Η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας (ΠΗΦ) έχει καθιερωθεί και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα που ιδρύθηκε το 1951 η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπευτών (World Confederation for Physical Therapy - WCPT)).
Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την ενότητα και την αλληλεγγύη της Φυσικοθεραπευτικής κοινότητας σε όλο τον κόσμο και έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συνανθρώπων μας σχετικά με την καθοριστική συμβολή του Φυσικοθεραπευτή στην βελτίωση της υγείας, της κινητικότητας, της ανεξαρτησίας τους και της ποιότητας ζωής.
Από το 2008 η WCPT καθιέρωσε την «Κίνηση για την Υγεία» ως θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας. Οι Φυσιοθεραπευτές ως ειδικοί στην κίνηση και την άσκηση, με βαθειά και εμπεριστατωμένη γνώση των προδιαθεσικών παραγόντων, της παθολογίας και των πιθανών επιπτώσεων σε όλα τα ανθρώπινα συστήματα, είναι οι ιδανικοί επαγγελματίες για την επιλογή, προώθηση, καθοδήγηση, συνταγογράφηση και διαχείριση της άσκησης. Άσκηση που προάγει την υγεία, την ευεξία και την καλή φυσική κατάσταση. Φέτος, το μήνυμα της εκστρατείας της ΠΗΦ «πρόσθεσε ζωή στα χρόνια σου» απευθύνεται κυρίως στους ηλικιωμένους που δικαιούνται να έχουν όχι μόνο χρόνια πολλά αλλά γεμάτα ζωή και ζωντάνια.
Η Φυσικοθεραπεία, όπως είναι γνωστή η θεραπεία με φυσικά μέσα, έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και στις μέρες μας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας παγκοσμίως. Είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη φυσική αποκατάσταση της υγείας, που βασίζεται στα φυσικά μέσα που χρησιμοποιούνται από τον εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας πτυχιούχο φυσικοθεραπευτή, για θεραπευτικούς σκοπούς.
Οι φυσικοθεραπευτές σπουδάζουν, εργάζονται και ειδικεύονται στην παθολογία της ανθρώπινης κίνησης και της φυσικής δραστηριότητας για μια υγιή ζωή. Η Φυσικοθεραπεία έχει εφαρμογή σε ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων. Προάγει, υποστηρίζει κι αποκαθιστά όχι μόνο τη σωματική αλλά και την ψυχολογική και κοινωνική υγεία. Είναι μια ξεχωριστή μορφή θεραπείας-φροντίδας η οποία μπορεί να γίνει είτε μεμονωμένα είτε σε συνεργασία με άλλους τύπους ιατρικής φροντίδας. Είναι χρήσιμη για τη διάγνωση και τη διαχείριση ενός μεγάλου φάσματος τραυματισμών, ασθενειών και άλλων περιπτώσεων όπως: Αθλητικές κακώσεις, Οσφυαλγία, Διάφορα Σύνδρομα στάσης, Αρθρίτιδα, Αποκατάσταση κολοβωμάτων και πολλές άλλες ασθένειες οι οποίες συμπληρώνουν και συμβάλλουν στη γρήγορη φυσιολογική δραστηριότητα χωρίς επιπλοκές.
Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, δυσχεραίνεται η κίνηση τους και ταυτόχρονα μειώνεται η ποιότητα ζωής. Οι Φυσικοθεραπευτές, οι ειδικοί της άσκησης, της κίνησης και της λειτουργίας, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της κινητικότητα και της ανεξαρτησίας.
Μέσα από συμβουλές και προγράμματα άσκησης, οι Φυσικοθεραπευτές βοηθούν τους ηλικιωμένους ανθρώπους να αποφύγουν μακροπρόθεσμα δυσλειτουργίες που μπορεί να τους καθηλώσουν.
Διατηρώντας τους ανθρώπους δραστήριους και ανεξάρτητους για όσο το δυνατόν
μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η Φυσικοθεραπεία, σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είναι μια καλή επένδυση, καθώς «επανεκπαιδεύει την ατομική ικανότητα, αυξάνει την ανεξαρτησία, βελτιώνει τη συμμετοχή και μπορεί να μειώσει το κόστος φροντίδας και υποστήριξης».
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:
• Μειώνεται κατά 50% ο κίνδυνος κινητικού περιορισμού των ανθρώπων με φυσική
δραστηριότητα
• Περισσότεροι από το 1/3 των ανθρώπων πάνω από 70 χρόνων αδυνατούν να
ακολουθήσουν τις βασικές κατευθυντήριες οδηγίες για σωματική άσκηση.
Οι Φυσικοθεραπευτές είναι οι ειδικοί στο να βοηθούν ανθρώπους που δεν μπορούν να ακολουθήσουν πρόγραμμα άσκησης –λόγω ασθένειας ή προχωρημένης ηλικίας– να γίνουν πιο δραστήριοι. Δουλεύουν με όλους τους ανθρώπους για να βελτιώσουν την κινητικότητα και λειτουργικότητά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου