από μελέτη που αφορά την έκθεση πειραματόζωων τρωκτικών σε υγρό ατμίσματος προέκυψε παρόμοια πνευμονική βλάβη.
Η βασική ερευνήτρια της μελέτης Farrah Kheradmand (καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο Baylor College) δήλωσε ότι την εξέπληξε η ανακάλυψη της ότι το υγρό ατμίσματος προκάλεσε βλάβη στους πνεύμονες, ακόμα και χωρίς την προσθήκη νικοτίνης.
Η ίδια και η ομάδα της προσήλθαν σε ένα κατάστημα προϊόντων ατμίσματος στο Χιούστον ώστε να προμηθευτούν τα ακριβή συστατικά που περιλαμβάνονται στο υγρό ατμίσματος: προπυλενογλυκόλη και φυτική γλυκερίνη (PGVG).
Σύμφωνα με την Kheradmand, το άτμισμα παρέχει στους χρήστες του την ίδια αίσθηση με το κάπνισμα, ότι δηλαδή όπως και κατά την εισπνοή καπνού, έτσι με τον ατμό «κάτι κατεβαίνει» στους πνεύμονες, ωστόσο σύμφωνα με τη μελέτη, δεν αποτελεί μία αθώα εναλλακτική.
Το πρόβλημα είναι ότι το υγρό ατμίσματος φαίνεται να εμποδίζει τη δράση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στους πνεύμονες, όπως έδειξε η μελέτη στα τρωκτικά.
«Τα ανοσοποιητικά τους κύτταρα δεν δούλευαν σωστά» δήλωσε η Kheradmand και πρόσθεσε ότι «ακόμα και η μικρότερη δόση ιού της γρίπης σκότωσε τα περισσότερα ποντίκια τα οποία ανέπνεαν υγρό ατμίσματος».

Οπότε για ποιο λόγο αυτά τα προϊόντα θεωρούνται ασφαλή;

Τα συστατικά του υγρού ατμίσματος έχουν μεν έγκριση από το FDA αλλά για τελείως διαφορετική χρήση, δήλωσε η Kheradmand. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας χρησιμοποιούν προπυλενογλυκόλη ως διαλύτη για τη διάλυση και χορήγηση φαρμάκων. Αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις, η προπυλενογλυκόλη χορηγείται ενδοφλεβίως.

«Το FDA δεν έχει ποτέ εξετάσει και δεν του έχει ζητηθεί να αποφασίσει αν αυτές οι ουσίες, αυτοί οι χημικοί διαλύτες, είναι ασφαλείς για εισπνοή, πόσο μάλλον για χρόνια εισπνοή» δήλωσε η ερευνήτρια.

Πηγή

Electronic cigarettes disrupt lung lipid homeostasis and innate immunity independent of nicotine

wgbh.org

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων