Με τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα να είναι αμφιλεγόμενες σχετικά με την επίδραση που έχει στον εγκέφαλο το καθημερινό κάπνισμα και αλκοόλ, μία νέα αμερικανική μελέτη έρχεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Ειδικότερα, ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Άρθουρ Τόγκα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι καπνίζουν και πίνουν αλκοόλ σε καθημερινή βάση έχουν πιο γερασμένο εγκέφαλο συγκριτικά με όσους καπνίζουν και πίνουν λιγότερο ή καθόλου.
Στην έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Scientific Reports»,
ο επικεφαλής συνδύασε μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης και μαγνητική τομογραφία για να μελετήσει 17.308 άτομα ηλικίας 45 έως 81 ετών. Βασικό συμπέρασμα ήταν πως οι καθημερινοί καπνιστές είχαν κατά μέσο όρο μεγαλύτερη βιολογική ηλικία εγκεφάλου.
Για κάθε χρόνο που κάποιος κάπνιζε ένα πακέτο την ημέρα, η ηλικία του εγκεφάλου του αύξανε κατά 0,03 χρόνια. Αντίστοιχα, για κάθε έξτρα χρόνο με καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, η ηλικία του εγκεφάλου ήταν μεγαλύτερη κατά 0,02 χρόνια. Με άλλα λόγια, το κάπνισμα γερνάει τον εγκέφαλο περισσότερο από ό,τι το αλκοόλ.
Σημειώνεται πως οι επιστήμονες επισήμαναν ότι πέρα από το κάπνισμα και το αλκοόλ άλλοι περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την ηλικία του εγκεφάλου ενός ανθρώπου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου