επιμέλεια της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr
Η χρήση της μάσκας δεν έχει και μεγάλη χρονική διάρκεια, καθότι μετά από μερικές ώρες αρχίζει και μουσκεύει με την αναπνοή, οπότε και γίνεται εστία μικροβίων.
Είναι κυρίως χρήσιμη στους ίδιους τους ασθενείς, προκειμένου να μην μεταδώσουν τον ιό. Πιθανώς να προστατεύει και τους υγιείς που τη φοράνε, για να μην κολλήσουν από άλλους. Δεν έχουμε πολύ καλά επιδημιολογικά δεδομένα, που να μας το δείχνουν, αλλά ίσως να προστατεύει λίγο η μάσκα. Το πιο σημαντικό είναι όμως να τη φοράνε σωστά
Επειδή ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει πώς να φορέσει σωστά την μάσκα αναγκάζεται να προβαίνει σε μικροδιορθώσεις στην τοποθέτησή της, πιάνοντάς την αναγκαστικά. Τις πιο πολλές φορές επειδή αυτός που φοράει την μάσκα, κυκλοφορεί και μιλάει, αναγκάζεται να την κατεβάζει (πιάνοντάς την με τα χέρια) και να την μετακινεί κάτω από την μύτη του και το στόμα (τραβώντας την) και στην συνέχεια ή την αφήνει έτσι ή να την ξαναπιάνει για να την ανεβάσει πάλι στο ύψος της μύτης του.
Με όλες αυτές τις μετακινήσεις και πιάνοντας την μάσκα με τα χέρια, που δεν έχουν φυσικά πλυθεί, μεταφέρονται μικρόβια κλπ στην μάσκα. Αυτό όμως αυξάνει τον κίνδυνο να μπουν αυτά στην αναπνευστική οδό. Άρα ο κίνδυνος για να κολλήσει κάποιος κοροναϊό ή οποιαδήποτε άλλη ίωση είναι πολύ μεγάλος.
ΕΤΣΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΥΓΙΗΣ ΚΑΙ ΦΟΡΑΕΙ ΜΑΣΚΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΒΑΛΕΙ Ή ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΦΟΡΑΕΙ
Διαβάστε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου